Najmohutnejšia kriminálna kampaň dekády. O čom je vojna v polícii

Nielen v rámci politickej kampane, ale aj kampane, ktorá má vo verejnosti zničiť dôveru v policajné vyšetrovanie na Slovensku došlo k vojne v polícii.

Po páde systému našich ľudí tak vznikol nebývale mohutný a premyslený tlak na to, aby sa desiatky prominentov obvinených, ale aj odsúdených zo závažných trestných činov dostali na slobodu. 

Okrem toho, že na tlačových konferenciách Smeru neustále zaznievali informácie z vyšetrovacích spisov, to viedlo aj k častým únikom smerom k samotným vyšetrovaným a obvineným. Niektorí z nich – napríklad Norbert Bödör vedeli o stave vyšetrovania. Bödör prišiel na policajnú stanicu tesne pred plánovaným zatýkaním s novým telefónom, ten starý zmizol. Podobné situácie sa opakovali. Pomohli tiež úteku podozrivých - niektorí vycestovali podozrivo tesne predtým, než na nich bol vydaný zatykač.

Konšpiračné hry sa však rozpútali aj so zámerom odstrániť vyšetrovateľov, ktorí pracovali na najzávažnejších prípadoch týkajúcich sa vysoko postavených osôb. Išlo najmä o vyšetrovateľov závažnej trestnej činnosti z Národnej kriminálnej agentúry. Podľa tlačoviek Smeru sa pre nich začala používať, bohužiaľ aj mediálne a ústami politikov z iných politických strán označenie "čurilovci" podľa známeho vyšetrovateľa Jána Čurillu. Vo verejnosti to vzbudzovalo a vzbudzuje predstavu akejsi organizovanej zločineckej skupiny, na rétorickú kampaň však bohužiaľ mnohí tupo naskočili a dodnes tento výraz opakujú.

Gro kampane nazývanej vojna policajtov sa týkala nahrávok, ktoré čítal Smer na tlačových konferenciách. Ako sa neskôr ukázalo, ich prepis politici Ficovej strany zmanipulovali. Napriek tomu už ich obsah prekrútene stovky krát opakovali a opakujú politici za Smer v mediálnych vystúpeniach, a preto ich veľká časť verejnosti považuje za relevantné.

V prvej línii takzvanej vojny v polícii sú Marián Kučerka a Ján Kaľavský. Obaja utiekli do Bosny a Hercegoviny. Slovensko žiada ich vydanie, pretože sú obaja obvinení, ale Ficova garnitúra po roku 2023 a informačná služba, ktorá prišla po Matovičovi, Hegerovi a Ódorovi Bosne píše, že ide o politické procesy a vydaní napriek rozhodnutiu súdu nemajú byť.

Proti policajtom, ktorí vyšetrovali prominentov Smeru a ich spojencov začal konať jeden tím policajnej inšpekcie nazvaný Oblúk.

Tím obvinil vyšetrovateľov z kriminálnej agentúry, že nátlakom svedkov nútia svedčiť a obvinených priznať sa. Časť takto obvinených vyšetrovateľov strávila niekoľko týždňov aj vo väzbe, ale Krajský súd ich z neho prepustil s konštatovaním, že ich trestné stíhanie je neopodstatnené. Inšpekcia však vyšetrovanie Jana Čurillu a jeho kolegov dodnes neuzavrela. Situácia je však komplikovanejšia nejde iba o súboj inšpekcie verzus jednotka kriminálnej agentúry. Na oboch stranách sú funkcionári pracujúci pre a proti slobode polície.

Na čelo policajnej inšpekcie sa v roku 2023 postavil Peter Juhás, ktorý viedol vyšetrovanie v kauze vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej. V kauze Očistec, je obvinených, obžalovaných a odsúdených aj niekoľko bývalých príslušníkov Národnej kriminálnej agentúry.

