Príbeh umlčaného vyšetrovateľa. Kto je Michail Trepaškin (časť prvá)

Ak sa niekto vplyvný vzoprie režimu Vladimira Putina, riskuje smrť. Pokiaľ je vplyvný a šikovný dostatočne, uhrá to „iba“ na zmiznutie a umlčanie. Aký je príbeh Michaila Trepaškina?

O tom, o koho vlastne ide, sa verejnosť na Západe dozvedela až po roku 2002. Zatiaľ čo v Rusku o ňom bolo počuť už predtým a robil vrásky na čelách mnohých vplyvných šéfov z bezpečnostných štruktúr, západnejšie ho svet poznal ako kľúčového svedka v prípade zavraždeného bývalého agenta Alexandra Litvinenka.

Žena Michaila Trepaškina, Tatiana sa dokonca s prosbou o pomoc obrátila na britského premiéra. Obávala sa, že jej muž dopadne rovnako ako ľudia, ktorých obhajuje a kryje.

Trepaškin bol po roku 2002 ruskými orgánmi činnými v trestnom konaní obvinený zo spolupráce s britskými spravodajskými službami. Tatiana Trepaškinová žiadala vtedajšieho britského premiéra Tonyho Blaira, aby tieto obvinenia vyvrátil, alebo aby vzal Trepaškina pod ochranu.

"Podľa obvinenia môj manžel zhromažďoval informácie o explóziách v Moskve v septembri 1999 údajne v mene britskej tajnej služby MI-5, aby "zdiskreditoval" ruskú bezpečnostnú službu FSB. V skutočnosti môj manžel vyšetroval teroristické útoky v Moskve, najprv na žiadosť zosnulého poslanca Jušenkova a naposledy ako advokát rodín obetí moskovských bombových útokov,“ povedala vtedy Trepaškinová.

Pokiaľ považujete projekty platformy Independence za prospešné, staňte sa jej patrónom klikom na tento link

FSB svojho bývalého zamestnanca a neskôr nepriateľského advokáta obvinila z účasti na operácii britskej rozviedky, ktorej cieľom bolo kompromitovať FSB obvinením z podielu na bombových útokoch na domy v ruských mestách, do ktorých boli údajne zapojení aj Alexander Litvinenko a Boris Berezovskij. Informoval o tom sám Trepaškin, ktorému sa podarilo zaslať správu popisujúcu obvinenia vznesené proti nemu vo veci vyzradenia štátneho tajomstva.

Práve prípad vyšetrovania bombových útokov, ktoré na ruskej pôde s cieľom zdôvodniť vojnu v Čečensku a privodiť politické zmeny vo forme prezidentského víťazstva Vladimira Putina údajne spáchala tajná služba FSB, bol tým, čo spojilo Trepaškina s Litvinenkom. Neskôr druhý z nich zistenia zverejnil a dramaticky emigroval do Veľkej Británie. Preto FSB prišla s konštrukciou, že išlo v skutočnosti o komplot zo strany Britov.

Trepaškin bol úzko spätý so Sergejom Jušenkovom v prípadoch verejnej komisie, ktorá vyšetrovala okolnosti bombových útokov. Potom ako advokát Tatiany Morozovovej získal prístup k spisu Adama Dekuševa a Jusufa Krymšamchalova. Krátko pred súdom bol Trepaškin zadržaný v Moskovskej oblasti na základe obvinenia z porušenia písomného záväzku neopúšťať krajinu a z nelegálneho držania zbraní - pri zatýkaní bola v jeho aute nájdená zbraň. Sám Trepaškin tvrdil, že mu bola zbraň podstrčená.

Čítajte aj:

Testovanie Západu. Ako Kremeľ sledoval reakcie EÚ

Rusko napadlo naše mysle. Je čas úder vrátiť

Keď Trepaškinov automobil zastavila dopravná polícia, na ceste už čakal zásahový tím. Ukázalo sa, že zbraň, ktorú vo vozidle našli, zmizla pred niekoľkými rokmi pri útoku ozbrojencov na federálnu inštitúciu v Čečensku.

Trepaškin bol dlhodobo v konflikte s ruskými bezpečnostnými službami. Sám v minulosti pracoval ako vyšetrovateľ, ale v roku 1996 bol zo služieb prepustený po tom, čo odmietol kryť prípad korupcie medzi vysokými predstaviteľmi FSB.

V roku 1998 sa zúčastnil slávnej tlačovej konferencie, na ktorej ho FSB obvinila z korupcie a organizovania popráv bez súdu. V čase svojho zatknutia bol Trepaškin už vyšetrovaný kvôli inému obvineniu FSB – vyzradeniu štátneho tajomstva. Čo sa týka obvinenia z držania nelegálnej zbrane, je veľmi nepravdepodobné, že by advokát, ktorý vie, že ho FSB vyšetruje a že je sledovaný, pri sebe nosil neregistrované zbrane.

V skutočnosti bol Trepaškin zatknutý, aby sa nemohol zúčastniť dôležitého súdneho procesu, pretože sa úrady obávali, že by mohol predložiť závažné dôkazy, ktoré by predstavovali politickú hrozbu pre prezidenta Putina.

Pokračovanie: Príbeh umlčaného vyšetrovateľa. Kto je Michail Trepaškin (časť druhá)

Ak chcete podporiť projekty Independence, môžete sa stať patrónom platformy klikom na tento link, alebo tak urobiť darom na Číslo účtu:1027300577/5500 IBAN: CZ1455000000001027300577 BIC/SWIFT: RZBCCZPP