Cassava Sciences se zaplietla do podvodu. Akcie klesajú

Bývalý pracovník Cassava Sciences spreneveril granty. Zasiahlo to celú spoločnosť, ktorej akcie klesajú.

Poradca Cassava Sciences Hoau-Yan Wang je obvinený zo sprenevery v rámci Národného inštitútu zdravia USA vo výške približne 16 miliónov dolárov.

Akcie biotechnologickej spoločnosti Cassava Sciences klesajú po tom, čo federálna veľká porota obvinila niekdajšieho vedeckého poradcu Cassava z falšovania údajov s cieľom získať milióny dolárov z vládnych fondov.

Prípad poškodil nielen povesť spoločnosti, ale aj dôveru investorov v objektivitu výsledkov štúdie spoločnosti, ktorej cieľom je vývoj experimentálneho lieku proti Alzheimerovej chorobe.

Cassava vo vyhlásení komentujúcom obvinenia uviedla: „Wangova práca v rámci týchto grantov súvisela s počiatočnými fázami vývoja kandidátskeho lieku a diagnostického testu spoločnosti a s tým, ako mali fungovať. DR. Wang a jeho bývalá verejná univerzitná lekárska fakulta sa nezúčastnili na 3. fáze klinických skúšok spoločnosti so simufilamom.“ 

Akcie Cassava Sciences po oznámení o obvinení spadli za jeden deň o 34,8 percenta. Po komentároch spoločnosti sa však prepad redukoval o sedem percent. Či sa dôvera investorov obnoví je otázne. Odpoveďou môže byť návrat hodnoty, alebo jej rast, čo predstavuje ideálnu príležitosť pre nákup. Nezvládnutá komunikácia by však mohla prepad akcií zamraziť, alebo ho ešte dynamizovať.  

Čítajte aj:

Futures zemného plynu na ceste k viac ako 50% štvrťročnému zisku

Výrobca elektromobilov Polestar expanduje na Slovensko

Spoločnosť Gilead s významnými výsledkami. Jej preventívna liečba HIV boduje

Publikácia Science uviedla, že vyšetrovanie City University of New York obvinilo Wanga z „vedeckého pochybenia“ vo viacerých výskumných prácach – z ktorých mnohé „poskytovali kľúčovú podporu“ pre liek na Alzheimerovu chorobu.

Cassava v reakcii uviedla, že údajné „nesprávne konanie“ sa týkalo iba záležitostí vedenia záznamov na univerzite. Ministerstvo uviedlo, že Wang bol obvinený z jedného veľkého podvodu, dvoch menších podvodov a jedného nepravdivého vyhlásenia. Ak bude uznaný vinným, hrozí mu až 10 rokov väzenia za obvinenie z veľkého podvodu, 20 rokov väzenia za každý trestný čin podvodu osobitne a 5 rokov za obvinenie z úradného klamstva.

 

 

Tomáš Lemešani

Biztweet, podporte nás nákupom v našom eshope alebo darom na Číslo účtu:1027300577/5500 IBAN: CZ1455000000001027300577 BIC/SWIFT: RZBCCZPP