Krátky voľný pád systému našich ľudí: Ficovi ľudia za mrežami I

Z protikorupčného hľadiska bola pri nástupe Igora Matoviča a Eduarda Hegera markantná zmena v prístupe k vyšetrovaniu vysoko postavených osôb. V polícii padlo politické krytie vysoko postavených ľudí, a tak došlo k definitívnemu rozpracovaniu niektorých káuz, na ktoré strážcovia štátu z prostredia občianskej spoločnosti upozorňovali roky, ale polícia pod kontrolou oligarchie a organizovaného zločinu nemala zelenú na ich vyšetrovanie.

Tu je iba niekoľko z káuz, ktoré po rozviazaní rúk polícia počas krátkych mesiacov rozpracovala do fázy obvinenia:

Hneď v roku 2020, kedy došlo k výmene Ficovej garnitúry polícia zadržala bývalého generálneho prokurátora Dobroslava Trnku v súvislosti s trestným činom zneužívania právomoci verejného činiteľa. Obvinenia vzniesli, pretože neodovzdal orgánom činným v trestnom konaní nahrávku z kauzy Gorila.

Božie mlyny a takáčovci

Veľké turbulencie vyvolala akcia Božie mlyny, v rámci ktorej zadržali najskôr vysoko postavených policajtov Ľudovíta Makóa a Františka Böhma. Tí začali spolupracovať, čo pomohlo k obvineniu špeciálneho prokurátora Dušana Kováčika a policajného funkcionára Norberta Paksiho. Böhm spáchal samovraždu a zvyšná skupina bola stíhaná a obvinená kvôli úplatkom, vyzradeniu citlivých informácií a zneužitiu právomoci. Bývalý špeciálny prokurátor Dušan Kováčik obvinenia odmietal a mohutne ho obhajoval osobne Robert Fico. 

Najvyšší súd ho však odsúdil na osem rokov väzenia a 100-tisícový (eur) peňažný trest za prijímanie úplatku za pomoc pre bossa mafiánskej skupiny "takáčovcov". Paksi, ktorý pracoval na úrade osobitných policajných činností mafii vynášal informácie o postupe vyšetrovania a dostal päť rokov, spolu s trestom prepadnutia majetku.

Tiež obdobie, o ktorom hovoria tieto riadky prinieslo niekoľko dôkazov o tom, že organizovaný zločin z deväťdesiatych rokov na Slovensku nie je iba minulosťou. Niekoľko významných káuz, a to priamo popredných politikov a funkcionárov ukázalo, že na území naďalej operujú aj staré známe domáce skupiny. Ich sila síce poklesla, naďalej však siaha do najvyšších štruktúr štátu. Jedným z najviditeľnejších príkladov je skupina takáčovcov, ktorá existuje už od deväťdesiatok.

Zakladateľ Jan Takáč začínal s gangom sýkorovci, avšak po nezhodách založil vlastnú organizovanú skupinu. Na súboje bratislavských mafií doplatil životom a takáčovcov od danej doby údajne vedie (stav v roku 2024) Ľubomír Kudlička.

Skupina sa angažovala napríklad pri ovládnutí lyžiarskeho strediska pri Ružomberku, s čím súvisí vražda konkurenta Romana Krajčího, ktorá dostala Kudličku za mreže. Po roku 2015 policajti zakročili aj voči južnej vetve gangu. Odvtedy chodí k súdom zhruba dvadsať členov takáčovcov. Mnohým sa však darí brániť či obstruovať. Skupina je naďalej aktívna a prakticky jediná silná, ktorá ako taká funguje od deväťdesiatych rokov. Dôvodom sú podľa všetkého nadštandardné kontakty na políciu a politické špičky.

