Ford prežíva najhoršie obdobie za dekádu. Akcie smerujú k negatívnemu rekordu

Akcie spoločnosti Ford smerujú k najhoršiemu poklesu od roku 2009. Klesli po tom, čo automobilka oznámila výsledky za druhý štvrťrok.

V reakcii na výsledky investori zvažujú záručné náklady spoločnosti Ford Motor Co. a problémy s elektrickými vozidlami. Firma v segmente elektromobilov vykázala stratu 1,1 miliardy dolárov, čím sa zisk spoločnosti dostal hlboko pod prognózu Wall Street. Akcie Fordu za deň po oznámení výsledkov klesli o 16,5 %, čím sa dostali na najhoršiu dennú výkonnosť od globálnej finančnej krízy v rokoch 2007 až 2009.

„Zdá sa, že na vine boli vyššie náklady, konkrétne náklady na záruku, ktoré sa postupne zvýšili o +800 miliónov USD v porovnaní s našimi očakávaniami, a to z dôvodu prírastkových činností v teréne súvisiacich predovšetkým s vozidlami vyrobenými pred tromi alebo viac rokmi,“ napísal Ryan Brinkman, analytik J.P. Morgan.

Ford vo svojom vyhlásení o zisku priznal, že ziskovosť bola ovplyvnená zvýšením záručných rezerv. Spoločnosť však uviedla, že „úsilie o zvýšenie kvality nových produktov sa začína vyplácať, čo má pozitívny vplyv na spokojnosť zákazníkov a prevádzkovú výkonnosť Fordu.

„Vedenie Fordu verí, že kvalita novo vyrobených vozidlách sa odvtedy zlepšila, čo znamená, že výkon v súčasnom období je silnejší, ako by sa mohlo zdať, a nižšie náklady na záruku v budúcnosti,“ napísal Brinkman.

Čítajte aj:

Ako na horskej dráhe. Akcie SunPower zaznamenali prudké skoky

Futures zemného plynu na ceste k viac ako 50% štvrťročnému zisku

Super Micro sa pripojí k Nasdaq 100. Walgreens už nespĺňa kritéria 

„Domnievame sa, že trh stále nedôveruje stratégii EV/softvéru spoločnosti Ford, čo zvyšuje problém s vyšším hotovostným zostatkom/nedostatkom vyšších hotovostných výnosov, keďže investori sa obávajú výnosu, ktorý z tejto hotovosti uvidia.“ napísal analytik UBS Joseph Spak.

Z 27 analytikov prieskumu FactSet má deväť prevážený alebo nákupný rating, 16 má rating držania a dvaja majú rating predaja pre Ford. Naznačuje to, že investori Fordu veria a problémy s opravami elektromobilov sú podľa nich len dočasné. 

Ford vo svojej správe o zisku citoval „pretrvávajúci tlak na ceny prvej generácie elektrických vozidiel v celom odvetví a nižšie veľkoobchody“. Automobilový gigant tiež zopakoval svoje očakávania celoročnej straty 5 až 5,5 miliardy dolárov za Ford Model e, pričom poukázal na „pokračujúci tlak na ceny a investície do elektrických vozidiel novej generácie“.

Minulý mesiac Ford rozšíril predaj a servis elektrických vozidiel do všetkých svojich amerických predajcov.

Tomáš Lemešani

Biztweet, podporte nás nákupom v našom eshope alebo darom na Číslo účtu:1027300577/5500 IBAN: CZ1455000000001027300577 BIC/SWIFT: RZBCCZPP