Ako bil bývalý dôstojník FSB na poplach. List Trepaškina Jeľčinovi

Právnik a bývalý dôstojník FSB Michail Trepaškin videl, čo sa na konci 90. rokov v Rusku deje. Tajné služby využívali pokazený pokus o demokratizáciu krajiny a vracali sa k moci. Pred ich vstupom do Kremľa varoval Trepaškin vtedajšieho prezidenta Borisa Jeľcina. Ten hrozby nebral vážne a Trepaškin sa stal politickým väzňom.

Tento list je jednou z príloh, ktoré slúžia ako podklad pre ďalšie poznatky obsiahnuté v knihe Rusko v plameňoch.

Kniha vyšla na Slovensku v elektronickej podobe. Autori sa pokúšajú zohnať financovanie aj na vydanie tlačenej verzie knihy. Podporiť tento projekt alebo si knihu priamo objednať môžete klikom na tento link.

Ukážka časti listu, ktorý bol dlho neverejný a čítal ho len samotný bývalý ruský prezident:

"O NEZÁKONNÝCH ČINNOSTIACH NIEKOĽKÝCH ÚRADNÍKOV FSB“

            Drahý Boris Nikolajevič!

Okolnosti ma nútia obrátiť sa na Vás osobne v súvislosti s tým, že generálplukovník N. D. a ďalší vedúci predstavitelia FSB Ruskej federácie neprijímajú opatrenia týkajúce sa problémov štátnej bezpečnosti Ruska, na ktoré som upozorňoval v správach a vyhláseniach, ktoré som im zasielal od roku 1996.

V posledných rokoch sa organizované zločinecké skupiny snažili všetkými prostriedkami preniknúť do ruskej FSB. Najčastejšou formou bolo najprv nadviazanie vzťahov s jednotlivými príslušníkmi FSB a zapojenie sa do trestnej činnosti pod ich záštitou. Neskôr tieto skupiny začali delegovať svojich členov do ruskej Federálnej bezpečnostnej služby. Do služby vstupujú prostredníctvom známych zamestnancov personálnych oddelení a vedúcich oddelení.

Mimoriadne aktívne prenikanie členov zločineckých skupín do radov FSB Ruskej federácie bolo zaznamenané za M. Barsukova, N. Kovaľova a A. Kuzovkina do ich funkcií. Na zaistenie ich bezpečnosti boli na kľúčové pozície vymenovaní lojálni ľudia.

Zároveň boli bezdôvodne prepustení viacerí odborníci s bohatými skúsenosťami v oblasti operatívnej práce. To všetko sa dialo so súhlasom bývalého dôstojníka Patruševa.

Opatrenia Barsukova, Kovaľova a Patruševa, šéfov Federálnej bezpečnostnej služby Ruskej federácie, sú zamerané na vytlačenie profesionálnych pracovníkov zo systému FSB v prospech kriminálnych živlov. Patrušev, ktorý bol vymenovaný za šéfa Riaditeľstva vnútornej bezpečnosti FSB, tak namiesto boja proti zločineckým skupinám začal prenasledovať dôstojníkov FSB - profesionálov s bohatými skúsenosťami v boji proti zločinu a prinútil ich odísť z bezpečnostných orgánov. Z tohto dôvodu riaditeľstvo prestalo viesť prípady proti ozbrojeným zločineckým skupinám.

V súčasnosti bol Patrušev, šéf Riaditeľstva pre vnútornú bezpečnosť FSB, preložený na post šéfa Organizačného a inšpekčného oddelenia FSB a Kovaľov ho nahradil Zotovom, o ktorého prepojení so zločineckými štruktúrami FSB široko informovala. Pred týmto vymenovaním Zotov viedol protiteroristické centrum, ktoré nemalo prakticky žiadne operatívne záznamy, zatiaľ čo sa po celom svete páchali teroristické činy a len v Moskve bolo v nelegálnom obehu veľké množstvo zbraní. Bol to práve Zotov, kto v decembri 1995 vyvinul veľké úsilie na zablokovanie prípadu čečenskej organizovanej zločineckej skupiny. Podľa operatívnych zdrojov dostal Zotov od jednej zo skupín ako dar auto zahraničnej výroby - džíp, ktorý po vymenovaní do funkcie generála predal, aby túto skutočnosť zatajil.

Kovaľov vymenoval niekoľko dôstojníkov do funkcie generála nie na základe ich odborných kvalít alebo vojenských zásluh, ale vďaka ich známostiam a lojalite voči riaditeľovi. V auguste 1996 tak bolo v štruktúrach FSB vytvorené Riaditeľstvo perspektívnych programov. Toto riaditeľstvo, ktoré podliehalo priamo riaditeľovi FSB Kovaľovovi, dostalo značný počet odborníkov z iných oddelení. Nikto vo FSB však nevie, prečo Kovaľov udržiava toto oddelenie, keďže ciele a úlohy riaditeľstva, ako aj funkčné zodpovednosti jeho zamestnancov ešte neboli definované. Riaditeľstvo perspektívnych programov FSB sa prakticky nezaoberá bojom proti trestnej činnosti, ale zabezpečuje bezpečnosť neštátnych štruktúr (napr. združenia Stealth atď.). Napriek tomu boli do generálskych funkcií na ministerstve vymenovaní Kovaľovovi kamaráti Chocholkov, Stepanov a Ovčinnikov. Prví dvaja už dostali generálske výložky. Okrem iného boli Chocholkov a Ovčinnikov v minulosti predmetom vyšetrovania FSB.

