Olympijské hry v Paríži stáli zhruba 8,2 miliardy dolárov. Najdrahšie boli Putinove hry

Odhadované výdavky na organizáciu Olympijských hier 2024 dosahujú 8,2 miliardy amerických dolárov. Turisti podľa odhadu minuli 2,8 miliardy dolárov.

Podľa analýzy WalletHub boli olympijské hry z roku 2024 šieste najdrahšie v histórii. Najdrahšími boli zimné olympijské hry z roku 2014 v ruskom Soči, ktoré stáli takmer 25 miliárd dolárov. Medzi najdrahšie hry patrí aj Tokio 2021.

Náklady v analytickom odhade zahŕňajú rekonštrukciu štadióna, otváracie a záverečné ceremónie a prevádzkové náklady, ako je stravovanie a mzdy pracovnej sily.

Odhaduje sa, že náklady Francúzska vo výške 3,2 miliardy dolárov boli vynaložené na investície do infraštruktúry v mestských oblastiach Paríža pred hrami. Renovácia diaľnic, železníc, letísk či hotelov a podobné výdavky sú organizačným výborom olympijských hier považované za nesúvisiace so športom a nie sú zahrnuté v rozpočtoch niektorých olympijských hier.

Všeobecne sa diskutuje o otázke, či je ešte lukratívne hry organizovať. Náklady spojené s organizovaním niektorých nedávnych olympijských hier boli také vysoké, že hostiteľské krajiny prišli o peniaze. Brazília zaznamenala stratu približne 2 miliardy dolárov, keď v roku 2016 hostila letné hry v Rio de Janeiro. Letné hry v Tokiu zaznamenali podľa správy ESPN prudko rastúce náklady a stratili zhruba 800 miliónov dolárov.

Čítajte aj:

Atómovka v trestnom práve. Ficova štvrtá vláda Slovensko otvorila kriminálnemu prostrediu

Z ekologického podnikateľa životným koučom. Ako Montano spreneveril milióny

Nová doba. Kryptomeny hýbu americkou politikou

„Všetci si boli vedomí každého utrateného eura, že je užitočné, a mali by sme si dávať pozor, aby sme žiadne eura neutrácali za veci, ktoré sú povrchné. Úprimne povedané, to je výzva sama o sebe,“ povedal novinárom Étienne Thobois, generálny riaditeľ organizačného výboru olympijských hier v Paríži.

Hostiteľské vlády často hovoria, že napriek potenciálnym výpadkom príjmov môže organizovanie olympijských hier pozdvihnúť miestnu ekonomiku tým, že vytvorí pracovné miesta, podporí cestovný ruch a prinesie toľko potrebné zlepšenia infraštruktúry. Ekonomiku okolo takých vecí je ťažšie kvantifikovať a niektoré štúdie zistili, že tvrdenia o zvýšení zamestnanosti a ďalších výhodách sú nejednoznačné. Podporným argumentom pre organizovanie hier je monitorovaný dlhodobý rast turistických návštev olympijských destinácií.

 

Tomáš Lemešani

Biztweet, podporte nás nákupom v našom eshope alebo darom na Číslo účtu:1027300577/5500 IBAN: CZ1455000000001027300577 BIC/SWIFT: RZBCCZPP