Ruská mafia vo východnej Európe I: Mogilevič, Ivankov, Tokhtakhunov, Deripaska

Ruský organizovaný zločin používa východnú Európu vrátane Slovenska ako premostenie so Západom. Korupčné prostredie mu pomáha legalizovať príjmy z kriminálnych aktivít a vstúpiť do sveta bielych golierov. Medzi jeho predstaviteľov patria tiež Semion Mogilevič, Vjačeslav Ivankov, Alimžan Tokhtakhunov a podľa mnohých aj Oleg Deripaska.

Baštou ruskej mafie bola po páde železnej opony hlavne východná Európa. Štáty s vytvárajúcou sa ekonomikou, zanedbanou občianskou spoločnosťou a materiálne orientovanými hodnotami sú živnou pôdou pre finančne a možnosťami neobmedzovaný ruský svet, ktorý naráža len na jedinú bariéru – demokraciu a ňou vytvorené kontrolné inštitúcie. Ak nezrelá demokracia v štátoch východnej Európy nebola prekážkou pre členstvo danej krajiny v štruktúrach Európskej únie, o to pre mafiu lepšie. Štáty s korumpovateľnými politikmi a vysoko postavenými úradníkmi umožňujú vstup ruského organizovaného zločinu na medzinárodnú obchodnú scénu.

Od 90. rokov do súčasnosti medzi tieto štáty patrí aj Slovensko. Aj tu pôsobili a pôsobia bunky najznámejších kriminálnych skupín, ktoré kombináciou veľkých investícií, marketingu a politicky angažovaného zastúpenia prerástli aj do štátnych štruktúr.

Zatiaľ čo na počiatku svojej expanzie tvorili príjmy ruskej mafie hlavne peniaze z vydierania, prania špinavých peňazí, obchodovania s drogami a obchodovania s ľuďmi, v neskorších rokoch sa gro peňazí vytváralo hlavne v legalizácii príjmov z trestnej činnosti vo forme oficiálnych a zdanlivo legálnych investícií, či exportu - importu. Kto sú a boli najznámejší predstavitelia ruskej kriminálnej scény vo východnej Európe?

Semion Mogilevič

V regióne Česka a Slovenska sa rozvíjala od 90. rokov aktivity aj ruská mafia známa ako Bratva (Solncevská mafia).

Verejne najznámejší predstaviteľ tejto mafie v regióne východnej Európy je v posledných rokoch aktívny hlavne prepojením na viaceré finančné podvody. Semion Mogilevič, o ktorom sa predpokladá, že má niečo po sedemdesiatke (presné údaje nie sú nikde verejne známe), je údajne vodcom celej ruskej mafie v regióne.

Mogilevič sa v priebehu rokov posunul od jednoduchých vydieračských aktivít a výpalníctva k sofistikovaným podvodom v obchode a financiách. Členovia jeho skupiny a on samotný sú podozriví zo zakladania desiatok až stoviek fiktívnych obchodných spoločností, ktoré manipulovali cenami akcií na burzách, či dlhopisov a od investorov vylákali až miliardy amerických dolárov.  

O jeho vydanie k súdnym procesom sa dlhodobo pokúšali americké orgány. Mogilevič je však pod ochranou ruskej vlády, a tak sa dlho vyhýba zodpovednosti za skutky, ktoré jeho skupina pácha. Na Slovensku funguje skryto, a preto nie sú známe prípady, ktoré by boli pripisované menovite Mogilevičovi. Existujú však podozrenia, že sa skrýva za zapájaním slovenských firiem do podvodných schém a veľkými colnými podvodmi. So Semionom Mogilevičom mali podľa viacerých indícií priame kontakty niektorí členovia „juhoslovenskej mafie a gangu sýkorovcov“ z 90. rokov. V tom čase Mogilevič údajne žil v Budapešti, kde mal prijímať aj osobné návštevy.

Vjačeslav Ivankov

Vjačeslav Ivankov, známy ako „Japončik“ alebo „Malý Japonec“, bol prominentnou postavou ruskej mafie a bol jedným z najobávanejších a najvplyvnejších zločincov na svete. Ivankov sa narodil na Ukrajine v roku 1940, v 60. rokoch sa presťahoval do Moskvy, kde si rýchlo vybudoval úspešnú kriminálnu kariéru.

Členovia jeho gangu boli známi svojou brutalitou. V druhej polovici 90. rokov spolupracoval s ruskými tajnými službami, ktoré dostali k moci Vladimira Putina. Výmenou za likvidovanie nepohodlných ľudí požíval ochranu ruského štátu. To mu pomohlo expandovať aj v Európe, Spojených štátoch amerických, či Ázii.

