Vplyv Kremľa na Slovensko funguje. Vládne strany v mnohých krokoch predčili aj Orbánov kabinet

Veľmi podstatnou zložkou politiky Ficovej štvrtej vlády je proruský postoj. Nielen rétoricky, ale aj skutkami robí kabinet vrásky na čele nielen demokratickej spoločnosti na Slovensku, ale aj susedom krajiny a jej partnerom v EÚ a NATO.

Už dávno pred predvolebnou kampaňou 2023 vzbudzovali pozornosť výroky členov strany Smer. Tí okrem už obligatórnej kritiky Bruselu prikladali do pece nenávisti obhajobu pravicových extrémistov, protirómske a protihomosexuálne naratívy, či nenávisť voči Západu ako takému. Ten je podľa predstaviteľov Smeru slniečkársky, zeleno fanatický, homosexuálny a celkovo skazený. Veľakrát to znelo takmer identicky ako dlho presadzované naratívy kremeľskej propagandy, ktoré trollovia z Ruska úspešne rozširujú po Európe.

Ani to však nebolo na Slovensku ničím neobvyklým. Bolo zrejmé, že sa strana preorientováva na pravicovo extrémnu a antisystémovú voličskú základňu, a preto to väčšina pozorovateľov považovala iba za súčasť rétorického lovu preferencií. Podozrenia, že by mohlo ísť o viac sa však začali objavovať počas covidovej krízy, keď strana organizovala antisystémové mítingy, na ktorých okrem spochybňovania existencie covidu a covidových opatrení zneli heslá proti Západu všeobecne, proti farma firmám, inštitúciám a systému, podľa rečníkov riadených záujmami Bruselu a Washingtonu.

Mesiace pred vpádom ruských hord na Ukrajinu už na mítingoch Smeru SSD (do názvu si strana doplnila Smer Slovenská Sociálna Demokracia, miesto do tej doby Smer Sociálna Demokracia) viali ruské a sovietske vlajky a rečníci hovorili o tom, ako Západ chce pokračovať v utláčaní Ruska a ignorantstve západných štruktúr k potlačovaniu rusky hovoriaceho obyvateľstva ukrajinskými fašistami, ktorí odmietajú akceptovať "slobodné rozhodnutie" obyvateľstva z východu Ukrajiny pripojiť sa k Rusku. Obhajoba ruského nároku na Krym sa stala obligatórnou výbavou členov Smeru a niektorí z nich boli dokonca stafážou falošného referenda na okupovaných územiach v podobe nezávislých medzinárodných pozorovateľov pozvaných Kremľom.

Obhajoba ruských záujmov nabrala na obrátkach po tom, ako slovenská vláda presadzovala rozvoj vojenskej spolupráce s USA vo forme amerických investícií do slovenskej armádnej infraštruktúry pod zmluvou DCA. V rokoch 2021 a 2022 strana Smer vehementne protestovala, v médiách hovorila o tom, že americkí vojaci budú na Slovensku znásilňovať ženy a privezú jadrové bomby. Strana sa spojila s extrémne pravicovou Republikou a v slovenských mestách sa objavili billboardy, na ktorých boli mená, niekde aj ďalšie osobné údaje a fotografie poslancov presadzujúcich DCA s označením za vlastizradcov. Odkiaľ peniaze na kampaň pochádzali nie je dodnes jasné.

Že sa zo Smeru stala najmocnejšia zbraň kremeľskej nielen propagandy, ale aj výkonnej moci na Slovensku bolo zrejmé tesne pred tým, čo Rusko rozpútalo plnoformátovú vojnu na Ukrajine. Keď západné štáty hlasno varovali, že je invázia otázkou týždňov, Smer na mítingoch s ruskými vlajkami vypúšťal nafúknuté papierové holubica mieru, hovoril o tom, že vojnu chce rozpútať Západ a hlasno v ruštine skandoval ďakovné heslá Rusku za jeho priateľstvo.

Bohužiaľ sa to nezmenilo ani po rozpútaní vojny. Nielen Smer, ale aj jeho koaliční partneri opakujú v každom mediálnom vystúpení sériu propagandistických argumentov, prečo malo Rusko na rozpútanie vojny nárok. Opakujú tiež výzvy na to, aby sa Ukrajine zastavila všetka pomoc.

Samotný premiér, či minister zahraničia opakovali, že Ukrajina nie je suverénnou krajinou a rozporovali dokonca to, že by napríklad v Kyjeve bola ruská agresia viditeľná. Spojencov v rámci NATO označujú za agresorov a skutočných strojcov vojny. Fico dokonca dodal, že vojnu Západ vykonštruoval preto, aby vyvražďoval Slovanov.

V prokremeľskej rétorike tak slovenská vláda po roku 2023 rýchlo predstihla ďalšieho proruského trójskeho koňa Európskej únie Maďarsko. Krajiny spoločne sľubujú blokovať a brzdiť rozhodnutie Únie v bezpečnostnej politike, či pomoc napadnutej Ukrajine. Rétorika zas pomáha obracať slovenskú populáciu - až dve tretiny voličov vládnej koalície by boli ochotní hlasovať za vystúpenie krajiny zo Severoatlantickej aliancie, či Európskej únie. Robert Fico a celá vláda naďalej proklamatívne organizujú rôzne verejné podujatia, kde pozývajú ruského a bieloruského veľvyslanca. K výročiu Slovenského národného povstania bola zrušená vojenská prehliadka z titulu, že na nej mali pred verejnosťou jazdiť aj západné tanky vo výzbroji slovenskej armády.