Známy mafián Stalamachov, známy na policajnom oddelení v Moskve v rozhovore s jedným zo zdrojov uviedol, že členovia jeho skupiny, v ktorej je niekoľko bývalých dôstojníkov sovietskej KGB, od roku 1993 pašujú tovar. Ich trestnú činnosť kryjú vysokopostavení dôstojníci ruskej Federálnej bezpečnostnej služby vrátane generálov UEC Porjadina a Kononova a generála UFSS pre Moskvu a Moskovskú oblasť Trofimova.

Vo februári 1994 som ako vedúci vyšetrovateľ obzvlášť dôležitých prípadov vyšetrovacieho oddelenia Ministerstva zahraničných vecí Ruskej federácie zadržal deväť vozidiel ("kamiónov") s pašovaným tovarom v hodnote viac ako 3 milióny dolárov. Pašovaný tovar bol prepustený a ukrytý v továrni Serp i Molot, odkiaľ bol neskôr nelegálne predaný. Zamestnávala ma séria žalôb za vydieranie, ktorá mi nedovolila pracovať na odhalení tohto pašovania.

Znepokojuje ma aj skutočnosť úniku operatívnych informácií z Federálnej bezpečnostnej služby Ruskej federácie do zločineckých štruktúr. Riaditeľ FSB Kovaľov a jeho predchodca Barsukov spoločne s vedúcimi oddelení Patruševom a Zotovom blokovali prácu zameranú na potláčanie trestnej činnosti organizovaných skupín osôb páchajúcich závažné trestné činy.

  1. decembra 1995 vyšetrovatelia 3. obvodného policajného oddelenia Ústredného správneho obvodu Moskva začali trestné konanie č. 055277 podľa časti 5 článku 148 Trestného zákonníka Ruskej federácie. V priebehu prvotných vyšetrovacích úkonov a operatívnych vyšetrovacích opatrení sa zistilo, že členovia uvedenej organizovanej zločineckej skupiny okrem vydierania páchali vraždy v Moskve a v Čečensku, skladovali zbrane a muníciu v nelegálnom sklade v Moskovskej oblasti a prepravovali zbrane a muníciu z vojenských skladov v meste Elektrogorsk do oblastí vojenských akcií v Čečensku.

Keďže som bol jedným z vedúcich tejto operácie, pripadla na mňa dôležitá úloha pri odhaľovaní trestnej činnosti "čečenskej" skupiny. Začiatkom decembra 1995 ma však v súvislosti s úradným konaním vylúčili z prípadu a zhabali mi služobnú zbraň. Stále nepoznám dôvody a opodstatnenie tohto konania.

Po ukončení tohto disciplinárneho konania som dostal príkaz č. 034 z 8. februára 1996 o mojom potrestaní za brzdenie vyšetrovania, hoci v materiáloch trestného prípadu č. 055277, v listoch Oddelenia vnútra mesta Moskva Tverská prokuratúra tvrdí opak.

Členovia komisií s odvolaním sa na pokyny "zhora" vyfabrikovali stanovisko, v ktorom kvalifikovali zadržiavanie nebezpečných zločincov ako prekročenie mojich právomocí. Táto okolnosť bola dôvodom môjho vyradenia z práce na odhaľovaní činnosti zločineckých skupín.

Podľa dostupných operatívnych informácií členovia uvedenej zločineckej skupiny vyčlenili 100 tisíc amerických dolárov na zablokovanie práce na prípade, pričom uviedli, že majú dosť peňazí na to, aby si "kúpili FSB, ministerstvo vnútra a ministerstvo obrany“.

Michail Trepaškin, 5. mája 1997

Čítajte aj:

Rusko v plameňoch. Ako dopadla kniha, ktorá ohrozovala Putinov nástup k moci?

Vznikla zbierka na vydanie tlačenej knihy zavraždeného Alexandra Litvinenka

Ruská mafia vo východnej Európe II: Černoj, Firtaš, Petrov, Chačatrjan, Kumarin

Po tomto liste, ktorý Jeľcinovi adresoval Trepaškin, bol jeho odosielateľ odvolaný. Hovorca FSB Zdanovič ho očiernil v masmédiách a obvinil ho zo spáchania trestného činu. Odvolaný Trepaškin zažaloval vedenie FSB. Počas procesu, ktorý trval viac ako rok, vedenie FSB pripravilo a uskutočnilo dva pokusy o atentát na Trepaškina. Podarilo sa mu však prežiť a dokonca vyhrať súdny proces, v ktorom bol Nikolaj Patrušev jedným z obžalovaných.

Elektronickú verziu knihy Rusko v plameňoch si viete objednať aj poslaním mailu na marketing@biztweet.eu, v našom eshope, alebo na martinus.sk

Nový vtedajší riaditeľ FSB Vladimir Putin však odmietol vykonať rozhodnutie súdu, čím opäť dokázal, že FSB nie je možné reformovať ani proti nej bojovať s využitím existujúcej legislatívy. V roku 2003, keď sa bývalý dôstojník FSB stal advokátom sestier Taťjany a Aleny Morozovových, ktorých matka zahynula pri výbuchu bomby v Moskve v septembri 1999, bol Trepaškin zatknutý.

 

Ak chcete podporiť projekty Independence, môžete sa stať patrónom platformy klikom na tento link, alebo tak urobiť darom na Číslo účtu:1027300577/5500 IBAN: CZ1455000000001027300577 BIC/SWIFT: RZBCCZPP