Krátky voľný pád systému našich ľudí: Ficovi ľudia za mrežami III

Z protikorupčného hľadiska bola pri nástupe Igora Matoviča a Eduarda Hegera markantná zmena v prístupe k vyšetrovaniu vysoko postavených osôb. V polícii padlo politické krytie vysoko postavených ľudí, a tak došlo k definitívnemu rozpracovaniu niektorých káuz, na ktoré strážcovia štátu z prostredia občianskej spoločnosti upozorňovali roky, ale polícia pod kontrolou oligarchie a organizovaného zločinu nemala zelenú na prípravu obžalôb. Tretia časť veľkého počtu vyšetrených káuz.

Dobytkár a medzinárodná hanba

Kauza Dobytkár sa týkala korupcie a legalizácie príjmov z trestnej činnosti z prostredia Poľnohospodárskej platobnej agentúry. Išlo rozsahovo o jeden z najvýznamnejších ekonomických trestných prípadov. Úrad, ktorý na Slovensku prerozdeľoval poľnohospodárom dotácie z eurofondov bol roky taký prehnitý, že mal neoficiálny, ale všeobecne známy cenník sadzieb úplatkov pre pracovníkov a vedenie agentúry, ktorí si ich rozdelili podľa organizačnej štruktúry. Medzi dotovaných podnikateľov patrili známi oligarchovia, mafiáni aj politici. Hodnotitelia prideľovali dotácie na pôdu napríklad na betónové parkovisko vo vlastníctve poslankyne z vládneho Smeru.

Kauza však dopadla aj na známe mená z oligarchie – spolumajiteľa finančnej skupiny Slavia Capital Martina Kvietika, či Norberta Bödöra, ktorého rodina roky riadila takmer celý systém slovenskej polície. Za mrežami skončili aj politicky nominovaní šéfovia agentúry.

Kauza bola hanbou aj v medzinárodnom meradle. Európska komisia na zistenie o tom, že veľká časť peňazí, ktoré do poľnohospodárskej agentúry poslala rozkradli reagovala požiadavkou na urýchlenú reštrukturalizáciu agentúry. Politické a kriminálne siločiary však tieto zmeny blokovali tak dlho, že Únia prvýkrát v histórii zvažovala pridelenie kompetencie rozdeľovať slovenské poľnohospodárske dotácie inému členskému štátu – Rakúsku. Agentúru nakoniec Matovičova, Hegerova a krátka Ódorova úradnícka vláda prekopali. Naďalej však bojuje s problémami, v putách skončili jej ďalší manažéri a jej budúcnosť je v čase písania týchto riadkov nejasná.

Búrka

Počas akcie Veža zas bolo odhalené nielen obchodovania s kokaínom, ale tiež, to, že bolo kryté členmi vedenia Okresného súdu Bratislava I. Nemenej podstatnou bola akcia Búrka, ktorá dopadla skorumpovaných sudcov. Polícia pozatýkala 18 osôb, z toho 13 sudcov. Obvinila ich z trestných činov korupcie, zasahovania do nezávislosti súdu a marenia spravodlivosti. Mnoho zo sudcov usvedčila okrem iného získaná komunikácia Mariana Kočnera v aplikácii Threema.

Najmä v čase covidovej pandémie bola citlivo vnímaná aj akcia Rezervy, kde išlo o tunelovanie Správy štátnych hmotných rezerv (SSHR) SR. Polícia obvinila šéfa správy Kajetána Kičuru z prijímania úplatku a legalizácie príjmu z trestnej činnosti. Zatiaľ čo úrad nemal dostatočnú výbavu pre aktivity v pandémii a sklady zívali prázdnotou, počas razie u Kičuru, ktorý sa chválil priateľstvom s Robertom Ficom našli kriminalisti nedokumentované zlaté tehly či vysokú hotovosť.

Čítajte aj:

Vražda Jána Kuciaka. Ako sa k vyšetrovaniu stavala Ficova garnitúra číslo 3

Krátky voľný pád systému našich ľudí: Ficovi ľudia za mrežami I

Krátky voľný pád systému našich ľudí: Ficovi ľudia za mrežami II

Razie a zatýkanie neobišli ani Slovenský zväz ľadového hokeja, kde išlo o manipuláciu verejného obstarávania. Prebehli mnohé razie na drogové organizované zločinecké skupiny, ktoré boli dlho prehliadané. Spravodlivosť dopadla aj špeciálneho prokurátora Dušana Kováčika. 

Počas akcie Víchrica zadržala polícia mafiána a obávaného konkurzného špekulanta Zoroslava Kollára, bývalú podpredsedníčku Najvyššieho súdu SR a podpredsedu Okresného súdu Bratislava III. Išlo o úplatky a zasahovanie do nezávislosti súdu.

Samovražda policajného prezidenta

Ako sme už uviedli v putách skončil aj prezident Policajného zboru Milan Lučanský, ktorý striedal Tibora Gašpara. Vďaka charizme a mediálnej známosti sa tešil veľkej popularite. Už v minulosti sa však polemizovalo o tom, že pomáhal niektorým členom mafie z deväťdesiatych rokov vyhýbať sa spravodlivosti. Ide o kontroverznú tému, pretože sa tiež pričinil k potieraniu iných gangov. Dlho fungoval aj vo vedení policajnej inšpekcie. Po umiestnení do väzby naňho celá situácia dopadla natoľko, že si siahol na život. 

Táto tragédia je od danej doby zneužívaná politikmi Smeru a ich partnerov, ktorí konšpirujú o tom, že bol Lúčanský zavraždený. Presvedčili aj veľkú časť populácie. Prípad pritom vyšetrovali nezávislé komisie, inšpekcie, polícia, väzenská služba, či generálna prokuratúra – všetky potvrdili samovraždu bývalého policajného prezidenta.

 

Tomáš Lemešani

Biztweet, podporte nás nákupom v našom eshope alebo darom na Číslo účtu:1027300577/5500 IBAN: CZ1455000000001027300577 BIC/SWIFT: RZBCCZPP

Independence sleduje formy negatívnych vplyvov, kľúčové postavy a financie, ktoré za týmto dianím stoja.

Ak chcete podporiť projekty Independence, môžete sa stať patrónom platformy klikom na tento link, alebo tak urobiť darom na Číslo účtu:1027300577/5500 IBAN: CZ1455000000001027300577 BIC/SWIFT: RZBCCZPP

Odomknúť článok

Standard Biztweet Standard

  • 1 Kredit
  • Prístup k exkluzívnemu obsahu
Top

Biznis Biztweet Biznis

  • 5 Kreditov
  • Prístup k exkluzívnemu obsahu
  • Objednávka služieb

Golden Biztweet Golden

  • Získavate 10 kreditov
  • Prístup k exkluzívnemu obsahu
  • Objednávka služieb