Atómovka v trestnom práve. Ficova štvrtá vláda Slovensko otvorila kriminálnemu prostrediu

Korupcia už nie je problém, malé gangy sa nemajú čoho obávať a kto sa pohráva s myšlienkou drobného podvodu naň má ideálnu príležitosť. Štvrtá vláda Roberta Fica expresne rýchlo zmazala niekoľkoročnú snahu zbaviť Slovensko nálepky kriminálneho štátu.

Kľúčovou časťou Ficovho návratu po roku 2023 je snaha o ovládnutie trestného konania. Na jednej strane prišiel tlak na odstránenie predošlého vedenia policajného zboru a nepohodlných vyšetrovateľov. Na druhej strane však bolo potrebné niečo urobiť s desiatkami už rozpracovaných prípadov, z ktorých sa mnoho stihlo dostať pred súd a v nejednom prípade dopadli aj odsudzujúcim rozsudkom.

Nie je prekvapujúce, že v hlavách obhajcov kriminálnikov vznikla myšlienka novej generálnej amnestie a milosti. Vzhľadom na stále silnú občiansku spoločnosť na Slovensku a k tomu, kto sedel v čase vymenovania vlády v Prezidentskom paláci, však bolo nutné prísť s niečím čo nebude formálne vyzerať ako amnestia, ale bude mať rovnaký účinok. Mnohí si hovorili, že vláda počká až na post prezidenta dostane svojho kandidáta, a potom bude možné všetko. Háčik bol v tom, že to vláda potrebovala urobiť rýchlo. Niektorí obvinení boli totiž tesne pred vypočutím rozsudku, iných čakala nová obžaloba.

Už na nahrávkach z poľovníckej chaty, ktorá bola po policajnom úniku v roku 2021 medializovaná sa rysoval komplexný plán. Predstavitelia vedenia Smeru sa tam stretávali s obhajcami mnohých kriminálnikov, neskôr spoločne splynuli v štruktúrach a na kandidátke strany. Rozoberali taktiku obhajoby v jednotlivých prípadoch. Robert Kaliňák tam vyriekol ideu, že ako nová vláda by mohli pripraviť úplne nový Trestný zákon, ktorý by menil toľko trestných sadzieb, že by sa v tom verejnosť nevyznala. Jednoducho chceli rozpútať chaos, v ktorom bude pre bežného občana ťažké rozkľúčovať, že primárnym cieľom legislatívy je v skutočnosti amnestia na ekonomické trestné kauzy. A tento plán vláda skutočne už po pár týždňoch v úrade, začala napĺňať.

Na novele trestného zákonníka a trestného kódexu nie je v zásade nič zlé. Bol naozaj zastaraný a už Matovičova a Hegerova vláda pripravovala ich zmenu. V tomto procese však komunikovali so všetkými relevantnými hráčmi – zástupcami väzenstva, advokátskou komorou, prokuratúrou, súdmi a podobne. Aj preto sa návrh novely rodil pomaly a nepodarilo sa jeho znenie do konca predčasne ukončeného mandátu v roku 2023 presadiť. Prešli iba čiastkové súvisiace časti reforiem.

Ficova vláda to využila a zjavne zo šuplíka vytiahla pripravenú rozsiahlu zmenu, ktorú však pripravovali priamo obvinení, či ich obhajcovia. Novela trestného zákonníka a kódexu upravuje finančné hranice pre tresty v ekonomickej trestnej činnosti, upravuje trestné sadzby, postupy pri vyšetrovaní, či premlčacie lehoty. Aby nebolo zrejmé, že ide iba o ekonomické kauzy, zasahuje do všetkých druhov kriminality, vrátane násilnej trestnej činnosti. Na vymenovanie všetkých zmien je tento text príliš krátky. Najlepšie je však zmeny možné ilustrovať cez konkrétne dopady na bežný život populácie.

