Rozrastený trh s vraždami a tichá orbanizácia RTVS

Nové detaily z vyšetrovanie vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej ukázali, že na Slovensku stále funguje rozsiahly a dostupný trh so smrťou. Politici ďalej tlačia na ovládnutie verejnoprávneho média. Týždeň Biztweetu.

Trh s objednávkami vrážd je na Slovensku stále rozvinutý a hlavne dostupný. Detaily z vyšetrovania vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho priateľky Martiny Kušnírovej ukazujú, že páchatelia mohli byť zapletení v ďalších objednávkach násilných trestných činov. Nekomunikovali pritom sofistikovane a násilnými činmi sa zaoberali zrejme dlhú dobu bez povšimnutia polície.
Vyplýva to z detailov v uznesení Špecializovaného trestného súdu o väzbe štyroch obvinených z vraždy novinára.

Tomáš Szabó, ktorého polícia podozrieva, že Kuciaka a Kušnírovú zastrelil, sa podľa nej chystal na ďalší zločin. Doma mu zaistili kukly, jednorazové putá, samopaly, tlmiče a vyše sto nábojov do samopalov. Dielňu mal podľa znalcov zariadenú tak, aby mohol upravovať zbrane a strelivo.

Žiaľ ani citlivosť prípadu a jeho charakter dopadu na celú novinársku obec nezabránila niektorým kolegom publikovať špekulatívne komentáre či čiastočné zistenia, ktoré spochybňujú stále neukončenú prácu policajtov a prokurátorov.

Čítajte aj:

Podivné zmeny pokračujú a v spoločnosti sa nič nemení

Ochota aj neochota prokuratúry. Týždeň očami Biztweetu

Pot na čele NAKA i záhady okolo zmeniek

Je však pravdou, že prístup ministerstva vnútra, ktoré stále nevyvodilo zodpovednosť za chybné a nepochopiteľné kroky bývalého vedenia policajného zboru tesne po vražde, vyvolávajú viac grotesknú tragikomickú emóciu, než uznanie. Rezort sa mohol vyhnúť aspoň predčasnému vyznamenávaniamu a podivnej PR okolo výsledkov vyšetrovania.

Bombastické titulky asi nenájdete v štátnej RTVS. Televízia a rozhlas žiaľnaďalej podliehajú tlaku politikov. Najnovšie vyšlo najavo, že spravodajci dostali od vedenia cenzúrny zákaz informovať o legislatívnych návrhoch opozície. Ani zverejnenie faktu nevyvolalo návrat k normálnu či vyvodenie zodpovednosti za mediálnu manipuláciu spoločnosti, ktorá by mala byť výkladnou skriňou slovenskej žurnalistiky.