Nový minister ako starý a trápne zlyhanie úradov. Týždeň očami Biztweetu

Mediálny éter zaplnili hlavne správy o podnikaní ministra Tomáša Druckera. Koniec týždňa prehĺbil zlé renomé polície.

Účtovníctvo firmy Logaro, ktorá patrí manželke ministra vnútra Tomáša Druckera, ponúka vlastný obraz obchodov s pozemkami pri Trnave. Odlišný od vysvetlenia, ktoré ponúkol samotný minister, uvádza týždenník Trend, ktorý celý týždeň monitoruje podozrenia okolo podnikania nového ministra vnútra.

Opoziční poslanci prišli s hypotézou, že jeho podnikanie vykazuje znaky, ako keby slúžilo len ako zásterka na získavanie provízií za dohodené verejné zákazky. Podľa účtovných závierok tento scenár nie je vylúčený. Nepomohol ani pokus o očistenie mena tým, že z biznisu odišla Druckerova manželka. Minister tým chcel deklarovať, že s aktívnym biznisom nemá nič spoločné. Dosiahol pravý opak, konateľka úspešných firiem, ktorá na základe medializácie zo dňa na deň odstúpi, totiž vykazuje znaky bieleho koňa.

Ani záver týždňa neukázal rezort Tomáša Druckera v dobrom svetle. Košický Korzár informoval o tom, že Najvyšší súd vyniesol právoplatný rozsudok v kauze Okoličány a spol. Róbertovi Okoličánymu, Róbertovi Nigutovi a Jaroslavovi Potučkovi potvrdil doživotné tresty, ktoré im v auguste 2016 vymeral Špecializovaný trestný súd v Pezinku. Na veľké prekvapenie verejnosti však polícia zistila, že hlavný aktér Okoličány stihol napriek policajnému sledovaniu újsť do zahraničia.

Čítajte aj:

Vadala, polícia a Kováčik. Týždeň očami Biztweetu

Vyvoláva to ďalšie podozrenie z korumpovania policajtov a zodpovedných justičných pracovníkov. Podobne ako pri čítaní správ o dlhoročnom monitoringu o existencii aktivít albánskej mafie. Napriek dlhodobému sledovaniu tu aktivity rozvíjajú aj esá obávaných gangov. Informoval o tom portál aktuality.sk, v rámci spolupráce, ktorá má za cieľ dokončiť rozpracované témy zavraždeného novinára Jána Kuciaka.

Ten priniesol taktiež sériu správ o problémoch v spravodajstve RTVS. Vo verejnoprávnej mediálnej spoločnosti pokračuje rozpačitý výkon generálneho riaditeľa Jaroslava Rezníka. Pod jeho vedením pokračuje exit kvalitných spravodajcov a čoraz častejšie sa hovorí o ovplyvňovaní obsahu spravodajstva. To, spoločne s rušením publicistiky, za ktorú bola verejnoprávna televízia po rokoch oceňovaná vzbudilo pozornosť organizácie Reportéri bez hraníc, ktorá RTVS adresovala kritický list.

 

Biztweet, podporte nás nákupom v našom eshope