Napríklad pri bytovom podvode, kde by v modelovom príklade niekto nelegálne prepísal cudzí byt, páchateľ dostane pravdepodobne podmienku. Pri lúpeži, pri ktorej páchateľ ukoristí majetok v hodnote menej ako 31-tisíc eur sa zaobíde s pokutou nižšou, než to čo ulúpi a bez trestu. Dostane podobný trest ako napríklad bezdomovec, ktorý ukradol niečo drobné v potravinách.

Podobných príkladov toxických dopadov zmien v trestnom systéme z dielne Smeru vymenoval expertný tím ľudí z justície a občianskej spoločnosti štyridsať.

Podľa pravidiel platných do roku 2024 je potrebné za značnú škodu považovaná ujma od 26600 eur do 133 tisíc eur. Podľa zmeny je všetko so škodou do 35000 eur považované za malú škodu. Za minulých pravidiel by bol predpokladaný trest 3 roky (v prípade poľahčujúcich okolností s podmieneným odkladom a probačným dohľadom), novo by páchateľ zrejme dostal alternatívny trest (peňažný trest, trest nútenej práce alebo trest domáceho väzenia). Premlčacia doba sa pritom návrhom skracuje z 20 rokov na 3 roky.

Pokiaľ by napríklad banková úradníčka spreneverila klientovi peniaze, môže svoj profit zvýšiť. Veľkou škodou bolo do roku 2024 označovaná sprenevera od 133-tisíc eur, novo by išlo do sumy 350-tisíc eur iba o väčšiu škodu. Namiesto obzvlášť závažného zločinu by išlo o prečin a sadzba by po novom bola 6 mesiacov až 3 roky namiesto 10 až 15 rokov.

 

Čítajte aj:

Pán 363: Aký príbeh o sebe píše Maroš Žilinka?

Najmohutnejšia kriminálna kampaň dekády. O čom je vojna v polícii

Imigračný proces na Slovensku prešiel zmenami. Štát chce lákať vysokokvalifikovaných cudzincov

Pri pohľade na spôsob riadenia štátu a nominácie vlády na posty vo verejnej správe a všetko na čo má dosah štát je veľmi opodstatnené obávať sa toho, aký bude mať vplyv zmien zákonu a trestného kódexu na hospodárenie s verejnými peniazmi. Tu je dôležité povedať, že sa skorumpovanému štátnemu úradníkovi otvára okno príležitostí – napríklad pri predražených nákupoch. Ak takto spôsobí škodu do 350-tisíc eur - namiesto desiatich rokov za mrežami, ako to bolo za starých podmienok by mu hrozilo prinajhoršom 6 mesiacov až 3 roky, mohol by to však uhrať aj na peňažný trest, podmienku, či domáce väzenie.

Za Ficových vlád sa na Slovensku vo veľkom rozmohli karuselové podvody, teda podvody, ktorých zámerom je nárokovanie neoprávnených vratiek DPH. Zjednodušene povedané, páchateľ v daňovom priznaní uvedie aj fiktívne faktúry tak, aby mu vznikol nárok na vrátenie

nadmerného odpočtu DPH. Ak takto okradne štát do výšky škody 350 tisíc eur, namiesto doteraz platnej definície obzvlášť závažného zločinu spácha iba prečin. Opäť by hrozili maximálne tri roky väzenia, pričom môže dostať alternatívny trest od pokuty cez podmienku až po domáce väzenie.

Pri podvodnom prepise bytu, ktorým páchateľ ukoristil byt v hodnote do 325-tisíc eur by mu hrozil rovnaký trest - pokuta až tri roky, namiesto doterajších 10-15 rokov. Drobné trestné činy, ktoré sú súčasťou praktík drobných mafiánov – podvodný stavebník, prepichnutie pneumatík, zapálenie garáže, rozbitie okien a podobne – by išlo v zásade vždy o malé tresty zaplatenia pokuty.