Čítajte aj:

Stiahnite si OLIGARCHS & CRONIES: STATE CAPTURE IN POSTCOMMUNIST CZECHIA

Gasimov a úradnícka elita z Azerbajdžanu na Slovensku

Na Slovensku vychádza kniha zavraždeného agenta Litvinenka. Popisuje okolnosti Putinovho nástupu k moci a ruské tajné služby

Ivankov sa dlho vyhýbal spravodlivosti. Napokon však doplatil na zmeny pomerov v ruskom podsvetí a v roku 2009 podľahol strelným zraneniam, ktoré utŕžil od snipera po návšteve thajskej reštaurácie v Moskve. Kto za vraždou stál sa nikdy objektívne nevyšetrilo.

Alimžan Tokhtakhunov

Alimžan Tokhtakhunov, tiež známy ako Taiwančik, patrí medzi hlavy ruského organizovaného zločinu celosvetovo. Rodák z Uzbekistanu sa v Rusku presadil ešte za Sovietskeho zväzu.

Po nástupe Vladimira Putina k moci sa mu podarilo obchodne expandovať a získal povesť oficiálneho veľkého obchodníka. Okrem Európy mal výrazné aktivity v Spojených štátoch amerických, kde sa transakčne prepojil napríklad s bývalým americkým prezidentom Donaldom Trumpom. Jeho najznámejšie aktivity sa týkajú ovplyvňovania zákaziek a finančných podvodov. Aj preto čelí v USA vyšetrovaniam i obžalobám z podplácania a podvodov.

Oleg Deripaska

Ruský miliardár Oleg Deripaska je medzinárodný obchodník a známy oligarcha blízky Vladimirovi Putinovi. Pre jeho zapojenie do násilných činov v minulosti a podozrenia z nekalých praktík v súčasnosti je však považovaný aj za bossa ruského podsvetia.

V súčasnosti je pre podporu Putinovho režimu, ktorý napadol susediacu Ukrajinu, na sankčných zoznam EÚ aj USA. Podarilo sa mu vďaka tomu zamraziť majetky v podobe rozsiahlych nehnuteľností, hotovosti i luxusných produktov. Je však pravdepodobné, že ide iba o zlomok jeho skutočných majetkov.

Majiteľ druhého najväčšieho svetového výrobcu hliníka Rusal je zapojený aj do násilných aktivít ruskej mafie v 90. rokoch. V novodobej histórii je však podozrivý hlavne z finančných podvodov, manipulácie zákaziek, obchádzania sankcií, či viacerých korupčných aktivít.

Deripaska financoval prezidentskú kampaň Donalda Trumpa a prostredníctvom Trumpovho poradcu Paula Manaforta údajne podplácal desiatky amerických politikov z republikánskeho prostredia.

Na Deripasku v našom regióne narazil aj zosnulý najbohatší Čech Petr Kellner, a to pri ostrom spore o poisťovňu Ingosstrach.

Deripaska stál už pri lukratívnych obchodoch lobistov okolo Borisa Jeľcina aj pri prevrate Vladimira Putina, ktorý tvrdo odstraňoval väčšinu mogulov blízkych Jeľcinovej vláde. To, že Deripaska čistku nielen prežil, ale zaradil sa do okruhu blízkych Putinových priateľov, svedčí o jeho nemalej moci nielen v biznise, ale aj politickom a silovom zákulisí.

Deripaska, ktorého majetok sa odhaduje na zhruba 30 miliárd amerických dolárov, vlastní taktiež podiely v spoločnostiach Strabag, Basic Element, GAZ, či Aviacor. Svokrom Olega Deripasku je Valentin Borisovič Jumašev, zať prezidenta Borisa Jeľcina a poradca Vladimíra Putina.

 

Platforma Independence sleduje hrozby nezávislosti a demokracie v krajinách V4 a Pobaltí. Sleduje hrozby pre vývoj demokracie v regióne, kto tieto hrozby spôsobuje aj možné dôvody prečo. Independence sleduje formy negatívnych vplyvov, kľúčové postavy a financie, ktoré za týmto dianím stoja. Práve sledovanie finančných tokov a postáv v zákulisí je tým, čo Independence odlišuje od podobných projektov zameraných na teoretické hodnotenie hrozieb pre demokraciu.

Ak chcete podporiť projekty Independence, môžete sa stať patrónom platformy klikom na tento link, alebo tak urobiť darom na Číslo účtu:1027300577/5500
IBAN: CZ1455000000001027300577 BIC/SWIFT: RZBCCZPP