Krátky voľný pád systému našich ľudí: Ficovi ľudia za mrežami IV

Z protikorupčného hľadiska bola pri nástupe Igora Matoviča a Eduarda Hegera markantná zmena v prístupe k vyšetrovaniu vysoko postavených osôb. V polícii padlo politické krytie vysoko postavených ľudí, a tak došlo k definitívnemu rozpracovaniu niektorých káuz, na ktoré strážcovia štátu z prostredia občianskej spoločnosti upozorňovali roky, ale polícia pod kontrolou oligarchie a organizovaného zločinu nemala zelenú na prípravu obžalôb. Štvrtá časť veľkého počtu vyšetrených káuz.

Za mreže sa pozrelo aj niekoľko starostov z obcí Bratislavského kraja. V rámci akcie Konzultant išlo o machinácie pri verejnej dražbe aj verejnom obstarávaní a poškodzovaní finančných záujmov EÚ. Muž z prostredia mafie s prezývkou Malý Fero - František Salinger sa priznal a opísal úplatkársky systém na súdoch. Dostal dvojročný podmienený trest s odkladom na tri roky. Vďaka jeho svedectvu boli dolapení ďalší sudcovia. Išlo najmä o žilinských sudcov, niektorí z nich sa priznali. V súvislosti s prípadom je obvinený aj legendárny a kontroverzný bývalý šéf Slovenskej národnej strany Ján Slota, ktorý mal úplatkom vybavovať rozhodnutie žilinského sudcu.

Veľkou rybou, ktorá skončila v cele je aj Monika Jankovská - bývalá sudkyňa, poslankyňa Smeru a námestníčka ministerstva spravodlivosti, ktorú Fico istý čas presadzoval ako ministerku. Obvinenie sa týka ovplyvnenia súdnych rozhodnutí a iných sudcov, brania úplatkov, podplácania a kauzy Fatima – kde pomohla rozhodnúť v spore o discobar v prospech mafie a kde došlo k vykonštruovanej perzekúcii protistrany.

Zhruba štyri desiatky vysoko postavených osôb bolo počas obdobia Matovičovej a Hegerovej vlády uznaných za vinných aj na súde. Okrem vyšetrovania káuz vysoko postavených politických nominantov, vyšlo najavo aj niekoľko zarážajúcich skutočností o fungovaní samotných kriminalistických úradov a justície. Ako bolo preukázané, skupina sudcov rozhodujúcich o citlivých kauzách bola roky skorumpovaná a "prikrmovaná".

Organizovaný zločin a oligarchovia si vyberali vedenie jednotlivých policajných orgánov a k oficiálnemu platu im mafia "priplácala špeciálny bonus" z vlastného vrecka. Organizovaný zločin prakticky ovládal a využíval jednu celú jednotku Národnej kriminálnej agentúry. Podobný mechanizmus fungoval aj na Kriminálnom úrade Finančnej správy. Jeho vedenie na zadanie vytvorilo vykonštruované prípady voči politickým predstaviteľom z opozície, či vybraným podnikateľom. Už na vlastnú päsť si títo vyšetrovatelia vytvárali samostatné prípady, ktorých rozbehnutím vydierali rôznych podnikateľov. Pod vplyvom daných skupín oligarchov, politikov a mafie boli tiež vojenské spravodajstvo a Slovenská informačná služba. Aj tam došlo k masívnemu zatýkaniu, napríklad pri informačnej službe došlo k zatknutiu a obvineniu aktuálneho i predošlého riaditeľa, treba povedať, že v jednom prípade už išlo o nominanta Matovičovej vlády.

Čítajte aj:

Krátky voľný pád systému našich ľudí: Ficovi ľudia za mrežami III

Krátky voľný pád systému našich ľudí: Ficovi ľudia za mrežami I

Krátky voľný pád systému našich ľudí: Ficovi ľudia za mrežami II

Tiež fakt, že polícia vyšetrovala niekoľko prípadov, týkajúcich sa už nominantov Matovičovej vlády nasvedčoval tomu, že došlo ku skutočnej emancipácii a oslobodeniu nestrannej polície. Fico, Smer, Hlas, SNS, extrémna pravica a ďalší však napriek tomu starostlivo pracovali na budovaní naratívu, že ide iba o politicky objednanú činnosť polície. Pomáhala tomu aj nešikovná a neprofesionálna komunikácia predstaviteľov vlády a najmä Igora Matoviča. Ten sa v štýle jemu vlastnom chválil tým, kto bol zatknutý a vyznievalo to tak, ako keby išlo o jeho zásluhu. V skutočnosti však vláda pod jeho vedením okrem odstránenia politického tlaku v polícii neriešila množstvo problémov, ktoré ohrozovali dlhodobú nestrannosť policajných orgánov.

Do obhajoby odsúdených a obvinených sa masívnou oficiálnou i neoficiálnou dezinformačnou kampaňou pustili hlavne predstavitelia strany Smer. Tí na dennej báze pripravovali tlačové konferencie, kde spochybňovali vyšetrovateľov, sudcov i celé inštitúcie. Osobne obhajovali, niekedy aj ako súčasť právnych tímov mafiánov ako Marian Kočner, či skorumpovaných nominantov ako Dušan Kováčik.

Všetko mali starostlivo strategicky pripravené a popri rozsiahlej kampani smerovanej verejnosti rozbiehali konšpiračné hry vo vnútri samotných vyšetrovacích orgánov. Práve vyššie uvedenou neschopnosťou a laxnosťou Matovičovej vlády bolo zachované personálne obsadenie niekoľkých kľúčových policajných orgánov, kde zostali ľudia oddaní systému vytvoreného Smerom a mafiou.

 

Tomáš Lemešani

Biztweet, podporte nás nákupom v našom eshope alebo darom na Číslo účtu:1027300577/5500 IBAN: CZ1455000000001027300577 BIC/SWIFT: RZBCCZPP

Independence sleduje formy negatívnych vplyvov, kľúčové postavy a financie, ktoré za týmto dianím stoja.

Ak chcete podporiť projekty Independence, môžete sa stať patrónom platformy klikom na tento link, alebo tak urobiť darom na Číslo účtu:1027300577/5500 IBAN: CZ1455000000001027300577 BIC/SWIFT: RZBCCZPP

Odomknúť článok

Standard Biztweet Standard

  • 1 Kredit
  • Prístup k exkluzívnemu obsahu
Top

Biznis Biztweet Biznis

  • 5 Kreditov
  • Prístup k exkluzívnemu obsahu
  • Objednávka služieb

Golden Biztweet Golden

  • Získavate 10 kreditov
  • Prístup k exkluzívnemu obsahu
  • Objednávka služieb