Vznikla zbierka na vydanie tlačenej knihy zavraždeného Alexandra Litvinenka

V rámci crowdfunding kampane môžu záujemcovia predobjednať, alebo inak podporiť vznik tlačenej knihy Rusko v plameňoch. Zavraždený bývalý agent FSB Alexander Litvinenko ju napísal spoločne s ruským historikom Yuri Felshtinskym.

Kniha, ktorá je prekladom pôvodného dokumentu, ktorý bol v Rusku zakázaný, popisuje ako fungujú ruské tajné služby ako FSB, či GRU a ako sa dostal k moci diktátor Putin. Alexander Litvinenko za vyzradenie týchto informácií zaplatil životom, keď bol v Londýnskom hoteli otrávený rádioaktívnym polóniom. Kniha Rusko v plameňoch vyšla na Slovensku v elektronickej podobe. Pre veľký záujem sa však autori slovenskej verzie pokúšajú zohnať financovanie aj na vydanie tlačenej verzie knihy.

Kniha vyjde, ak sa nazbiera cieľová čiastka potrebná pre grafické, gramatické, štylistické a ďalšie technické úpravy vrátane samotnej tlače. Crowdfunding na startlab.sk funguje formou príspevkov za odmenu. Sú ňou predobjednávky na knihu Rusko v plameňoch ako aj ďalšie knihy.

Kampaň na podporu vzniku tlačenej verzie knihy Rusko v plameňoch

Titul Rusko v plameňoch popisuje postupné privlastňovanie moci v Rusku bezpečnostným aparátom, ktorému velil Vladimir Putin so svojou pravou rukou Nikolajom Patruševom – teda duo, ktoré má na svedomí aj súčasné brutálne besnenie na Ukrajine.

Litvinenko vo svojich svedectvách prezradil aj zapojenie FSB, GRU či ďalších tajných služieb do série teroristických útokov, ku ktorým došlo v Rusku v rokoch 1994 až 1999. Popísal aj to, ako tajné služby slúžili na likvidáciu nepohodlných podnikateľov, známych osobností, či politickej opozície.

Čítajte aj: 

Ruská mafia vo východnej Európe I: Mogilevič, Ivankov, Tokhtakhunov, Deripaska

Stiahnite si OLIGARCHS & CRONIES: STATE CAPTURE IN POSTCOMMUNIST CZECHIA

Ruská mafia vo východnej Európe II: Černoj, Firtaš, Petrov, Chačatrjan, Kumarin

Kniha a následné dokumenty boli v Ruskej federácii označené za teroristický materiál a zakázané. Alexander Litvinenko emigroval do Veľkej Británie, kde ho podľa dnes už potvrdeného rozsudku Európskeho súdu pre ľudské práva zavraždilo komando najaté priamo Kremľom.

Slovensko je jednou z krajín, kde kniha nevyšla. Alexander Litvinenko, bývalý podplukovník FSB, otrávený rádioaktívnym polóniom v Londýne v roku 2006 napísal túto knihu s historikom Yurim Felshtinskym. Ten na príprave slovenskej edície spolupracoval so slovenským publicistom a analytikom Tomášom Lemešanim.

O autoroch:

Alexander Valterovič Litvinenko: Bol vysoko postaveným agentom KGB a FSB. Bol ostrým kritikom prezidenta Putina, predovšetkým kvôli jeho politike v Čečensku. Na tlačovej konferencii v novembri 1998 zverejnil, že dostával rozkazy v rozpore so zákonmi. V roku 2000 emigroval do Veľkej Británie, kde získal azyl a v roku 2006 aj britské občianstvo. Na začiatku novembra 2006 bol otrávený rádioaktívnym polóniom a 23. novembra na následky otravy zomrel.

Yuri Felshtinsky: Študoval históriu na Moskovskom pedagogickom inštitúte. V roku 1978 emigroval do Spojených štátov a pokračoval v štúdiu histórie, najprv na Brandeis University, potom na Rutgers, kde získal titul Ph.D. v histórii. Bol tiež postdoktorandom v Hooverovom ústave na Stanfordskej univerzite. V roku 1993 doktor Felshtinsky obhájil doktorskú dizertáciu na Inštitúte dejín Ruskej akadémie vied a stal sa prvým občanom USA, ktorý získal doktorát v Rusku.

Tomáš Lemešani: Ako novinár pracoval od roku 2008. Pracuje pre domáce aj zahraničné neziskové organizácie venujúce sa boju proti korupcii. Napísal a vydal slovenské romány Dôvod a Štokholm, publikáciu o biznisovej a zákulisnej histórii Andreja Babiša Z Bureša Babiša, nadväzujúci titul Můj stát, moje firma. či knihu o českých populistoch okolo Tomio Okamuru Politika s.r.o a záznam o oligarchii v regióne V4 v angličtine OLIGARCHS & CRONIES: state capture in postcommunist Czechia. Prevádzkuje server Biztweet.eu a pracuje ako analytik pre ekonomiku, systematickosť politík či podnikateľské prostredie.

 

Elektronickú verziu knihy Rusko v plameňoch si viete objednať aj poslaním mailu na marketing@biztweet.eu, v našom eshope, alebo na martinus.sk

Platforma Independence sleduje hrozby nezávislosti a demokracie v krajinách V4 a Pobaltí. Sleduje hrozby pre vývoj demokracie v regióne, kto tieto hrozby spôsobuje aj možné dôvody prečo. Independence sleduje formy negatívnych vplyvov, kľúčové postavy a financie, ktoré za týmto dianím stoja. Práve sledovanie finančných tokov a postáv v zákulisí je tým, čo Independence odlišuje od podobných projektov zameraných na teoretické hodnotenie hrozieb pre demokraciu.

Ak chcete podporiť projekty Independence, môžete sa stať patrónom platformy klikom na tento link, alebo tak urobiť darom na Číslo účtu:1027300577/5500 IBAN: CZ1455000000001027300577 BIC/SWIFT: RZBCCZPP