Čítajte aj:

Krátky voľný pád systému našich ľudí: Ficovi ľudia za mrežami IV

Krátky voľný pád systému našich ľudí: Ficovi ľudia za mrežami III

Krátky voľný pád systému našich ľudí: Ficovi ľudia za mrežami II

Obžalovaný je aj bývalý šéf celej elitnej policajnej jednotky Peter Hraško. Nedá sa teda povedať, že by jedna jednotka polície bojovala proti druhej. Dôsledkom neschopnosti ministerstva vnútra Matovičovej vlády boli všetky zložky polarizované a v každej z nich zostali ľudia zo starých štruktúr. Na obranu vlády 2020-2023 je možné povedať, že bolo správne politicky nezasahovať a v tak krátkom čase zrejme aj nemožné filtrovať všetkých policajných funkcionárov spojených s Ficovovým systémom.

Kľúčové postavy vojny v polícii Kaľavský a Kućerka posunuli vyššie uvedené nahrávky súkromných hovorov práve tímu Oblúk policajnej inšpekcie. Obaja boli členmi elitných jednotiek Národnej kriminálnej agentúry a nevedno na koho pokyn nahrávali svojich kolegov. Do celej akcie bol zapletený člen mafiánskej skupiny Takáčovcov. Ako sa priznal s Kučerkom ich aktivity konzultoval a niekedy mu dokonca dával úlohy.

Kaľavský bol pod vplyvom Petra Košča – podnikateľa a šedej eminencie Slovenskej informačnej služby. Je tiež obžalovaný - za podplácanie špeciálneho prokurátora Dušana Kováčika. V júni 2023 Kaľavského za vynášanie informácií zo spisov Špecializovaný trestný súd odsúdil na 7 rokov väzenia, na obvinenie upozorňoval vopred ďalšie osoby, vrátane kolegu Kučerku. Kučerka utiekol a tiež zničil mobil, ktorého analýzy sa obával. Jeho aktivity sa však týkali zahladzovania mnohých káuz ľudí napojených na vládny Smer. Špecializovaný trestný súd v júli 2023 aj Najvyšší súd SR mu nadelili 10 a pol roka väzenia a trest prepadnutia majetku. Kučerka aj Kaľavský však vďaka echu a spolupráci osôb naprieč trestným systémom utiekli do Bosny a Hercegoviny.

Naspäť však k ich úlohe v takzvanej vojne v polícii - Kučerkova manželka obvinila prokurátorov Špeciálnej prokuratúry zo sadizmu počas vypočúvania jej manžela. Zase nešlo o náhodu, išlo o prokurátorov niekoľkých citlivých káuz prominentov. Nebolo preto prekvapujúce, že na jej tvrdenia opakovane reagoval tlačovými konferenciami samotný Robert Fico. Podanie Kučerkovej manželky neviedlo nikam, naopak sama bola kvôli podozrivým finančným operáciám vyšetrovaná. Napriek tomu jej tvrdenia opakujú politici Smeru a jeho partnerov dodnes.

"Ty si uvedom, že máš rodinu, že máš ženu, ktorá je v nejakom postavení a buď to urobíme s veľkou hanbou, alebo to urobíme tak, že akože nič nebude," znelo z nahrávky, ktorú si vraj zhotovil samotný Kučerka, a ktorú v médiách púšťali a citovali politici za Smer.

Podľa nezávislých expertov však bola nahrávka zmanipulovaná. Kvôli nej sa ale prípadu chopila policajná inšpekcia. Pre oficiálny postup si však musela nechať vypracovať odborný posudok Kriminalistickým a expertíznym ústavom Policajného zboru Bratislava. Posudok nebol podľa predstáv Kučerku a predstaviteľov Smeru. V posudku bolo uvedené, že jej kvalita ani kompozícia nie sú dostatočne relevantné, vykazuje znaky manipulácie a nie je zrejmé, že je skutočne autentická a nestrihaná. Nakoniec vyšlo najavo, že si predstavitelia Smeru pripravili vlastný mix, kde spojili rôzne časti nahrávok tak, aby vyznievali v istom zmysle.

