Krátky voľný pád systému našich ľudí: Ficovi ľudia za mrežami II

Z protikorupčného hľadiska bola pri nástupe Igora Matoviča a Eduarda Hegera markantná zmena v prístupe k vyšetrovaniu vysoko postavených osôb. V polícii padlo politické krytie vysoko postavených ľudí, a tak došlo k definitívnemu rozpracovaniu niektorých káuz, na ktoré strážcovia štátu z prostredia občianskej spoločnosti upozorňovali roky, ale polícia pod kontrolou oligarchie a organizovaného zločinu nemala zelenú na prípravu obžalôb. Druhá časť veľkého počtu vyšetrených káuz.

Judáš

V rámci akcie Judáš bola v roku 2020 zadržaná skupina policajtov vrátane policajného prezidenta Milana Lučanského. Jeho skutky však mali byť okrem iného spojené s predošlým pôsobením na policajnej inšpekcii. Vo väzbe spáchal samovraždu. Do skupiny obvinených patrí aj bývalý člen vedenia SiS Boris Beňa, ďalší člen spravodajstva Pavol Gašparovič, ale aj člen vedenia Finančnej správy Daniel Čech, či vysoko postavený policajt Jozef Rehák a elitný vyšetrovateľ Národnej kriminálnej agentúry Marián Kučerka.

Všetci boli obvinení, niektorí už odsúdení za zametanie a konštruovanie káuz na objednávku, či vynášanie informácií zo spisov. Neraz sa tieto informácie objavovali na tlačovkách strany Smer.

Mýtnik

V kauze Mýtnik sa okrem mien z ďalších káuz objavovali hlavne postavy z Finančnej správy. Vďaka dohodám mecenáša Smeru a oligarchu Jozefa Brhela s ďalším veľkopodnikateľom Michalom Suchobom a ich politickými spojencami podniky týchto biznismenov profitovali z pre štát nevýhodnej digitalizácie finančnej správy.

Obvinenie sa týkalo Suchobu, Brhela, šéfa Finančnej správy Františka Imreczeho, štátneho tajomníka Radka Kuruca, oligarchu Miroslava Výboha, či exriaditeľky finančnej správy Lenky Wittenbergerovej. Obvinenie sa však týkalo aj ďalších desiatok úradníkov a podnikateľov zapojených do tunelovania Finančnej správy. Mnoho z nich bolo odsúdených, alebo sa priznalo.

Farizej

Akcia týkajúca sa korupcie v Slovenskej informačnej službe ukázala, že ani zmenou politických stráží nedošlo k dokonalej očiste bezpečnostných štruktúr. V rámci kauzy Farizej bol totiž obvinený nominant hnutia kontroverzného predsedu parlamentu Borisa Kollára a jeho strany Sme Rodina Vladimír Pčolinský, ktorý riadil informačnú službu. Nakoniec ho však dočasne zachránil generálny prokurátor právnou peripetiou paragrafu 363. Od danej doby však vládna Sme Rodina z Matovičovej garnitúry sekundovala Smeru pri spochybňovaní policajných vyšetrovaní.

V kauze figuroval okrem samotných agentov a členov vedenia spravodajstva aj podnikateľ a člen organizovaného zločinu Zoroslav Kollár, ktorý v spolupráci s niekoľkými členmi vedenia spravodajstva zasahoval do riadiacich pokynov tajnej služby.

Burina

Kauza Burina sa týkala korupcie na neslávne preslávenom žilinskom súde. Hoci ide o zdanlivo regionálny problém, na súde sa riešilo niekoľko citlivých veľkých káuz týkajúcich sa organizovaného zločinu, podnikateľov na neho naviazaných a rodiny politikov. Mafia za úplatky pre skupinu sudcov i advokátov zariaďovala pokrivenie práva.

Policajný systém počas Ficových vlád držal pod pokrievkou toľko korupčnej pary, že po uvoľnení politického krytia explodoval. Z tohto papiňáku sa potom valila jedna policajná akcia za druhou a nové vedenie s voľnými rukami s vedomím, že môžu zo šuflíka vyťahovať zaprášené spisy prichádzalo so zatýkaním a obviňovaním verejných funkcionárov a krytých podnikateľov na týždennej báze. Systém korupcie fungoval tak dobre a dlho vďaka tomu, že jeho členovia boli takmer na všetkých úrovniach verejnej správy, regulátorov, podnikov, či inštitúcií.

Čítajte aj:

Dvaja slovenskí občania a jedna firma sa priznali k podvodom na eurofondoch

Vražda Jána Kuciaka. Ako sa k vyšetrovaniu stavala Ficova garnitúra číslo 3

Krátky voľný pád systému našich ľudí: Ficovi ľudia za mrežami I

V popradskej nemocnici zadržali kriminalisti 18 osôb vrátane riaditeľa. V rámci medzinárodnej akcie Bossanova zadržali šesť mužov a jednu ženu v súvislosti so zločinom neoprávneného zaobchádzania s liekmi, liekmi a zdravotníckymi pomôckami. Išlo tiež o blízke postavy podporujúce politikov. V rámci akcie Tiger polícia zadržala 24 osôb. Zásah súvisel so zločinom neoprávneného zaobchádzania s látkami s anabolickým alebo iným hormonálnym účinkom spáchaným organizovanou skupinou a so zvlášť závažným zločinom legalizácie príjmu z trestnej činnosti. Obvinenie padlo na 12 osôb a dve obchodné spoločnosti, ktorých činnosť bola dlho prehliadaná.

Korupcia bola odhalená aj Stavebnom úrade vo Veľkom Mederi, kde zatkli päť osôb. Korupčné chápadlá siahali aj do Jadrovej elektrárne Mochovce, kde polícia zatýkala pre obzvlášť závažný zločin podvodu, ktorý súvisel s dostavbou 3. a 4. bloku elektrárne.

 

Tomáš Lemešani

Biztweet, podporte nás nákupom v našom eshope alebo darom na Číslo účtu:1027300577/5500 IBAN: CZ1455000000001027300577 BIC/SWIFT: RZBCCZPP

Independence sleduje formy negatívnych vplyvov, kľúčové postavy a financie, ktoré za týmto dianím stoja.

Ak chcete podporiť projekty Independence, môžete sa stať patrónom platformy klikom na tento link, alebo tak urobiť darom na Číslo účtu:1027300577/5500 IBAN: CZ1455000000001027300577 BIC/SWIFT: RZBCCZPP

Odomknúť článok

Standard Biztweet Standard

  • 1 Kredit
  • Prístup k exkluzívnemu obsahu
Top

Biznis Biztweet Biznis

  • 5 Kreditov
  • Prístup k exkluzívnemu obsahu
  • Objednávka služieb

Golden Biztweet Golden

  • Získavate 10 kreditov
  • Prístup k exkluzívnemu obsahu
  • Objednávka služieb