Biely nahnevaný muž v USA prispieva k návratu extrémnej pravice. S Trumpom stojí bok po boku

Feminizmus, ochrana životného prostredia, či zrovnoprávnenie menšinového vierovyznania a farby pleti. Strašiaky bielych rozhnevaných mužov a ich transformovanie vo falošné kultúrne vojny prispievajú k návratu extrémnej pravice v Spojených štátoch amerických. Kto sú hlavní predstavitelia extrémnej pravice v USA?

Ide hlavne o partnerov bývalého prezidenta Donalda Trumpa. Práve ich podpora znovu oživuje šance Trumpa na opakované zvolenie v prichádzajúcich prezidentských voľbách. Ide však o symbiotický vzťah.

V Spojených štátoch má krajná pravica dlhú a komplikovanú históriu. Ideológie a jednotlivé skupiny však vždy spájali myšlienky nadvlády bielej rasy, antisemitizmu, či nativizmu.

V dávnejšej minulosti krajnú pravicu reprezentoval Ku Klux Klan, skupina bielej rasy, ktorá terorizovala Afroameričanov a iné menšiny. Klan je aktívny dodnes a v posledných rokoch bol spájaný s množstvom trestných činov z nenávisti.

Ďalšou prominentnou krajne pravicovou skupinou v USA je alt-right. Alt-right je voľne organizované hnutie, ktoré zahŕňa biely nacionalizmus, antisemitizmus a iné extrémistické názory. Členovia alt-right boli zapojení do viacerých násilných incidentov vrátane zhromaždenia Unite the Right v Charlottesville vo Virginii v roku 2017.

Čítajte aj:

Hoax o mobilizácii je ruským prieskumom verejnej mienky na Slovensku, tvrdí autor Independence

Rusko v plameňoch. Ako dopadla kniha, ktorá ohrozovala Putinov nástup k moci?

Slovenské elity roky strašia islamistami. Teroristov si však vychovali samotné

Krajná pravica má svoje výrazné zastúpenie na sociálnych sieťach. Platformy ako YouTube a Twitter sú obľúbenými miestami pre ultrapravicové osobnosti a skupiny, z ktorých mnohé šíria konšpiračné teórie a belošskú nacionalistickú propagandu. V našich končinách sa k ich produktom dostávajú ľudia obľubujúci konšpirácie aj na sociálnej sieti Facebook, či v prípade mladšej generácie na platformách pre hráčov počítačových hier ako Discord.

Krajná pravica je v Spojených štátoch stále menšinou, no má významný vplyv na politiku a kultúru krajiny. Posolstvo nenávisti a fanatizmu šíria aj prostredníctvom okolia bývalého prezidenta Donalda Trumpa, ktorý ovládol Republikánsku stranu.

Steve Bannon

Bývalý hlavný stratég Donalda Trumpa Steve Bannon bol po sérii kontroverzných rozhodnutí odvolaný z Národnej bezpečnostnej rady. Dlhodobo presadzoval legitimizáciu konšpiračných médií a ultrapravicových aktivistov ako Andrew Breitbarta a jeho Breitbart News.

Bannon pomáhal Trumpovi taktiež utajovať jeho kontakty s ruskými mecenášmi. Pomáhal napríklad zahladiť kontakty Trumpovho poradcu pre národnú bezpečnosť Michaela Flynna s ruským veľvyslancom.

Alex Jones

Alex Jones je rozhlasový moderátor a konšpiračný teoretik. Šíriteľ známych hoaxov o establishmente a deepstate, Židoch, či menšinách je nebezpečný svojim dosahom a tým, že mu veria milióny fanúšikov. Aj ich podporu predáva Donaldovi Trumpovi. V posledných rokoch sa okrem iného prevalilo niekoľko prípadov obvinení Jonesa zo sexuálneho zneužívania jeho spolupracovníčok.  

Richard Spencer

Biely nacionalista a líder alt-right rozširuje rasizmus, antisemitizmus a sexizmus. Aj alt-right zohralo úlohu v prezidentských voľbách propagáciou bielej identity a presadzovaním kandidatúry Donalda Trumpa.

Spencer opakovane prezentoval plány na to, že chce z USA vytvoriť “biely etnoštát” a vyzýval populáciu k “mierovým etnickým čistkám”. Niekoľkokrát sa vyjadril aj v duchu, že Adolf Hitler mal v mnohých veciach pravdu. Spencer je v posledných rokoch jedným z hlavných podporovateľov Donalda Trumpa.

David Duke

David Duke, biely nacionalista a bývalý vodca Ku-klux-klanu je taktiež politicky aktívny. Okrem regionálnej politiky a kandidatúr na pozície guvernéra sa zapája do podpory Donalda Trumpa. Neraz Trumpa chváli za jeho prejavy a hovorí, že heslo “'Amerika na prvom mieste'" vymyslel práve on.

“Veľký čarodej” Ku-klux-klanu organizoval niekoľko násilných pochodov voči menšinám, ktoré následne Donald Trump obhajoval.

 

Ak chcete podporiť projekty Independence, môžete sa stať patrónom platformy klikom na tento link, alebo tak urobiť darom na Číslo účtu:1027300577/5500 IBAN: CZ1455000000001027300577 BIC/SWIFT: RZBCCZPP