Obdobie Matovič - Heger: Premárnená šanca na ozdravenie systému spravodlivosti

Vznik vlády v roku 2020 sprevádzalo mnoho očakávaní. V Programovom vyhlásení vlády z roku 2020, ktoré bolo obmenenou vládou Eduarda Hegera takmer identicky replikované, zazneli prospešné opatrenia.

Oblasti ako zavedenie systematického legislatívneho procesu a zníženie byrokracie, či posilnenie vymáhateľnosti práva spojené s úpravou hodnotenia práce sudcov a zefektívnením justície boli oblasťami, ktoré neprichádzali hlavne dekádu trvajúcu pasivitou predošlých vlád.

Do praktického naplnenia plánov vlád po roku 2020 však zasiahlo niekoľko kríz. Hneď prvotnú fázu prenášania Programového vyhlásenia vlády do reálnych legislatívnych návrhov spomalila, alebo odložila pandémia ochorenia COVID-19. Následne sa pridala bezprecedentná bezpečnostná kríza vyvolaná ruským rozpútaním vojny na Ukrajine.

K objektívnym problémom vlády sa však pridali aj problémy nefunkčnosti vyvolané hlavne nekompetentnosťou niektorých jej členov a politickými súbojmi. Samotný fakt, že vláda spočiatku vládla ústavnou väčšinou jasne podčiarkuje fakt, že nerealizovanie reforiem a sľubov ide plne na vrub samotných členov garnitúry. Zatiaľ čo pre odklady plánov existovalo vysvetlenie, pre rušenie týchto plánov ospravedlnenie neexistuje.

K niekoľkým zlepšeniam však oproti predošlej stagnácii došlo. Po dlhej dobe bolo možné postrehnúť napríklad apel na oblasť eliminovania korupcie. Prenieslo sa to do niekoľkých krokov digitalizácie verejnej správy, zákonov a strategických dokumentov týkajúcich sa reformných možností pre ministerstvo hospodárstva, či bodov posilňujúcich kompetencie odborných tímov posudzujúcich kľúčové vládne projekty.

S tým súvisí aj naplnená požiadavka verejnosti na dosiahnutie účelného a transparentného využívania prostriedkov z fondov Európskej únie. V rámci podpory infraštruktúry a klimaticko-energetických cieľov ako priority čerpania európskych fondov Slovensko upravilo výber hodnotiteľov projektov s podporou z európskych a štátnych dotácií. Po rokoch došlo aj k riešeniu korupčných škandálov a problémov v prípadoch podvodne pridelených poľnohospodárskych dotácií.

Čítajte aj:

Dvaja slovenskí občania a jedna firma sa priznali k podvodom na eurofondoch

Vražda Jána Kuciaka. Ako sa k vyšetrovaniu stavala Ficova garnitúra číslo 3

Nehorľavá dvojka, alebo aké kauzy ustáli Fico s Kaliňákom

Mnohé z riešení vlády však zostali len v teoretickej rovine, napríklad strategickom dokumente. K realizačnej fáze v podobe prijatého funkčného zákona často nedošlo.

V oblasti digitalizácie a zmeny prístupu k čerpaniu eurofondov došlo k praktickému zníženiu dosahu cieľov stanovených štátnymi inštitúciami. Tie sú často v strategických dokumentoch definované správne, avšak pri praktickom prevedení pretrváva preferencie skúsenejších žiadateľov na úkor tých kvalitnejších.

Pozitívne trendy vykazovala aktivita vlád 2020 – 2023 v oblastiach zavedenia systematického legislatívneho procesu a zníženia byrokracie. Žiaľ, niektoré z týchto pozitív negovali populistické kroky vlády a nerešpektovanie pravidiel parlamentného života či legislatívnych procesov hlavne v druhej polovici roku 2022 a v roku 2023. Všetko pozitívne a reformné, čo vláda prijala, prijala v prvej polovici svojho mandátu.

Po Matovičovej a prakticky identickej vláde Hegera dospela neudržateľná chaotická forma vládnutia k ich pádu a vymenovaniu dočasnej úradníckej vlády, ktorej zloženie pripravila najmä prezidentka Zuzana Čaputová. Kabinet ekonóma Ľudovíta Ódora priniesol niekoľko sanačných opatrení, ktoré zaistili dodržiavanie európskych pravidiel a udržanie ekonomickej stability štátu. Vláda však bola krátka a mala výrazne obmedzené kompetencie. V oblasti súboja o právny štát tak nemohla poriadne zasahovať a iba preplávala v statu quo k voľbám na jeseň 2023.

 

Tomáš Lemešani

Biztweet, podporte nás nákupom v našom eshope alebo darom na Číslo účtu:1027300577/5500 IBAN: CZ1455000000001027300577 BIC/SWIFT: RZBCCZPP

Independence sleduje formy negatívnych vplyvov, kľúčové postavy a financie, ktoré za týmto dianím stoja.

Ak chcete podporiť projekty Independence, môžete sa stať patrónom platformy klikom na tento link, alebo tak urobiť darom na Číslo účtu:1027300577/5500 IBAN: CZ1455000000001027300577 BIC/SWIFT: RZBCCZPP

Odomknúť článok

Standard Biztweet Standard

  • 1 Kredit
  • Prístup k exkluzívnemu obsahu
Top

Biznis Biztweet Biznis

  • 5 Kreditov
  • Prístup k exkluzívnemu obsahu
  • Objednávka služieb

Golden Biztweet Golden

  • Získavate 10 kreditov
  • Prístup k exkluzívnemu obsahu
  • Objednávka služieb