Fitch: Drsná slovenská konsolidácia nedosiahne cieľ, problémy sa odložia o rok

Žiadna úspora na strane štátu, podpora inflácie, stále neúnosná správa dlhu. Hodnotenie konsolidácie na Slovensku zo strany kľúčovej agentúry Fitch vyznieva negatívne. Slováci zaplatia veľa, ale nič to nevyrieši.

Návrhy slovenskej fiškálnej konsolidácie v hodnote 2,7 miliardy eur na rok 2025 (1,9 % plánovaného HDP) podčiarkujú záväzok vlády riešiť fiškálne tlaky, hovorí Fitch Ratings. Aktualizované prognózy agentúry ukazujú, že deficit sa zužuje rýchlejšie, ako sa pôvodne očakávalo, čo spomaľuje predpokladaný rast dlhu na HDP.

Opatrenia majú za cieľ znížiť deficit na 3 % HDP a stabilizovať dlh na úrovni približne 60 % HDP do roku 2027 najmä vďaka zvýšeniu príjmov. Zahŕňajú zvýšenie sadzby DPH na 23 % z 20 % a daň z finančných transakcií pre firmy a podnikateľov a zvýšené dane z príjmu pre podniky s vyšším ziskom.

Premiér Robert Fico a minister financií Ladislav Kamenický zdôrazňovali nevyhnutnosť takejto konsolidácie od nástupu Ficovej štvrtej vlády v októbri 2023, no do konca septembra 2024 neoznámili podrobné návrhy, čo svetové trhy videli. Slovensko sa môže rozhodnúť aj pre sedemročný fiškálno-štrukturálny plán podľa prepracovaných fiškálnych pravidiel EÚ, ktorý bude zahŕňať dodatočné štrukturálne reformy na riešenie nepružnosti verejných financií a strednodobých obmedzení rastu, navrhuje Fitch. Je to zlá správa, ktorá skutočne potvrdzuje politicky rétorické spojenie grécka cesta. 

Prognózy porovnávača údajov agentúry Fitch ukazujú, že slovenský fiškálny deficit sa v roku 2024 prehĺbi na 5,8 % HDP zo 4,9 % v roku 2023, čo je mierne nad 5,7 % predpokladanými pred letom 2024. Fitch sa nepriamo ospravedlňuje za príliš pozitívne očakávania od slovenskej vlády. 

Čítajte aj: 

Vplyv Kremľa na Slovensko funguje. Vládne strany v mnohých krokoch predčili aj Orbánov kabinet

Nájazd na právny štát: zrušenie Špeciálnej prokuratúry, ovládnutie inštitúcií a obmedzovanie dohľadu

Atómovka v trestnom práve. Ficova štvrtá vláda Slovensko otvorila kriminálnemu prostrediu

Poradie Slovenska v celosvetových ukazovateľoch riadenia dlhu Svetovej banky za posledné roky skĺzlo na 68. percentil, hlboko pod „A“ medián (75. percentil), pričom k najväčšiemu zhoršeniu došlo v podkategóriách politická stabilita a efektivita vlády.

Konsolidácii by mohla vyvolať aj slabší rast, ako sa očakávalo. Prognózu Fitchu rastu na rok 2024 zrevidovali smerom nadol na 2,3 % z 2,5 % v júni 2024.

Financovanie EÚ by mohlo byť prerušené, ak by Európska komisia usúdila, že politiky ako vládne reformy trestného práva, zrušenie špeciálnej prokuratúry a reštrukturalizácia verejnoprávnych médií negatívne ovplyvňujú právny štát. Závislosť od ruskej ropy a zemného plynu vystavuje krajinu potenciálnemu prerušeniu dodávok energie. Silné spoliehanie sa na automobilový priemysel predstavuje ďalšiu strednodobú výzvu rastu.

Prognózy znamenajú, že Fitch teraz predpokladá postupný nárast verejného dlhu na 58,8 % HDP do roku 2026 – o rok neskôr, ako predtým predpokladal.

 

Tomáš Lemešani

Biztweet, podporte nás nákupom v našom eshope alebo darom na Číslo účtu:1027300577/5500 IBAN: CZ1455000000001027300577 BIC/SWIFT: RZBCCZPP

Independence sleduje formy negatívnych vplyvov, kľúčové postavy a financie, ktoré za týmto dianím stoja.

Ak chcete podporiť projekty Independence, môžete sa stať patrónom platformy klikom na tento link, alebo tak urobiť darom na Číslo účtu:1027300577/5500 IBAN: CZ1455000000001027300577 BIC/SWIFT: RZBCCZPP