Nová doba. Kryptomeny hýbu americkou politikou

Americkými voľbami hýbe okrem iného téma kryptomien. Politické akčné výbory pumpujú stámilióny na ovplyvnenie verejnej mienky.

Politické akčné výbory, teda nezávislé organizácie vyberajúce peniaze donorov a podporujúce konkrétnych kandidátov, teraz bojujú na ihrisku kryptomien. Stamiliónovými dotáciami podporujú kandidátov, ktorí podporujú nimi presadzovaný ekonomický prístup v oblasti alternatívnych mien.

Napríklad výbor Fairshake sa zameriava na podporu fanúšikov kryptomien a zároveň oponuje kritikom kryptomien. Tento politický akčný výbor získal na volebný cyklus v roku 2024 203 miliónov dolárov.

To je viac peňazí ako akýkoľvek iný akčný výbor. Mimoriadne úspešný je aj Make America Great Again Inc., ktorý podporuje republikánskeho kandidáta na prezidenta Donalda Trumpa. Na rok 2024 má na podporu kontroverzného bývalého prezidenta 201 miliónov dolárov. Tretí najúspešnejší je Senate Majority PAC, ktorý podporuje demokratov vo voľbách do Senátu USA a získal 167 miliónov dolárov.

Fairshake v marci 2024 uviedol, že sa plánuje zamerať na ostro sledované senátne preteky v Ohiu a Montane, ktoré pomôžu určiť, či túto komoru Kongresu ovládnu demokrati alebo republikáni.

Fairshake bude zobrazovať reklamy proti úradujúcemu demokratickému senátorovi Sherrodovi Brownovi z Ohia, ktorý často zaujíma skeptický postoj k virtuálnym menám ako je bitcoin. Čelí republikánskemu vyzývateľovi Berniemu Morenovi, obchodníkovi s autami, ktorý sa stal kryptopodnikateľom.

Fairshake zbrojí aj proti úradujúcemu demokratickému senátorovi Jonovi Testerovi z Montany s neutrálnym postojom ku kryptomenám. Jeho republikánsky vyzývateľ, podnikateľ a politický nováčik Tim Sheehy je podporovateľom kryptomien. Sheehy na sociálnych sieťach vrátane platenej reklamy označuje kryptomeny za budúcnosť financií.

Na tento tlak kryptolobby sú nútení reagovať aj politici kritizujúci kryptomeny. Napríklad senátor Tester v máji 2024 hlasoval za zrušenie usmernení Komisie pre cenné papiere, ktoré podľa kritikov spôsobili, že je pre finančné inštitúcie príliš nákladné poskytovať úschovu digitálnych aktív svojich klientov.

Testerov posun prichádza po tom, čo Fairshake minul 10 miliónov dolárov, aby pomohol poraziť demokratického kandidáta v marcových primárkach amerického Senátu v Kalifornii. Kandidátka - kalifornská zastupiteľka Katie Porter, po svojej prehre povedala, že čelila "náporu miliardárov, ktorí míňali milióny za zmanipulovanie týchto volieb".

Fairshake napríklad získal 45,5 milióna dolárov od spoločnosti Coinbase. 45 miliónov venovala výboru spoločnosť Ripple Labs. Investori zaoberajúci sa rizikovým kapitálom a kryptomenami Marc Andreessen a Ben Horowitz venovali výboru 44 miliónov dolárov. Ďalšie dary prišli od Jump Crypto – 15 miliónov dolárov a dvojčiat Camerona a Tylera Winklevoss – 5 miliónov dolárov. To všetko nasvedčuje, že podnikatelia v krypto biznise napli sily na ovplyvnenie politiky. Od tej je do veľkej miery závislá budúcnosť ich impérií s nesmiernym potenciálom.

Čítajte aj: 

Znovuzrodenie giganta? Zuckerberg hovorí, že Facebook je opäť cool

Výnosy amerických IPO lámu rekordy

Ako na horskej dráhe. Akcie SunPower zaznamenali prudké skoky

Fairshake pomohol poraziť ďalšieho demokratického zákonodarcu v náročných primárnych voľbách, pretože minul 2 milióny dolárov na to, aby sa postavil proti newyorskému poslancovi Jamalovi Bowmanovi. Výbor a jeho pridružené spoločnosti – nazývané Protect Progress a Defend American Jobs – tiež vynaložili prostriedky na podporu viacerých kandidátov Republikánskej i Demokratickej strany, napríklad vyplácaním viac ako 2 miliónov dolárov na pomoc kandidátovi Demokratov Shomari Figuresovi z Alabamy, ktorý je ku kryptomenám priateľský.

Väčšina prostriedkov Fairshake je stále na jeho účtoch a musí ich tento rok minúť. Predpokladá sa preto, že kryptolobby v stámiliónoch zasiahne do nadchádzajúcich prezidentských volieb.

V tlačovej správe Fairshake uviedol, že peniaze „venuje progresívnym lídrom, ktorí sú pripravení presadzovať inovácie a orientovať sa v zložitosti zodpovednej regulácie v digitálnom veku“. V máji 2024 snemovňa schválila návrh zákona, ktorého cieľom je vytvoriť nový režim zverejňovania a registrácie pre spoločnosti s digitálnymi aktívami, vrátane udelenia primárnej zodpovednosti za reguláciu odvetvia Komisii pre obchodovanie s komoditnými futures. Návrh zákona však čelí dlhým sporom v Senáte, kde zákonodarcovia vytvorili svoje vlastné kryptoregulačné opatrenia.

Coinbase aj Ripple v súčasnosti bojujú so žalobami, ktoré proti nim podal regulátor s obvinením spoločností z nezákonného predaja cenných papierov verejnosti bez registrácie u agentúry.

 

Tomáš Lemešani

Biztweet, podporte nás nákupom v našom eshope alebo darom na Číslo účtu:1027300577/5500 IBAN: CZ1455000000001027300577 BIC/SWIFT: RZBCCZPP