Ochota aj neochota prokuratúry. Týždeň očami Biztweetu

Zatiaľ čo generálny prokurátor kývol na stretnutie s poškodenými farmármi, iný prokurátor zamietol možnosť, že by sa Marián Kočner vyhrážal zavraždenému novinárovi Jánovi Kuciakovi.

Ako behom týždňa upozornil Trend, ministerka pôdohospodárstva Gabriela Matečná na stretnutí s poškodenými farmármi, ktorí začali hovoriť o podvodných praktikách v rezorte totátlne zlyhala.

Zástupcovia poškodených farmárov z východu Slovenska sa preto obrátili so žiadosťou o pomoc na generálneho prokurátora Slovenskej republiky Jaromíra Čižnára.

"Na základe doterajších skúseností nedôverujeme práci polície, preto sme poprosili o stretnutie s generálnym prokurátorom. Vážime si, že sa nás rozhodol prijať a vypočuť,“ pochvaľuje si stretnutie farmár z okolia Košíc František Oravec.

Farmári na Generálnej prokuratúre SR podali hromadné trestné oznámenie. Jeho hlavným cieľom je preskúmanie zákonnosti rozhodnutí orgánov činných v trestnom konaní - námietka zaujatosti k vylúčeniu policajtov Košického kraja a prokurátorov Okresnej prokuratúry Michalovce a Okresnej prokuratúry Košice - okolie z rozhodovania a vykonávania úkonov trestného konania.

Pozitívne konotácie prokuratúry však súčasne v médiách prehlušilo pre mnohých nepochopiteľné odmietnutie možnosti vyhrážania sa Jánovi Kuciakovi zo strany kontroverzného podnikateľa Mariána Kočnera.

„Začnem sa zaujímať pán Kuciak teraz ja o vás, o vašu matku, o vášho otca, o vašich súrodencov, o všetkých sa začnem zaujímať a budem aj ja o vás zverejňovať všetko, čo o vás nájdem, pán Kuciak.
...
Akonáhle zistím nejakú špinu, nejaké prešľapy u vás, u celej vašej rodiny, ešte raz, nejakú špinu, prešľapy, trestné činy u vás a vašej rodiny, každý má niečo za nechtami, buďte si istý, že to takisto zverejním ako vy.“

Toto je len časť z telefonátu z 5. septembra 2017, ktorú podnikateľ Marián Kočner adresoval novinárovi Jánovi Kuciakovi. Kuciak podal trestné oznámenie, ale po týždňoch čakania na výsledok ho polícia odmietla bez toho, aby Kočnera v prípade vypočula.

Generálny prokurátor Jaroslav Čižnár, aby sa prípad znova otvoril a Kočnera vypočuli.  Národná kriminálna agentúra ani po opätovnom preverení nenašla dôvod na začatie stíhania a 23. marca vec znova odmietla. Kuciakovi rodičia cez svojho právnika Daniela Lipšica podali proti tomuto verdiktu sťažnosť, ktorú riešila Okresná prokuratúra Bratislava 2. Prokurátor dal za pravdu policajtom a sťažnosť zamietol.

Ďalšia štátna inštitúcia naopak nehľadala vinníka pochybení v projekte Elektronických služieb katastra nehnuteľností a rozhodla sa vyriešiť jeho problémy iniciatívne.

Omeškaný projekt riadi ho firma spájaná s mecenášom Smeru- SD Jozefom Brhelom. Miliónové sankcie za projekt zaplatilo ministerstvo financií z peňazí daňových poplatníkov. Vinníka chýb nenašlo a nehľadalo.

Čítajte aj:

Sociálne balíčky a boj s médiami. Týždeň očami Biztweetu

Nový minister ako starý a trápne zlyhanie úradov. Týždeň očami Biztweetu

Vadala, polícia a Kováčik. Týždeň očami Biztweetu

Za pochybenia v dvoch projektoch Operačného programu Informatizácia spoločnosti (OPIS) musel štát Európskej únii vrátiť fondy vo výške 13,5 milióna eur.

Či sa k vyšetreniu ďalších podozrivých okolností podnikania, tentokrát novej ministerky vnútra Denisy Sakovej niekto odhodlá, ukážu najbližšie týždne. Opozičný líder Igor Matovič prišiel s novými obvineniami.

Prípad sa týka pozemku medzi centrom Pezinka a sídliskom Sever, na ktorom stojí hala s rozlohou približne 1500 metrov štvorcových. Tú v roku 2011 kúpila spoločnosť Vodný záchranný systém za 186000 eur. Následne v roku 2012 plánovala podľa Matoviča spoločnosť halu predať za 300000 eur, nakoniec je však predala za 50000 eur.

Kupcom bola spoločnosť IN COMPANY, ktorej konateľom bol bývalý manžel Denisy Sakovej Alexander. Keďže v tom čase podľa politika nemali manželia zrušené bezpodielové vlastníctvo manželov, spolumajiteľkou sa stala aj Saková, v tom období šéfka služobného úradu na ministerstve vnútra. Podľa Matoviča je hala momentálne opäť na predaj, pričom zverejnená cena je 339000 eur. Rozdiely v cenách ukazujú na podozrenie z možného nepriameho prjiatia úplatku.


Biztweet, podporte nás nákupom v našom eshope