Vražda Jána Kuciaka. Ako sa k vyšetrovaniu stavala Ficova garnitúra číslo 3

Slovenské a čoskoro aj zahraničné médiá obletela koncom februára 2018 správa o vražde dvadsaťsedemročného novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej. Výbušnosť správy spočívala v náplni Kuciakovej práce. Novinár totiž písal o slovenských politikoch a mafii.

Otrasný skutok sa stal v obci Veľká Mača, asi 60 kilometrov od Bratislavy. Dom na dedine si Kuciak kúpil len nedávno pred vraždou a posledné mesiace sa venoval jeho svojpomocnej rekonštrukcii. Do domu sa bolo možné dostať príjazdovou cestou stráženou policajnou kamerou, ale aj zadnou poľnou nestráženou cestou. Ako sa neskôr preukázalo na súde dvojica nájomných vrahov mladú dvojicu prekvapila 21.2.2018 večer. Okrem páchateľov boli odsúdené dve spojky objednávateľa. Napriek dôkazom a svedectvám však pravdepodobný objednávateľ Marian Kočner za skutok odsúdený v čase písania týchto riadkov nebol.

Aby sme si priblížili, o akú partiu, ktorá pripravila v dobách slovenského temna otrasný skutok išlo, môžeme uviesť ďalšie prípady, ktoré sa odsúdených a dôvodne podozrivých postáv v prípade dostali pred súd, a to neprekvapivo, v čase po páde Ficovej hegemónie.

Vražda exprimátora Hurbanova

Bývalého primátora Hurbanova Lászlóa Basternáka zavraždili ešte v roku 2010. Podarilo sa odsúdiť len vraha Štefana Kaluza, ale zostávajúcich aktérov polícia vtedy ani neobvinila. Až po vražde Jána Kuciaka sa vyšetrovanie likvidácie regionálneho politika opäť oživila. Polícia začiatkom roku 2019 zadržala Romana Ostružlíka a Vladimíra Mosnára. Vraždu politika pred voľbami streľbou priamo na dvore jeho rodinného domu sprostredkovala práve Alena Zsuzsová – odsúdená ako sprostredkovateľka aj v kauze Kuciak.

Súdy právoplatne odsúdili Romana Ostružlíka a Alenu Zsuzsovú ako objednávateľa a Vladimíra Mosnára ako sprostredkovateľa na 21 rokov väzenia. Vrah Kaluz si odpykáva 25-ročný trest.

Zsuzsová, údajne v spolupráci s Kočnerom mali vybaviť aj ďalšiu veľkú objednávku - zabitie niekoľkých kľúčových prokurátorov, ktorí pracovali na citlivých prípadoch politikov a mafie. Objednávka bola v behu v rovnakom období ako zavraždili Jána Kuciaka. Možno teda predpokladať, že išlo o presvedčenie strojcov vražedného plánu, že jedným ťahom zlikvidujú veľkú časť pre nich problematických osôb a zvyšok tým zastrašia. Všetko sa prerušilo iba kvôli rozruchu a medzinárodnému tlaku, ktorý vyvolala vražda novinára.

Čo sa týka Mariana Kočnera, je nutné uviesť ďalšiu kauzu, kvôli ktorej teraz sedí za mrežami. Tiež sa ju podarilo vyriešiť až po vražde Kuciaka a zmene politického vedenia. Kočner s bývalým riaditeľom televízie Markíza a expolitikom Pavlom Ruskom falšovali zmenky, ktoré televíziu roky nútili chodiť po súdoch.

Podvodníci chceli od súkromnej televízie vysúdiť desiatky miliónov eur. V skratke išlo o nejasne formulované preplatenie neznámeho plnenia, ktoré chcel Rusko z televízie vytiahnuť. Kočner celú schému vymyslel a pripravil. V kauze figuroval aj niekdajší Kočnerov obchodný partner a príslušník SIS Štefan Agh. Rozsah činu predstavoval takmer 70 miliónov eur. Kočner s Ruskom dostali 19 rokov, Kočner ešte navyše aj 10-tisícový peňažný trest. Štefan Agh obišiel s miernejším trestom 13 rokov.

Samotné vyšetrovanie vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej, či hry okolo neho stoja za spísanie samostatnej knižky. My si však pripomenieme atmosféru, novinárovu prácu a politické okolnosti tragédie.

Čítajte aj:

Nášho priateľa Jána Kuciaka s priateľkou zastrelili

Rozrastený trh s vraždami a tichá orbanizácia RTVS

Jana si do úst neberte. Proti konšpirátorom bojoval

Médiá prekvapila verzia, ktorú na stretnutí s vybranými novinármi prezentoval premiér Robert Fico. Ten do éteru vypustil správu o tom, že sa na mieste vraždy našli tri šálky kávy a naznačoval spojitosť s narkomafiou. Na základe premiérom a vtedajším ministrom vnútra Robertom Kaliňákom šírenej fámy vznikli špekulácie, že pár mohol vraha alebo vrahov vpustiť do domu dobrovoľne, či ho dokonca poznať. Nič z toho ale polícia nepotvrdila, matka zavraždenej údajne na mieste videla iba dve šálky a kritici označili Fica za konšpirátora. Legendárna je tiež Ficova tlačová konferencia, kde stál vedľa kukláča so samopalom a kôpky bankoviek v hodnote milióna eur, ktorý sľuboval tomu, kto pomôže vrahov odhaliť. Cynizmus, nemiestnosť a demonštrácia moci boli pre vtedajšiu vládu Fica typickými. Sľubovaná odmena navyše sťažila prácu polície, ktorej sa hromadili falošné stopy ziskuchtivých oznamovateľov, či veštcov.

Na mieste činu, kde našli zavraždenú dvojicu sa pár hodín po objavení obetí, medzi prvými dostavil aj vysoko postavený policajt - šéf protikorupčnej jednotky NAKA Róbert Krajmer. Bolo to neobvyklé, pretože do jeho pôsobnosti vraždy nepatrili. Krajmer je navyše blízky oligarchovi Norbertovi Bödörovi, o čom informoval aj Ján Kuciak. V čase vraždy mal novinár dokonca rozpísaný materiál o podozrivom majetku Krajmera.

 

Tomáš Lemešani

Biztweet, podporte nás nákupom v našom eshope alebo darom na Číslo účtu:1027300577/5500 IBAN: CZ1455000000001027300577 BIC/SWIFT: RZBCCZPP

Independence sleduje formy negatívnych vplyvov, kľúčové postavy a financie, ktoré za týmto dianím stoja.

Ak chcete podporiť projekty Independence, môžete sa stať patrónom platformy klikom na tento link, alebo tak urobiť darom na Číslo účtu:1027300577/5500 IBAN: CZ1455000000001027300577 BIC/SWIFT: RZBCCZPP