V diplomacii pomáha Ficova výkonná moc aktívne skrývať ruské hybridné hrozby. V Európskej únii lobovala za vyradenie Slováka Jozefa Hambálka z európskeho sankčného zoznamu. Hambálek roky poskytuje hlavné európske sídlo prokremeľskej organizácii Noční vlci. Vláda poskytla diplomatickú ochranu proruskému ukrajinskému podnikateľovi Arťomovi Marčevskému. Ten v Česku prevádzkoval sídlo propagandistického média Voice of Europe. Česká BIS a zahraničné spravodajské služby odhalili, že médium a jeho kanály financoval Kremeľ pre šírenie propagandy. Okrem toho prostredníctvom spoločnosti korumpovali politikov vo viacerých krajinách Európskej únie. Zo Slovenska vďaka aktivitám vlády Fica môže v tejto chvíli pokračovať naďalej. Je však pravdepodobné, že ide len o malé predĺženie, ktoré zastaví medzinárodný tlak.

Čítajte aj:

Nájazd na právny štát: zrušenie Špeciálnej prokuratúry, ovládnutie inštitúcií a obmedzovanie dohľadu

Atómovka v trestnom práve. Ficova štvrtá vláda Slovensko otvorila kriminálnemu prostrediu

Pán 363: Aký príbeh o sebe píše Maroš Žilinka?

Odpoveď na otázku, prečo je zo Slovenska, ktoré chcelo pred pár rokmi patriť do jadra Európskej únie kremeľský trójsky kôň ponúka séria odhalení, ktoré preukazujú, že aktivity slovenských politikov financovala ruská vojenská spravodajská služba GRU. Vyšetrovanie ukázalo, že redaktori a majitelia niektorých dezinformačných webov, medzi ktorými boli aj asistenti poslancov a politikov prijímajú hotovosť za ďalšie "rybárčenie" medzi politikmi a verejnými činiteľmi. Peniaze od Rusov bral aj prorektor Vojenskej akadémie v Ružomberoku Pavel Bučka. Ten dokonca preukázateľne vyzradil ruskej strane utajované informácie o rozmiestnení vojenských posádok na slovenskom území. Výsledok? Podmienečný trest a finančná pokuta. Podobne symbolické rozsudky padli aj v prípade ďalších spolupracovníkov ruskej tajnej služby.

Indície, že Kremeľ nefinancuje iba vybraných politikov jednotlivcov, ale nepriamo podporuje kampane celých strán sa objavovali a objavujú stále. Napríklad niektorí zo známych spolupracovníkov z radov dezinformačných médií venovali významné finančné dary antisystémovým politickým stranám, aj keď tomu nezodpovedalo ich majetkové zázemie. Tieto podozrenia však nikdy neboli rozkryté a verejnosť o nich vôbec nevie.

Do značnej miery ide o výsledok snahy politických špičiek. Tie okrem bagatelizácie vyššie popísaných skutkov a aktívnej ochrany proruských trollov a agentov zámerne znefunkčňujú bezpečnostné zložky – od spravodajských služieb cez policajné orgány bojujúce proti extrémizmu a kyberhrozbám až po zrušenie vládnych orgánov určených na boj s dezinformáciami, kyberzločinom či vplyvovými operáciami.

Okrem Ruska sa Ficova vláda zameriava na rozvoj spolupráce aj s Čínou. Robert Fico hrdo oznamuje budúce partnerstvo s Číňanmi napríklad pri dostavbe cestnej a železničnej siete, ktoré jeho vlády počas dvadsiatich rokov nechali upadnúť do dezolátneho stavu. Vláda pritom ignoruje negatívne dopady čínskeho vplyvu a opakované zlyhania čínskych investícií v ďalších európskych krajinách.

 

Tomáš Lemešani

Biztweet, podporte nás nákupom v našom eshope alebo darom na Číslo účtu:1027300577/5500 IBAN: CZ1455000000001027300577 BIC/SWIFT: RZBCCZPP

Independence sleduje formy negatívnych vplyvov, kľúčové postavy a financie, ktoré za týmto dianím stoja.

Ak chcete podporiť projekty Independence, môžete sa stať patrónom platformy klikom na tento link, alebo tak urobiť darom na Číslo účtu:1027300577/5500 IBAN: CZ1455000000001027300577 BIC/SWIFT: RZBCCZPP

Odomknúť článok

Standard Biztweet Standard

  • 1 Kredit
  • Prístup k exkluzívnemu obsahu
Top

Biznis Biztweet Biznis

  • 5 Kreditov
  • Prístup k exkluzívnemu obsahu
  • Objednávka služieb

Golden Biztweet Golden

  • Získavate 10 kreditov
  • Prístup k exkluzívnemu obsahu
  • Objednávka služieb