Ako na horskej dráhe. Akcie SunPower zaznamenali prudké skoky

Akcie firmy SunPower zaoberajúcej sa obnoviteľnými zdrojmi energie zaznamenali za deň nárast 31,3 percenta. Tesne predtým však padali voľným pádom, predtým rástli a predtým padali.

Výrobca solárnych technológií čelí niekoľkým výzvam. Napriek tomu trhy reagujú pozitívne na jej plány a trendy v energetike. Akcie spoločnosti v júli 2024 za jeden týždeň klesli o 74,75 %, čo je podľa Dow Jones Market Data najhorší týždeň v histórii.

Čoskoro však za jeden deň zaznamenali najväčší percentuálny nárast od 14. mája 2024, kedy vzrástli o 59,6 %. Skokové pohyby hodnoty akcií lákajú špekulantov. Pri pochopení toho čo sa deje totiž môže aj malý investor zarobiť balík. Problémom však je, že konzervatívne údaje nestačia na rozkľúčovanie divokých pohybov. Preto mnohí opäť sledujú tweety a príspevky na sociálnych sieťach známych burzových influencerov. Niektorí z nich sa do odhadu vývoja triafajú, iní sú mimo.

Spoločnosť Mizuho Securities znížila hodnotenie akcií SunPower s odvolaním sa na rozhodnutie spoločnosti zmeniť možnosti zákazníckeho financovania a tiež v reakcii na údaje v súvahe.

Spoločnosť Susquehanna uviedla, že pozastavuje svoj rating a cenový cieľ SunPower po liste spoločnosti predajcom, v ktorom sa uvádza, že už nebude podporovať predaj lízingu, ktorý predtým zákazníkom ponúkala.

Zmluvou o nákupe elektriny, čiže PPA, doteraz zákazníci súhlasili s nákupom elektriny vyrobenej solárnym systémom inštalovaným u nich doma, namiesto platenia za prenájom solárneho systému. Sunpower upúšťa aj od tejto možnosti, čo mnohých odrádza.

Akcia SunPower je jednou z niekoľkých silne shortovaných akcií, ktoré oživilo meme burzové pozdvihnutie po návrate Keitha Gilla, známeho aj ako Roaring Kitty. Tento internetový čudák je až neuveriteľne vplyvným burzovým aktérom, ktorý mobilizuje davy malých investorov.

Čítajte aj:

Koniec pádu amerických aeroliniek? Akcie poháňa neočakávane prudký rast letnej sezóny

Futures zemného plynu na ceste k viac ako 50% štvrťročnému zisku

Super Micro sa pripojí k Nasdaq 100. Walgreens už nespĺňa kritéria

Na pohyb akcií spojených so solárnou energiou a obnoviteľnými zdrojmi energie vo všeobecnosti má vplyv aj politické dianie, u amerických firiem najmä to v USA.

Solárne akcie klesli po tom, čo republikánsky prezidentský kandidát Donald Trump počas svojho prejavu na republikánskom národnom zhromaždení v Milwaukee sľúbil, že využije produkciu fosílnych palív na zníženie daní a zastavenie inflácie.

Naopak potom, čo prezident Joe Biden vypadol z prezidentského zápasu a podporil viceprezidentku Kamalu Harrisovú ako kandidátku demokratov akcie rastú. Očakáva sa, že potenciálna Harrisovej administratíva bude brániť hospodárskej politiky zavedenej Bidenom, ako sú projekty zelenej energie.

 

 

Tomáš Lemešani

Biztweet, podporte nás nákupom v našom eshope alebo darom na Číslo účtu:1027300577/5500 IBAN: CZ1455000000001027300577 BIC/SWIFT: RZBCCZPP