Ján Kaľavský v roku 2021 na pokyn tímu policajnej inšpekcie Oblúk pod vedením Diany Santusovej nahrával kolegov počas práce a snažil sa im klásť rôzne návodné otázky. Z odpovedí si Smer vytváral vlastné mixy a na tlačových konferenciách napríklad púšťal a púšťa pasáž vyšetrovateľa Ďurku, ktorý hovorí „(…) uznesenie o začatí nie je (nezrozumiteľné slová), tam píšeme, čo chceme.“ Celá nahrávka, ktorú prepísal posudok však ukázala, že vyšetrovateľ povedal presný opak: „Povedal mi riaditeľ, že uznesenie o začatí, to nie je list Ježiškovi, že tam píšeme to, čo chceme.“ Vyšetrovateľ teda upozorňoval, že obvinenia nie je možné vykonštruovať podľa ľubovôle, SMER vrátane Fica samotného však prezentovali a prezentujú presný opak.

Keď sa preukázalo, že nahrávky boli zmanipulované, vyšetrovatelia boli na verejnosti dostatočne poopľúvaní a väčšina verejnosti dodnes verí tomu, čo SMER o ich metódach prezentuje. Aj keď súd jasne povedal, že obvinení vyšetrovatelia z nahrávok boli obvinení neprávom, dodnes sú držaní mimo služby a generálna prokuratúra roky odmieta uzavrieť ich prípad.

Autori nahrávok Kučerka a Kaľavský sa pred spravodlivosťou skrývajú v Bosne a Hercegovine. Zo zapojenia do organizovanej skupiny s cieľom obviniť vyšetrovateľov káuz prominentných osôb boli obvinení aj dvaja po sebe riadiaci šéfy Slovenskej informačnej služby. Konšpiračná hra však strojcom vyšla - vyšetrovatelia, na ktorých hra cielila sú mimo služby a verejnosť verí tomu, čo Fico a jeho okolie opakujú. Po politickom obrate sa im darí celý systém vyšetrovania naďalej ničiť.

Pokiaľ uvádzame úteky do Bosny, je nutné doplniť ďalšie meno - do partie ku Kráľavskému a Kučerkovi sa pridal bývalý riaditeľ kontrarozviedky Slovenskej informačnej služby Peter Gašparovič. Ten bol spolu s policajtom Ladislavom Vičanom odsúdený za branie úplatku za odplatu vo forme odblokovania majetku firmy Bopal. Blokácia bola dôsledkom kontrol neprehľadných daňových operácií Bopalu. Šéf firmy si od korupčníkov kúpil informáciu o tom, ako sa k zablokovaným peniazom dostať. V súvislosti s prípadom aj ďalšími, ktoré členovia informačnej služby riadili by sa hodilo napísať ďalšie desiatky, ak nie stovky strán. 

 

Tomáš Lemešani

Biztweet, podporte nás nákupom v našom eshope alebo darom na Číslo účtu:1027300577/5500 IBAN: CZ1455000000001027300577 BIC/SWIFT: RZBCCZPP

Independence sleduje formy negatívnych vplyvov, kľúčové postavy a financie, ktoré za týmto dianím stoja.

Ak chcete podporiť projekty Independence, môžete sa stať patrónom platformy klikom na tento link, alebo tak urobiť darom na Číslo účtu:1027300577/5500 IBAN: CZ1455000000001027300577 BIC/SWIFT: RZBCCZPP

Odomknúť článok

Standard Biztweet Standard

  • 1 Kredit
  • Prístup k exkluzívnemu obsahu
Top

Biznis Biztweet Biznis

  • 5 Kreditov
  • Prístup k exkluzívnemu obsahu
  • Objednávka služieb

Golden Biztweet Golden

  • Získavate 10 kreditov
  • Prístup k exkluzívnemu obsahu
  • Objednávka služieb