Urán mieri k rekordu. Motorom sú AI, bezpečnosť a nutnosť OZE

Urán vzrástol na burzách za 7 rokov päťnásobne. Akcie uránu môžu stúpať ešte vyššie, pretože Big Tech prechádza na jadrovú energiu.

Od roku 2017 do 2024 vzrástli ceny akcií uránových firiem na americkej burze o 400 % až 500 %. Na jeseň 2024 v USA podpísali obnovenie jadrového reaktora Three Mile Island v Pensylvánii. A pridáva sa Európa, ktorá pochopila, že iba obnoviteľné zdroje energie jej na odrezanie sa od geopoliticky zneužívaných ruských energetických komodít stačiť nebudú.

Stúpa aj spotreba elektriny - kvôli elektromobilite a rastu technologických firiem, najmä investíciám v AI a do kryptomien.

Dohoda Microsoftu s Constellation Energy zahŕňa reštartovanie jadrovej elektrárne Crane Clean Energy Center. Závod by mal byť spustený v roku 2028.

Akciový analytik Morgan Stanley David Arcaro hovorí, že Microsoft platí asi 100 dolárov za megawatthodinu (MWh), čo je veľká prémia oproti trhovým cenám okolo 50 dolárov za MWh. Microsoft výmenou chce, aby elektrina poháňala dátové centrá, ktoré prevádzkujú aplikácie umelej inteligencie (AI). Microsoft môže platiť až 130 dolárov za MWh, pokiaľ započítate poplatky za prenos, napísal Arcaro v nedávnej správe.

„Microsoft má veľké ambície rastu a jedným z úzkych miest je výkon, pretože dátové centrá toho vyžadujú toľko,“ dodal analytik Motley Fool energetického sektora Matt DiLallo. "Aby splnil svoje klimatické ciele a energetické ciele, má zmysel míňať viac, aby získal energiu, ktorú potrebujú."

Zvyšujúci sa dopyt po energii

Microsoft, Amazon.com, Alphabet a Apple patria medzi technologických gigantov hladných po elektrine kvôli obrovským energetickým nárokom dátových centier, ktoré prevádzkujú aplikácie AI. Boston Consulting Group (BCG) predpovedá, že dopyt po energii dátových centier vzrastie o 15 až 20 % ročne, aby do roku 2030 dosiahol 16 % dopyt po energii v USA.

Čítajte aj:

Fitch: Drsná slovenská konsolidácia nedosiahne cieľ, problémy sa odložia o rok

Vplyv Kremľa na Slovensko funguje

Olympijské hry v Paríži stáli zhruba 8,2 miliardy dolárov

Po 20 rokoch plochého rastu to nie je jediný rastúci zdroj dopytu po energii. Reshoring a rastúca domáca výroba čipov, elektrických vozidiel, batérií a solárnych panelov bude tiež riadiť dopyt po energii, povedal v rozhovore generálny riaditeľ Sprott Asset Management John Ciampaglia.

Geopolitické riziko

Potreba energetickej bezpečnosti po prerušení dodávok spôsobených rusko-ukrajinskou vojnou.

„Ten šok ukázal, aké zraniteľné sú krajiny, keď nemajú energetickú bezpečnosť. Bol to katalyzátor na Západe na vybudovanie jadrovej kapacity na zmiernenie týchto rizík,“ povedal Ciampaglia.

Dekarbonizácia

Znepokojivé obrazy silných hurikánov v USA a ďalšie katastrofy vo svete, ktoré ničia obytné štvrte, zvyšujú záujem o dosiahnutie uhlíkovej neutrality.

„Aby sme sa vyhli niektorým z najhorších dôsledkov zmeny klímy, bezuhlíková jadrová energia je naďalej zdôrazňovaná ako ústredná súčasť riešenia,“ Tim Gitzel, generálny riaditeľ výrobcu uránu Cameco.

 

Tomáš Lemešani

Máte záujem o informačný spravodajský servis z investičného prostredia alebo analýzu trhu na kľúč podľa Vašich požiadaviek? Napíšte na kontakt@businesspr.eu

Biztweet, podporte nás nákupom v našom eshope alebo darom na Číslo účtu:1027300577/5500 IBAN: CZ1455000000001027300577 BIC/SWIFT: RZBCCZP