Organizovaný zločin určite poteší úprava trestu pre skorumpovaných sudcov. Ak sudca prijme úplatok týkajúci sa sporu, ktorý rozhoduje vo výške do 350-tisíc eur, namiesto doterajšieho trestu 10-15 rokov mu bude hroziť 2 až 8 rokov. V hre by však bola aj podmienka, trest prepadnutia majetku, či domáce väzenie.

Internetoví podvodníci, ktorí sú fenoménom terajšej doby sa môžu tešiť na to, že ak podvodne vymámia od obete menej ako 35 tisíc eur, zaobídu sa na súde s prečinom s malou škodou, iba s podmienkou a probačným dohľadom, prinajhoršom, ak napríklad skutok opakujú sa sadzbou 0 až 2 roky.

Pre súčasnú garnitúru a nominantov ich strán je veľmi užitočná časť úpravy, ktorá pri sprenevere verejného činiteľa skracuje premlčaciu dobu z 20 rokov na 3 roky. Ak ukradne menej ako 35-tisíc eur, polícia ho dostihne a súd odsúdi do 3 rokov od vykonania skutku, zaobíde sa s prečinom. Pokiaľ viac a udrží to v tajnosti, alebo bude na súde dostatočne obstruovať, po 3 rokoch mu nič nehrozí. Logicky sa vyskytla otázka, či to nemá súvislosť s tým, že úpravu Ficova vláda presadzuje v prvých týždňoch jej štvorročného mandátu.

Vskutku užitočným môže byť aj trest za úplatok svedka, aby vypovedal v prospech obžalovaného. Pokiaľ prijme 350 tisíc až 7 miliónov eur, bude mu hroziť 0-4 roky, na spodnej hranici úplatku to dokáže uhrať na prečin s alternatívnym trestom bez väzby.

Samostatnou kapitolou sú však aj zásahy do sadzieb týkajúcich sa násilných trestných činov. Pokiaľ napríklad únosca bude za unesenú osobu, vrátane neplnoletého dieťaťa požadovať výkupné do 350-tisíc eur, namiesto 20 až 25 rokov za mrežami mu bude hroziť 10 až 15 rokov, skutok má byť premlčaný miesto po 30 rokoch od dokončenia skutku už po 15 rokoch. Podobné skracovanie premlčacích lehôt sa však týka aj vrážd, lúpežných prepadnutí, či napadnutí.

Na vymenovanie všetkých podivných až zvrátených zmien, ktoré nové trestné právo pripravené priamo podozrivými, obvinenými a ich obhajcami obsahuje by sme potrebovali viac priestoru, ale už z týchto riadkov je zrejmé, že sa zo Slovenska stáva vysnívaná krajina pre organizovaný zločin aj zločin drobných zlodejíčkov. Voličom, ktorí napriek masívnej medializácii a opozičnej i odbornej kritike v podpore Fica a spol. naďalej podporujú, zostanú v prípade, že sa stanú obeťami bohužiaľ iba oči pre plač.

 

Tomáš Lemešani

Biztweet, podporte nás nákupom v našom eshope alebo darom na Číslo účtu:1027300577/5500 IBAN: CZ1455000000001027300577 BIC/SWIFT: RZBCCZPP

Independence sleduje formy negatívnych vplyvov, kľúčové postavy a financie, ktoré za týmto dianím stoja.

Ak chcete podporiť projekty Independence, môžete sa stať patrónom platformy klikom na tento link, alebo tak urobiť darom na Číslo účtu:1027300577/5500 IBAN: CZ1455000000001027300577 BIC/SWIFT: RZBCCZPP

Odomknúť článok

Standard Biztweet Standard

  • 1 Kredit
  • Prístup k exkluzívnemu obsahu
Top

Biznis Biztweet Biznis

  • 5 Kreditov
  • Prístup k exkluzívnemu obsahu
  • Objednávka služieb

Golden Biztweet Golden

  • Získavate 10 kreditov
  • Prístup k exkluzívnemu obsahu
  • Objednávka služieb