Koniec pádu amerických aeroliniek? Akcie poháňa neočakávane prudký rast letnej sezóny

Americká burza zaznamenala výrazný rast cien akcií aeroliniek po tom, čo začiatkom júla 2024 prepravili letiská v USA viac ako 3 milióny cestujúcich denne.

Prekonali tak najlepší deň rekordnej letnej sezóny z roku 2019. Ide teda o najlepšie čísla za posledných 5 rokov a návrat k dobrým ziskom z obdobia pred covidovou pandémiou. 

Pre americké na burze obchodované aerolinky ide podľa mnohých analytikov o odrazenie od dna. Zaźílvali totiž niekoľkomesačné až niekoľkoročné negatívne obdobie. 

Akcie spoločnosti Southwest Airlines v jednom dni vzrástli o 1,17 % a akcie Delta Air Lines o 1,38 % predstihli očakávané zisky. ETF fond U.S. Global Jets vzrástol za pol dňa po oznámení  o 0,3 %, aby sa odrazil od päťmesačného minima. Akcie spoločnosti Delta za deň vzrástli o 1,6 %, čím sa odrazili od trojmesačného minima.

Akcie Southwest sa za posledných 12 mesiacov prepadli o 27,5 %, zatiaľ čo akcie Jets ETF klesli o 11,4 %. Na porovnanie, index S&P 500 SPX za posledný rok vzrástol o 26,6 %.

Delta odštartuje ziskovú sezónu leteckých dopravcov, keď 11. júla 2024 ohlási výsledky za druhý štvrťrok. Konsenzus FactSet pre zisk na akciu je v súčasnosti 2,37 USD a neustále sa zvyšuje z konsenzu 2,30 USD na konci prvého štvrťroka.

„Voľba Delty stať sa pred desiatimi rokmi prémiovou leteckou spoločnosťou sa vypláca už dnes, čo umožňuje obrovský rast výnosov vďaka stratégii segmentácie produktov, ako aj schopnosť prilákať vysokohodnotných firemných cestujúcich a ich lojalitu,“ komentuje výhľady Delty analytik Melius Research Conor Cunningham.

Čítajte aj:

Cassava Sciences se zaplietla do podvodu. Akcie klesajú

Futures zemného plynu na ceste k viac ako 50% štvrťročnému zisku

Akcie spoločnosti Koss raketovo rastú. Poháňa ich meme burza

Akcie spoločnosti Delta za posledný rok klesli o 2,1 %, ale prekonali akcie ostatných dvoch konkurenčných leteckých spoločností poskytujúcich kompletné služby. Akcie United Airlines Holdings klesli o 0,1 %, ale za posledných 12 mesiacov klesli o 15,3 %. Akcie AAL spoločnosti American Airlines Group Inc. spadli za posledný rok o 40,3 %.

Akcie spoločnosti Spirit Airlines klesajú po negatívnych správach. Michael Linenberg z Deutsche Bank znížil rating akcií Spirit, ako dôvod uviedol pokračujúci pokles vo výhľade zisku aerolinky. Akcie JetBlue Airways sa za posledný rok prepadli o 82,2 %. 

V prípade odrazu od dna by tak bolo možné čakať výrazné rasty. A teda aj ideálny čas pre nákup. Stále je však možné, že ide iba o jednu lastovičku, ktorá celé leto nespraví. 

 

 

Tomáš Lemešani

Biztweet, podporte nás nákupom v našom eshope alebo darom na Číslo účtu:1027300577/5500 IBAN: CZ1455000000001027300577 BIC/SWIFT: RZBCCZPP