Nájazd na právny štát: zrušenie Špeciálnej prokuratúry, ovládnutie inštitúcií a obmedzovanie dohľadu

Medzi hlavné ciele Roberta Fica a jeho okolie patrilo už od doby predvolebnej kampane 2023 zrušenie Špeciálnej prokuratúry. Vulgárne a vykonštruovanými naratívmi na ňu zaútočili v stovkách mediálnych vystúpení.

Po pár týždňoch v úrade im plán vyšiel a inštitúcia s ukážkovými výsledkami, ktorá okrem iného potlačila väčšinu gangov deväťdesiatych rokov ukončila svoju činnosť. Generálny prokurátor Maroš Žilinka prisľúbil, že prokurátorom z úradu zostanú ich spisy a prípady aj po preradení na krajské prokuratúry. Nedodržal to a prípady aj v kľúčových fázach študujú noví prokurátori. Prokurátorov zo Špeciálnej prokuratúry preradili neraz aj na netrestné odbory.

Smutným faktom je, že po šikanovaní a obštrukciách končia aj prokurátori z prípadu vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej. Tisíce strán spisu teraz budú narýchlo študovať noví prokurátori.

Ficova vláda však pri prokuratúre nekončí, mieri aj na špeciálne policajné jednotky a dokonca súdy. V čase, keď píšeme tieto riadky predstavitelia vlády rozhodli o zrušení Národnej kriminálnej agentúry. A je to len chvíľa, čo od Najvyššieho aj Špeciálneho súdu ministerstvo spravodlivosti žiadalo vydanie údajov o prideľovaní spisov súdnym senátom za viac ako desať rokov. Ich súčasťou sú aj osobné údaje všetkých zúčastnených mien. Fico samotný aj ďalší členovia vlády a ich strán navyše opakovane útočia na konkrétnych sudcov týchto súdov, ale aj ústavných sudcov.

Došlo tiež k zásahu do Súdnej rady – orgánu, ktorý má špecifické právomoci a dokáže trestať konkrétnych sudcov – vláda presadila svojich nominantov. Odvolala pritom členov nominovaných predošlou parlamentnou väčšinou a docielila odvolanie šéfa rady. Chystá aj nomináciu dvoch vlastných ústavných sudcov, kde sa už bude môcť spoľahnúť na prezidenta z vlastných radov. Aj tu sa skloňujú samé kontroverzné mená.

K ovládnutiu trestných procesov patrí aj útok vlády Roberta Fica na inštitút spolupracujúcich obvinených. Práve ich výpovede totiž v uplynulých rokoch tvorili chrbticu obvinení voči desiatkam vysoko postavených ľudí a kriminálnikov. K útoku patrí aj masívne odradenie svedkov a vinníkov v jednej osobe. Novela trestného zákonníka a trestného poriadku otvára možnosti ministrovi spravodlivosti tieto výpovede spätne vyhodnocovať a prípadne rušiť dohody o vine a treste. Vláda sa tak chce pomstiť tým, ktorí výmenou za nižšie tresty prehovorili o systéme. Súvisiaca je aj snaha oslabiť až zrušiť Úrad na ochranu oznamovateľov. 

Na neho sa so zámerom chrániť sa pred šikanovaním obrátili aj policajti v minulosti vyšetrujúci profilové kauzy. Tvrdia, že ich policajná inšpekcia a staronové vedenie chce systematicky profesionálne vytrestať a vypudiť zo svojich radov. Ministerstvo vnútra Ficovej vlády na to reagovalo tým, že otvorilo otázku rušenia inštitúcie, ktorú od Slovenska požadovala Európska únia. Okrem iného by to samozrejme znamenalo stratu ochrany oznamovateľov nekalej činnosti aj medzi radovými občanmi. Pre korupciu by to bola ďalšia dobrá správa.

Demolácia inštitúcií

Rýchlosť a razantnosť vojny, ktorú Fico na jeseň 2023 rozbehol pozorovateľa prekvapil. Aj toho realistického. Okrem ataku na orgány spravodlivosti vláda spustila masívne zmeny naprieč inštitúciami, ktoré sa buď snažia ovládnuť, alebo znefunkčniť až zrušiť.

Ministerstvo kultúry pripravilo zákon, ktorým ruší verejnoprávnu televíziu a rozhlas, namiesto toho vznikne štátne médium, kde budú o dramaturgii a obsahu rozhodovať priami nominanti vlády. Fond na podporu umenia, ktorý doteraz prerozdeľoval financie na podporu tvorby širokého spektra umenia vrátane literárnych diel, je návrhom zákona znefunkčnený. Namiesto viac ako tisíc hodnotiteľov má o tom, kto podporu získa a kto nie rozhoduje desiatka politicky nominovaných predstaviteľov fondu. Ovládli sa tiež inštitúcie ako Slovenská národná galéria, či Slovenské národné divadlo.

Odstránenie akejkoľvek potenciálnej kritiky zacielil kabinet nielen v médiách, kultúre, ale aj občianskej spoločnosti. Vládni predstavitelia zastavili niekoľko grantových programov a v čase písania týchto riadkov sa pripravuje zákon "o zahraničných agentoch", kde majú byť neziskové organizácie, ktoré prijmú financie zo zahraničia označené ako organizácie s podporou zo zahraničia.