Čítajte aj:

Dvaja slovenskí občania a jedna firma sa priznali k podvodom na eurofondoch

Vražda Jána Kuciaka. Ako sa k vyšetrovaniu stavala Ficova garnitúra číslo 3

Nehorľavá dvojka, alebo aké kauzy ustáli Fico s Kaliňákom

Obdobie Matovič - Heger: Premárnená šanca na ozdravenie systému spravodlivosti

Takáčovci boli medzi podnikavcami na hrane zákona známi ako najefektívnejšie riešenie na vymáhanie dlhov. Sami vyberali výpalné, a ako vyšetrovanie ukázalo, aj v nedávnej minulosti, nielen v deväťdesiatych rokoch. Skupina má na svedomí aj najmenej desiatky známych prípadov zastrašovania podnikateľov. O ich majetok, alebo plánovaný projekt mali záujem samotní takáčovci, alebo sa nechali najať konkurentom zastrašovaného. Ďalšia rozsiahla sieť násilných skutkov sa skupine pripisuje v súvislosti so zastrašovaním svedkov, ktorí sa rozhodli vypovedať v ich kauzách na súdoch.

Mnoho súdnych sporov členov gangu viazlo a prešľapuje na mieste vďaka informovanosti obhajoby. Skupina vedela o utajovaných častiach spisu a svedkoch, aj o tých utajovaných, vďaka čomu veľmi úspešne ovplyvňovala výpovede a prezentáciu faktov ako alternatívnych výkladov vypovedajúcich. Bolo a je kvôli tomu zrejmé, že takáčovci disponujú informáciami zvnútra vyšetrovacích orgánov.

Medzi preukázané podozrenia patrí napríklad to, že pre gang pracoval zástupca riaditeľa Jednotky operatívneho nasadenia Národnej kriminálnej agentúry. Za paušálnu mesačnú sadzbu hlásil plánované záťahy členom skupiny. Najlepšou spojkou skupiny však bol špeciálny prokurátor. V slovenskej prokuratúre hierarchicky najvyššie postavený muž prijímal úplatky za vynášanie informácií a zasahovanie do vyšetrovania.

Očistec

Mimoriadne citlivú kauzu Očistec spustilo vyšetrovanie vzťahu oligarchu Norberta Bödöra s policajným exprezidentom Tiborom Gašparom. Kriminalisti sformulovali obvinenie, podľa ktorého na polícii za vlády Fica fungovala zločinecká skupina na čele s Bödörom, ktorá za úplatky vyšetrovala alebo naopak zametala kauzy pod koberec. 

Skupina policajtov na objednávku sledovala politických rivalov Smer-SD. Skupina týchto policajtov okrem iného vo voľnom čase sledovala novinárov, vrátane zavraždeného Jána Kuciaka. Informácie o jeho pohybe, správaní, či vzťahoch sa vďaka tomu dostali až k pravdepodobnému objednávateľovi vraždy. K lustrácii okrem iného Kuciaka sa priznal policajný funkcionár Pavol Vorobjov. Ďalší policajti sa priznali, že si privyrábali lustráciou politických oponentov Smeru na pokyn Bödörovcov. Mnohých však spravodlivosť ešte nepostihla, chodia k súdom a čakajú s čím prídu ich bývalí zamestnávatelia, ktorí opäť uchopili moc na Slovensku.

 

Tomáš Lemešani

Biztweet, podporte nás nákupom v našom eshope alebo darom na Číslo účtu:1027300577/5500 IBAN: CZ1455000000001027300577 BIC/SWIFT: RZBCCZPP

Independence sleduje formy negatívnych vplyvov, kľúčové postavy a financie, ktoré za týmto dianím stoja.

Ak chcete podporiť projekty Independence, môžete sa stať patrónom platformy klikom na tento link, alebo tak urobiť darom na Číslo účtu:1027300577/5500 IBAN: CZ1455000000001027300577 BIC/SWIFT: RZBCCZPP

Odomknúť článok

Standard Biztweet Standard

  • 1 Kredit
  • Prístup k exkluzívnemu obsahu
Top

Biznis Biztweet Biznis

  • 5 Kreditov
  • Prístup k exkluzívnemu obsahu
  • Objednávka služieb

Golden Biztweet Golden

  • Získavate 10 kreditov
  • Prístup k exkluzívnemu obsahu
  • Objednávka služieb