Gasimov a úradnícka elita z Azerbajdžanu na Slovensku

Azerbajdžanská úradnícka smotánka ukladá peniaze aj v neprehľadnej sieti majetkov na Slovensku. Časť z nich je v ich domovine predmetom vyšetrovania. Niekoľko obchodných partnerov majiteľa vysokej školy v Sládkovičove skončilo aj v putách.

Vysoká škola Danubius nie iba biznisom, ale aj nástrojom získavania vplyvu. Ten vedie k získavaniu ďalších partnerstiev so známymi oligarchami. 

Vysoká škola, ktorú ovláda zástupca azerbajdžanského biznisu na Slovensku Džalal Gasimov, bola v roku 2016 terčom kritiky aj pre dotáciu 4,4 milióna eur. Tú vyčerpala firma CellQoS ovládaná sponzorom Smer-SD Vladimírom Poórom. Okrem zhody sumy zákazky s kúpnou sumou, za ktorú Azerbajdžanci ovládli samotnú vysokú školu, bol zvláštny aj cieľ dotačného projektu – „modernizácia a budovanie technickej infraštruktúry na podporu a rozvoj vedeckovýskumného potenciálu“ školy v rámci „mobilizácie excelentných výskumných tímov“. Kontroverzné je to preto, že škola žiadnu relevantnú vedeckú činnosť preukázať nevedela. 

Poórovi sa darilo aj v ďalšom biznise s azerbajdžanským podpisom. Spoločnosť ZOS Zvolen, ktorú ovládal s ďalším človekom blízkym Smeru-SD Alexejom Beljajevom opravuje lokomotívy pre azerbajdžanské železnice. Teda pre podnik riadený Javidom Gurbanovom, ktorého syn do júla 2019 držal podiel v Satex International - väčšinovom majiteľovi Vysokej školy Danubius. 

Stopy azerbajdžanskej smotánky. Kto stojí za kontroverznou vysokou školou Danubius?

Honorárny konzul Azerbajdžanu Džalal Gasimov od roku 1998 ovláda pod Tatrami aj ďalšie firmy. V súčasnosti spolu so svojou rodinou ovláda podiely 6 slovenských spoločností, je však pravdepodobné, že vďaka snahe skrývať a variovať zápisy v obchodnom registri, drží aj ďalšie slovenské aktíva. V minulosti figuroval aj v ďalších spoločnostiach. 

V jeho spoločnostiach často vystupujú ako spoločníci rodinní príslušníci a ďalšie osoby z kruhov diplomacie. Väčšia časť z nich sídli na adrese Klobučnícka 4, 811 01 Bratislava - teda na Honorárnom konzuláte Azerbajdžanu na Slovensku.

Hotel i záhady

Džalal Gasimov so svojou manželkou Marinou vlastnia spoločnosť Satex. Táto firma nevykazuje žiadnu aktivitu, napriek tomu má aktíva na úrovni 5,7 milióna eur a v roku 2021 zaznamenala tržby 122 tisíc eur. Majiteľ kontrolného balíku vo Vysokej škole Danubius - Satex International - sa predstavuje ako producent minerálnej vody. Nikto z tohto odvetvia však o spoločnosti nič nevie. 

Vo firme vlastnil 25 percent aj riaditeľ azerbajdžanských železníc Javid Gurbanov, v súčasnosti však v zápise konečných užívateľov výhod vidieť iba Gasimovcov. Ide tak už o tretie spojenie s mocným mužom železníc pri Kaspickom mori. 

Ďalšie spojenie Gasimova s azerbajdžanskými elitami vidieť pri firme Elurel Trans, kde v Džalal Gasimov ovláda polovičný po. Prepravnú firmu zakladali Elvin Suleymanov, Urfan Asgarov a Elchin Gasimov - syn Džalala Gasimova. Urfan Asgarov bol v tej dobe šéfom azerbajdžanských železníc. V súčasnosti vlastní druhú polovicu firmy Hirjan Valehov. O celú partiu sa mali pre vývádzanie národného majetku zaujímať azerbajdžanské vyšetrovacie orgány.

Čítajte aj: 

Hodnotenie Matovičovej a Hegerovej vlády: Životné prostredie

Hodnotenie Matovičovej a Hegerovej vlády: EÚ a konkurencieschopnosť

Džalal Gasimov tiež vlastní firmu SK Satex INT Bratislava. Táto spoločnosť vlastní hotel Park Avenue v Piešťanoch. Hotel to však v žiadnych marketingových materiáloch neprezrádza, majiteľa nenájdete ani na jeho internetových stránkach. 

Jeho rodina - Jamal Gasimov (40 percent), Mirjalil Gasimov (30 percent) a jeho brat Khagani Gasimov (30 percent) - tiež vlastnia spoločnosť SATEX ING International. Spoločnosť taktiež neprezentuje žiadnu činnosť, ale vlastní aktíva vo výške 116000 eur.

Niekoľko bývalých partnerov Džalala Gasimova bolo vysokopostavenými úradníkmi v Azerbajdžane. O časť z nich sa zaujímala a zaujíma tamojšia polícia. Niektorí dokonca boli za korupčné škandály odsúdení. Podľa nezávislých médií v regióne je však v rozsiahlych korupčných škandáloch viditeľné delenie skupín korupčníkov na tých, ktorí sú trestaní, a tých ktorí majú ochranu na najvyšších politických miestach. Existujú podozrenia, že ide o cielené vyvádzanie azerbajdžanského štátneho majetku na zahraničné účty ľudí spriaznených so súčasnou vládnucou vrstvou.

 

Ak chcete podporiť projekty Independence, môžete sa stať patrónom platformy klikom na tento link

Biztweet, podporte nás nákupom v našom eshope

Odomknúť článok

Standard Biztweet Standard

  • 1 Kredit
  • Prístup k exkluzívnemu obsahu
Top

Biznis Biztweet Biznis

  • 5 Kreditov
  • Prístup k exkluzívnemu obsahu
  • Objednávka služieb

Golden Biztweet Golden

  • Získavate 10 kreditov
  • Prístup k exkluzívnemu obsahu
  • Objednávka služieb