Hoax o mobilizácii je ruským prieskumom verejnej mienky na Slovensku, tvrdí autor Independence

Pri ruskej agresii na Ukrajine začali Slováci veriť najrozšírenejšiemu hoaxu o mobilizácii. „Celkovo ide o prieskum a verejnú mienku pre Rusko na koľko sme ochotní a schopní brániť sa,” tvrdí novinár Tomáš Lemešani.

Dlhodobo pôsobí ako ekonomický novinár a založil informačný web Biztweet.eu. Napísal knihy Z Bureša Babišom a Politika s.r.o, v ktorých sa zamierava na českú politickú scénu.

Po vypuknutí vojny Ruska na Ukrajine sa rozhodol preložiť do českého a slovenského jazyka knihu Rusko v plameňoch, ktorá ponúka čitateľom svedectvá o čečenskej vojne či Putinovom pôsobení v tajných službách.

„Ľudia dnes vedia, že Vladimir Putin je bývalý agent ruskej KGB, nie je to žiadnym tajomstvom. Je to kariérne rozvinutý poručík, ktorý v 90. rokoch zacítil šancu uchopiť sa štátnej moci a podarilo sa mu to,“ hovorí pre Aktuality.sk Tomáš Lemešani. Putina zároveň nazýva paranoikom. „Je to človek, ktorý pristupuje k tvrdým riešeniam, týmto spôsobom sa vlastne prepracoval k moci už v 90. rokoch,“ myslí si.

Lemešani sa rozhodol ponúknuť knihu Rusko v plameňoch aj pre slovenských čitateľov po vojne na Ukrajine. Jej autorom je bývalý agent ruskej FSB, neskôr zavraždený Alexander Litvinenko a Jurij Feľštinský. Práve on kontaktoval Lemešaniho ešte v roku 2019 a oslovil ho, či by ju nepreložil do slovenčiny.

Agent Litvinenko a Putinova pomsta

„V roku 2021 som sa rozhodol, keď sa diali tieto veci na východe Ukrajiny, že by som do toho išiel. Mal som sám zo seba zlý pocit, že som takú ponuku pár rokov predtým nevyužil, preto som sa rozhodol, že to spravím na vlastné náklady. Je to neúctivé k pamiatke tomu čomu sa kniha venuje, nevyužiť danú možnosť a nesprostredkovať to našej populácii, ktorá ako vieme v o týchto veciach nič nevie,“ hovorí.

Vojna na Ukrajine podľa neho prehĺbila záujem vydavateľstiev o túto tému, preto sa dohodol s českým partnerom vydať knihu vo viac tisícovom náklade. Tlačená verzia v češtine vyšla minulé leto.

Čítajte aj:

Čečenský prezident o vojne v jeho krajine: Rusi si vymysleli zámienku

Ako bil bývalý dôstojník FSB na poplach. List Trepaškina Jeľčinovi

Rusko v plameňoch. Ako dopadla kniha, ktorá ohrozovala Putinov nástup k moci?

Kniha je aj o spomínanom Litvinenkovi, ktorého v 2006 ruskí agenti otrávili rádioaktívnym poloniom v Londýne. „Pre nich bol problém, že sa pripojil do britskej tajnej služby,“ tvrdí Lemešani. „Takéto zrady trestajú veľmi tvrdo. Nevyjednávajú o vydaní človeka za vlastizradu, riešia to takýmto štýlom. Toto samotné by mohlo stačiť ako argument prečo to spravili. Litvinenko verejne vypovedal v množstve káuz, pri ktorých bolo jasné, že ruské vedenie muselo vydať pokyn.“

Litvinenko bol podplukovníkom FSB a bol niekoľkokrát opakovane uväznený, pre rôzne zdanlivo nepodstatné porušenia zákonov, ktoré boli vykonštruované. Skončil vo väzbe v Lefortove, kde sú väznení najtvrdší zločinci v kombinácii s politickými väzňami. Pochopil, že neskôr sa ho pokúsia zavraždiť.

Elektronickú verziu knihy Rusko v plameňoch si viete objednať aj poslaním mailu na marketing@biztweet.eu, v našom eshope, alebo na martinus.sk

V roku 2000 ušiel do Británie, o tri roky neskôr získal britský azyl. V roku 2006 mal dohodnuté stretnutie s dvoma agentmi FSB. Bol presvedčený, že sa chcú tiež pripojiť k britským tajným službám. Bola to však pasca. Po pár dňoch z nevysvetliteľných príčin skolaboval. Až po dňoch sa zistilo, že to bolo spôsobené rádioaktivitou.

 

Celý text čítajte na aktuality.sk

 

Ak chcete podporiť projekty Independence, môžete sa stať patrónom platformy klikom na tento link, alebo tak urobiť darom na Číslo účtu:1027300577/5500 IBAN: CZ1455000000001027300577 BIC/SWIFT: RZBCCZPP