Z ekologického podnikateľa životným koučom. Ako Montano spreneveril milióny

Roberto Montano spreneveril 10 miliónov dolárov z lesníckeho projektu podporovaného americkým investičným fondom. Potom sa desať rokov skrýval v Nikarague.

Roberto Montano predstavil svoj investičný projekt v oblasti lesníctva ako spôsob, ako trvalo ťažiť kvalitné teakové drevo v Guatemale a zároveň pomáhať v boji proti odlesňovaniu. Americkí prokurátori však v obžalobe potvrdili, že Montano z projektu spreneveril 10 miliónov dolárov.

Veci sa zvrtli po tom, čo presvedčil investičný fond Global Forest Partners LP so sídlom v New Hampshire, aby utratil 75 miliónov dolárov z verejných penzijných peňazí, ktoré mal pod správou, na drevárske projekty, ktoré Montano prezentoval.

Federálni žalobcovia v USA tvrdia, že začal peniaze fondu vyťahovať na svoje vlastné projekty. Nakoniec sa podľa žalobcov stratilo zhruba 10 miliónov dolárov, a potom, čo ho Global Forest Partners konfrontovala, Montana utiekol. Desať rokov žil pod falošným menom a pracoval ako životný kouč a inštruktor jogy v malej rybárskej dedine v Nikarague.

Koncom minulého roka FBI Montana dolapila ako guatemalského štátneho príslušníka, ktorý má teraz 58 rokov. Po vydaní sa priznal k podvodu. Bol odsúdený na 5 rokov vo federálnom väzení.

„Montano aktívne viedol svojho klienta k presvedčeniu, že investuje zodpovedne. Ale ako jeho klamstvá pokračovali a straty sa zvyšovali na 10 miliónov dolárov, pustil sa do krytia a snažil sa utajiť tento ohromujúci podvod útekom z USA,“ povedala Jodi Cohenová, zvláštna agentka zodpovedná za bostonskú kanceláriu FBI. "Jednoducho povedané, tento prípad je o chamtivosti a vážnom zneužití dôvery," dodala.

Global Forest Partners začala investovať do Montanových projektov v roku 2007, najskôr načerpala 40 miliónov dolárov a nakoniec mu poslali ďalších 35 miliónov dolárov. Čoskoro po začiatku spolupráce začal Montano hrať s peniazmi hru.

Najprv presunul peniaze z účtovníctva svojej drevárskej spoločnosti, aby splatil svoje dlhy a financoval ďalšie ekologické projekty, na ktorých sa podieľal. Keď skrachovali aj tie, začal si brať hypotéky – bez toho, aby o tom komukoľvek povedal – na nehnuteľnosti, ktoré pre spoločnosť spravoval a drevársky projekt, aby pomohol zaplniť diery v jeho súvahe.

Žalobcovia tvrdia, že tiež začal poberať rozvojové dotácie vyplácané guatemalskou vládou. V roku 2014 spoločnosť Global Forest Partners v správe priznala, že drevárska spoločnosť nebola schopná vykonávať výplaty. Investičný fond vtedy telefonoval Montanovi do bytu, ktorý vlastnil v Miami, aby zistil, čo sa deje.

Počas hovoru cez Skype Montano priznal, že na začiatku projektu spreneveril malú čiastku peňazí a potom sa veci podľa súdnych spisov vymkli kontrole. „Montano popísal problém ako „obrovský“ a „vec, ktorú urobil“ ako „veľmi desivú“,“ uvádza sa v prísažnom vyhlásení FBI, ktoré cituje z prepisu hovoru cez Skype, ktorý mal Montano s investičným fondom v roku 2014.

"Montano ďalej priznal, že ‚uvaril knihy', aby zakryl svoje nezákonné transakcie," napísali vyšetrovatelia. Montano povedal, že poletí do kancelárií fondu v Libanone, blízko Dartmouth College, aby o tejto záležitosti ďalej diskutovali. "Ak budem musieť ísť do väzenia, pôjdem do väzenia," povedal podľa súdnych spisov.

Namiesto toho Montano odletel späť do Guatemaly. Keď tamojšia polícia signalizovala, že sa ho chystajú obviniť, Montano zmizol a utiekol do Nikaraguy, kde si zmenil meno na Alberto Yardi. Na verejnosti sa objavil ako životný kouč a inštruktor jogy v malej rybárskej dedine na tichomorskom pobreží krajiny.

Tam žil ticho desať rokov a rozvíjal obchod s distribúciou biopotravín pre vidiecke komunity, kým FBI dostala tip, kde sa Montano skrýval.

Montano, vyčerpaný životom na úteku, kontaktoval americkú ambasádu a povedal, že sa stretne s agentmi FBI na letisku v Managui, hlavnom meste Nikaraguy. Súhlasil s návratom do USA a po pristátí v Miami na konci roka 2023 bol zatknutý. Tam agentom odovzdal päťstránkové písomné priznanie, ktorého prvé dve vety zneli: „Som vinný. Zneužil som dôveru do mňa vloženú."

Čítajte aj:

Pán 363: Aký príbeh o sebe píše Maroš Žilinka?

Nová doba. Kryptomeny hýbu americkou politikou

Znovuzrodenie giganta? Zuckerberg hovorí, že Facebook je opäť cool

V súdnom podaní žiadajúcom sudcu o miernejší trest Montanov verejný obhajca Behzad Mirash tvrdil, že jeho klient mal dobré úmysly, ale urobil mnoho veľmi zlých rozhodnutí.

"Všetky jeho projekty, o ktoré sa v tomto prípade jedná, boli legitímnymi podnikmi presadzujúcimi žiaduce sociálne ciele, vrátane ekologického poľnohospodárstva a ochrany lesov. V tomto prípade vyrazil s najlepšími úmyslami, bez akéhokoľvek podvodného úmyslu. Ale keď iné projekty zlyhali, dopustil sa vážnej chyby v úsudku,“ napísal Mirashem sudcovi.

Prokurátori uznali, že Montano mohol zostať v Nikarague na neurčito, namiesto toho, aby sa vrátil k trestnému stíhaniu, pretože vzťahy medzi vládou tejto krajiny a USA sú napäté. Ale tiež konštatovali, že sa mohol vydať už dávno.

"Miesto toho utiekol zo Spojených štátov do Guatemaly. A potom, čo Guatemalci začali vlastné trestné stíhanie, utiekol do Nikaraguy. Skrýval sa takmer desať rokov," napísali žalobcovia.

 

Tomáš Lemešani

Biztweet, podporte nás nákupom v našom eshope alebo darom na Číslo účtu:1027300577/5500 IBAN: CZ1455000000001027300577 BIC/SWIFT: RZBCCZPP

Independence sleduje formy negatívnych vplyvov, kľúčové postavy a financie, ktoré za týmto dianím stoja.

Ak chcete podporiť projekty Independence, môžete sa stať patrónom platformy klikom na tento link, alebo tak urobiť darom na Číslo účtu:1027300577/5500 IBAN: CZ1455000000001027300577 BIC/SWIFT: RZBCCZPP