Imigračný proces na Slovensku prešiel zmenami. Štát chce lákať vysokokvalifikovaných cudzincov

Od 15. júla 2024 nastali v slovenských imigračných predpisoch viaceré zmeny. Zatiaľ čo mnohé z nich sa dotknú len vybraných skupín, niektoré sa dotknú väčšiny cudzincov žijúcich alebo plánujúcich prísť na Slovensko. Zjednodušujú sa povinnosti migrantov za prácou, naopak sprísňujú sa podmienky pre migrujúcich podnikateľov a študentov.

Modrá karta EÚ

Hlavným cieľom tejto novely je upraviť podmienky na získanie modrej karty EÚ, ktorá je prechodným pobytom pre osoby s vysokokvalifikovaným zamestnaním. Minimálna predpísaná mzda sa znižuje na 1,2-násobok priemernej mzdy v hospodárstve Slovenska, alebo len na priemernú mzdu tých, ktorí ukončili vysokoškolské vzdelanie v posledných troch rokoch. Minimálna požadovaná dĺžka trvania pracovnej zmluvy sa skracuje na šesť mesiacov. Vedúci zamestnanci a špecialisti na informačné a komunikačné technológie môžu nahradiť vysokoškolské vzdelanie osvedčením o pokročilej odbornej spôsobilosti a zamestnanci v regulovaných povolaniach musia predložiť doklad o uznaní kvalifikácie.

Mení sa aj proces získania modrej karty EÚ. Po nahlásení voľného pracovného miesta zamestnávateľ požiada o potvrdenie o možnosti obsadiť voľné pracovné miesto úrad práce, ktorý o žiadosti rozhodne do 15 pracovných dní. Následne bude mať potenciálny zamestnanec 90 dní na podanie žiadosti o pobyt a ak bude kompletná, môže okamžite začať pracovať.

Novinkou je možnosť pre držiteľov modrej karty EÚ podnikať alebo byť nezamestnaný až šesť mesiacov, ak sú držiteľmi modrej karty dlhšie ako dva roky.

Jednorazové povolenie na pobyt a zamestnanie (prechodný pobyt na účel zamestnania)

Zmeny nastávajú aj v procese získavania prechodného pobytu za účelom zamestnania. Zamestnávateľ požiada o potvrdenie o možnosti obsadiť voľné pracovné miesto – spravidla po uplynutí 20 pracovných dní od nahlásenia pracovného miesta. Úrad práce opäť rozhodne do 15 pracovných dní, uchádzač má 90 dní na podanie žiadosti o pobyt a po kompletnej žiadosti môže ihneď začať pracovať. Cudzinecká polícia rozhodne o žiadostiach do 60 dní.

Držitelia prechodného pobytu na účel zamestnania nebudú môcť zmeniť účel pobytu na podnikanie počas 12 mesiacov.

Dočasná ochrana

Všetci držitelia dočasného útočiska (napr. cudzinci, ktorí potrebovali národné vízum, aby mohli požiadať o pobyt na cudzineckej polícii), budú môcť požiadať o prechodný alebo trvalý pobyt na cudzineckej polícii. Tá im prípadne povolí aj podnikanie.

O žiadostiach o prechodný pobyt na účel zamestnania od azylantov, ktorí pracujú na rovnakej pozícii najmenej šesť mesiacov, sa bude rozhodovať bez posúdenia situácie na trhu práce.

Prechodný pobyt za účelom štúdia

Držitelia prechodného pobytu za účelom štúdia nebudú môcť požiadať o zmenu účelu pobytu, ak štúdium úspešne neukončia.

Prechodný pobyt za účelom podnikania

Štatutári obchodných spoločností, ktoré nedosahujú požadovaný zisk a ktorým končí platnosť pobytu alebo ktorí oznámia/nahlásia jeho skončenie, nebudú môcť požiadať o nový prechodný pobyt po dobu 12 mesiacov.

Žiadatelia o obnovenie prechodného pobytu budú mať 20 dní na zaplatenie dlhov na daniach, cle, či odvodoch na zdravotné a sociálne poistenie.

Prechodný pobyt za účelom zlúčenia rodiny

O žiadostiach rodinných príslušníkov občanov OECD pracujúcich pre zahraničných investorov, zamestnancov významných zahraničných investorov, firemných servisných stredísk alebo technologických centier sa rozhodne do 30 dní.

O žiadostiach rodinných príslušníkov žiadateľov o modrú kartu EÚ sa tiež rozhodne do 30 dní, ak žiadateľ o modrú kartu a ich rodinný príslušník predložia žiadosti súčasne.

Všeobecné pravidlá pobytu

Žiadosť o pobyt môžu na cudzineckej polícii podávať držitelia schengenských víz na účely sezónneho zamestnania a držitelia dočasného azylu. V prípade podania úplnej žiadosti o pobyt budú môcť žiadatelia zostať na Slovensku až do rozhodnutia. O finančnej stabilite žiadateľa hovorí trojmesačný bankový výpis a čestné prehlásenie bez nutnosti úradného povolenia. 

Všetky osoby s udeleným pobytom budú povinné oznámiť cudzineckej polícii pobyt mimo územia SR dlhšie ako 180 dní nepretržite.

Čítajte aj:

EÚ napomína Slovensko pre podmienky zamestnávania pracovníkov z tretích krajín. Ministerstvo práce ich lákanie nepripravuje

Najmohutnejšia kriminálna kampaň dekády. O čom je vojna v polícii

Krátky voľný pád systému našich ľudí: Ficovi ľudia za mrežami IV

V prípade podania neúplnej žiadosti o obnovenie prechodného pobytu budú mať žiadatelia na doplnenie lehotu 30 dní. Polícia môže túto lehotu predĺžiť o 15 dní. Ak žiadosť nebude doplnená, proces sa zastaví bez možnosti odvolania.

Osobám, ktorých žiadosti o obnovenie prechodného pobytu budú zamietnuté, už nebude pobyt v súvislosti s mimoriadnou situáciou automaticky predlžovaný.

Za vydanie a doručenie dokladu o pobyte sa účtuje všeobecný poplatok 10 € (ak je vystavený do 30 dní), alebo 39 € (ak je vystavený do dvoch pracovných dní).

Národné vízum

Žiadosti o národné vízum je možné podávať len v príslušných inštitúciách podľa miesta bydliska žiadateľa. Žiadosti je možné podávať okrem slovenských veľvyslanectiev aj u externých poskytovateľov služieb.

Vízum na podanie žiadosti o pobyt na Slovensku bude obsahovať informáciu o type pobytu, o ktorý chce cudzinec požiadať, a ak žiada o zamestnanie, bude obsahovať informáciu o zamestnávateľovi.

Na žiadosť o prechodný pobyt na účel podnikania nebude možné získať národné vízum.

 

Tomáš Lemešani

Biztweet, podporte nás nákupom v našom eshope alebo darom na Číslo účtu:1027300577/5500 IBAN: CZ1455000000001027300577 BIC/SWIFT: RZBCCZPP