Znovuzrodenie giganta? Zuckerberg hovorí, že Facebook je opäť cool

Je Facebook opäť cool? Meta hovorí, že mladších používateľov priťahuje Marketplace a Skupiny.

Nedávne údaje z Meta naznačili, že viac ako 40 miliónov mladých dospelých v USA a Kanade sú každodennými aktívnymi používateľmi Facebooku, čo je najviac od roku 2020.

Spoluzakladateľ a generálny riaditeľ spoločnosti Meta Platforms Inc. Mark Zuckerberg hovorí, že Facebook sa stal medzi mladými ľuďmi opäť cool. Teraz sa spoločnosť musí uistiť, že si ich udrží.

„Za posledných niekoľko štvrťrokov sme zaznamenali zdravý rast v používaní aplikácií mladými dospelými v USA a Kanade a videli sme, že produkty ako Groups a Marketplace zaznamenali mimoriadny záujem u mladých dospelých,“ povedal Zuckerberg. Čísla sú v rozpore s aktuálnym obrazom aplikácie, ktorý hovorí, že na Facebooku sú iba starší ľudia.

Služby Mety denne používa 40 miliónov Američanov a Kanaďanov vo vekovom rozpätí od 18 do 29 rokov. Forrester Research uviedla, že vo svojom ročnom spotrebiteľskom porovnávacom prieskume zistila, že 46 % dospelých z generácie Z v USA uviedlo, že používajú Facebook aspoň raz týždenne, čo predstavuje medziročný nárast o tri percentuálne body po poklese o päť percentuálnych bodov. 

„Nárast možno čiastočne pripísať rastúcemu využívaniu funkcie Marketplace na Facebooku a skutočnosti, že najstarší ľudia z generácie Z majú teraz 27 rokov,“ uviedol analytik Forrester Mike Proulx.

Len pred dvoma rokmi bol gigant sociálnych médií nafúknutou spoločnosťou a analytici varovali pred rastúcou konkurenciou Facebooku a Instagramu zo strany čínskeho TikToku. Instagram však odpovedal nástrojom Stories a Facebook ponúka krátke úryvky videa.

Jednoduché používanie Facebook Marketplace na nákup sortimentu všetkého druhu pomohlo zvýšiť popularitu sociálnej platformy vo všeobecnosti, ale otázkou je, či mladšia generácia zostane na stránke po tom, čo službu Marketplace využije.

Marketplace sa stala populárnejšou ako Craigslist čiastočne preto, že spotrebitelia môžu vidieť recenzie predajcov a ich profily. Zuckerberg povedal, že Marketplace ťažil z vylepšení produktov a silného dopytu po produktoch z druhej ruky v USA. 

Čítajte aj: 

Výnosy amerických IPO lámu rekordy

Ford prežíva najhoršie obdobie za dekádu. Akcie smerujú k negatívnemu rekordu

Ako na horskej dráhe. Akcie SunPower zaznamenali prudké skoky

Meta urobila veľké pokroky taktiež so svojou najnovšou platformou sociálnych médií Threads, ktorá bola vyvinutá ako alternatíva k Twitteru, teraz známemu ako X. Zuckerberg povedal, že Threads sa blíži k 200 miliónom používateľov mesačne, po silnom začiatku roka 2023 a rýchlom nábehu na 100 miliónov používateľov.

Silný rast všetkých platforiem Mety pomohol zmierniť potenciálnu stratu, ktorú predpovedali niektorí analytici z Wall Street, keď Zuckerberg povedal, že plánuje naďalej míňať na kapitálovú infraštruktúru spoločnosti Meta a budovať jej kapacitu pre AI.

Vedúci pracovníci Meta varovali tiež pred väčším náborom v tomto roku s plánmi ukončiť rok s väčším počtom zamestnancov ako v roku 2023. Meta je jednoznačne v kurze po tom, čo sa zoštíhlila tak ako to požadovala Wall Street a zamerala sa na rozvoj svojich produktov. 

 

 

Tomáš Lemešani

Biztweet, podporte nás nákupom v našom eshope alebo darom na Číslo účtu:1027300577/5500 IBAN: CZ1455000000001027300577 BIC/SWIFT: RZBCCZPP