Čítajte aj:

Atómovka v trestnom práve. Ficova štvrtá vláda Slovensko otvorila kriminálnemu prostrediu

Z ekologického podnikateľa životným koučom. Ako Montano spreneveril milióny

Olympijské hry v Paríži stáli zhruba 8,2 miliardy dolárov. Najdrahšie boli Putinove hry

Na napadnutie transparentnosti verejného obstarávania má zas slúžiť snaha obmedziť kompetencie a akcieschopnosť Úradu verejného obstarávania. Podobné kroky robí Ficov kabinet aj voči Antimonopolnému úradu. Podobný zámer je za obmedzením procesu EIA, kde vláda značne obmedzuje možnosti verejnosti dozvedieť sa informácie o chystaných projektoch a prípadne ich namietať.

Nie všetky inštitúcie v zameriavači kabinetu končia, ale určite sa stanú plne ovládanými a závislými od vôle vlády. V pozore sú tiež orgány prerozdeľujúce európske dotácie. Napríklad Poľnohospodárska platobná agentúra bola znovu dobitá extrémne rýchlo. A už po pár mesiacoch má vážne problémy, neprerozdeľuje platby ako má, a aj jej financovanie z európskych zdrojov bude celkom iste ohrozené.

Ignorácia európskych pravidiel

Už po niekoľkých mesiacoch vlády zostavenej v roku 2023 začali na Slovensko chodiť oficiálne varovné listy a infringementy z Bruselu. Už po pár mesiacoch bolo blokované financovanie v rozsahu vyše miliardy eur a už v čase písania tejto pasáže je zrejmé, že hrozí oveľa viac.

Kvôli ohrozeniu právneho štátu, potlačovaniu občianskej spoločnosti a nedodržiavaniu povinností súvisiacich s finančnou stabilitou krajiny Slovensku hrozí zmrazenie až odňatie miliárd eur z Plánu obnovy, ale aj klasických eurofondov. Škoda už bola spáchaná – mnoho projektov pre nepreplatenie európskych zdrojov padne, alebo bude hradených zo štátneho rozpočtu, ktorý vláda plní na dlh, alebo privlastňovaním peňazí občanov – napríklad znížením odvodu do druhého piliera sociálneho poistenia a využitím týchto prostriedkov na štátne investície. Keď to tu píšeme Fico sa necháva počuť, že by sa vláda mala pozrieť aj na vklady občanov v bankách. Podľa jeho vyjadrenia končia "v Amerike", ale mali by na Slovensku.

Zarážajúca až podozrivá je pasivita štátu, ktorý o hroziacich finančných dopadoch vie, ale nekoná. Vyzerá to, že sa na výpadok európskych peňazí, ktoré tvoria väčšinu investícií štátu na Slovensku pripravuje. Rétoricky zdôvodňuje odňatie prostriedku tým, že ide o trest za iný názor kabinetu na vojnu na Ukrajine, zvolenie Petera Pellegriniho prezidentom, či za to, že Fico vystupuje voči záhadnému západnému gender spolčeniu.

Európske infringement procesy a čerpanie eurodotácií na Slovensku sledujeme roky. A už po pár mesiacoch vidíme nielen znásobenie počtu procesov zo strany európskych inštitúcií, ale aj nový jav – nereagovanie štátu. Dokonca ani v Maďarsku to nefungovalo tak, že sa varovania z Bruselu ignorovali. Viktor Orbán sa snažil klamať a predstierať, že spĺňa podmienky na preplácanie európskych peňazí. Na Slovensko prišla kvôli útoku na právny štát európska delegácia, ale nikto z vlády si na ňu čas nenašiel. Ministerstvá v niekoľkých prípadoch neodpovedajú na formálne výzvy Bruselu. Opakovane ignorovali oficiálne demarše. Také konanie vedie k udeleniu pokút, pozastaveniu platieb až vo finále k žalobe na európskom súde.

Za takýmto správaním je vidieť, že je pre Roberta Fica čerpanie miliárd z Európskej únie menej dôležité ako zachovanie jeho samovlády. Preplácanie európskych peňazí je totiž podmienené reformami, či transparentnosťou. To si v snahe zachovania korupčného systému a slobody dovoliť nemôže. Čo na tom, že najhoršie železnice, cesty, diaľnice, či nemocnice v celom regióne nebudú mať na rekonštrukcie. Veď to nič na volebných úspechoch politiky Smeru nemenilo počas celej dekády. A že by na tom záležalo niekomu z tejto skupiny politikov, možno ľahko súdiť podľa ich pôsobenia. Tajomník ministerstva kultúry Machala napríklad čerpanie schválených dotácií pre SND z Plánu obnovy odmietol údajne s tým, že ide o peniaze z “krvavých slovenských mozoľov”.

 

Tomáš Lemešani

Biztweet, podporte nás nákupom v našom eshope alebo darom na Číslo účtu:1027300577/5500 IBAN: CZ1455000000001027300577 BIC/SWIFT: RZBCCZPP

Independence sleduje formy negatívnych vplyvov, kľúčové postavy a financie, ktoré za týmto dianím stoja.

Ak chcete podporiť projekty Independence, môžete sa stať patrónom platformy klikom na tento link, alebo tak urobiť darom na Číslo účtu:1027300577/5500 IBAN: CZ1455000000001027300577 BIC/SWIFT: RZBCCZPP

Odomknúť článok

Standard Biztweet Standard

  • 1 Kredit
  • Prístup k exkluzívnemu obsahu
Top

Biznis Biztweet Biznis

  • 5 Kreditov
  • Prístup k exkluzívnemu obsahu
  • Objednávka služieb

Golden Biztweet Golden

  • Získavate 10 kreditov
  • Prístup k exkluzívnemu obsahu
  • Objednávka služieb