Stopy azerbajdžanskej smotánky. Kto stojí za kontroverznou vysokou školou Danubius?

Tituly pre politikov, členov mafie, pochybná kvalita a najnovšie menovanie exministra školstva Petra Plavčana za rektora. Vysoká škola Danubius napriek všetkému vydáva tituly a získava akreditácie. Tajomstvom úspechu je partnerstvo azerbajdžanských podnikateľov a vysokopostavených slovenských politikov.

Súkromná vysoká škola je na Slovensku atraktívnym podnikateľským projektom. Benevolentné pravidlá, ktoré v tejto oblasti z regulačného hľadiska fungujú roky kládli na prevádzkovanie podobných inštitúcií malé nároky. Často je skostnatelý aj systém posudzovania akreditácií. Za ministra školstva Jána Mikolaja z SNS došlo v roku 2010 k politizovaniu akreditačných komisií. O udeľovaní povolení k vydávaniu titulov neraz rozhodovali osoby spriaznené so samotnou posudzovanou inštitúciou.

V prípade Sládkovičova tak napríklad o pridelení akreditácií rozhodovala komisia, ktorej členmi boli okrem politikov aj Robert Schronk - v tom čase pracovník fakulty pracovného práva vysokej školy v Sládkovičove a Peter Plavčan - neskorší minister školstva, v čase posudzovania akreditácií externý vedecký pracovník sládkovičovskej školy, dnes na oplátku vymenovaný za rektora celej školy.

Aj systém posudzovania akreditácií vlastnými zamestnancami mal za následok výrazný pokles kvality vzdelávacieho procesu. “Platí, že vysoké školy sú samostatné právnické osoby, ktoré majú výhradné právo udeľovať akademické tituly, vedecko-pedagogické tituly a umelecko-pedagogické tituly. Proces uznávania dokladov o ukončení vysokoškolského vzdelania v iných štátoch prebieha do istej miery na individuálnej báze, aj v závislosti od účelu podanej žiadosti,” uviedlo k téme ministerstvo školstva.

Továreň na tituly

Napriek slabým ratingom sa vysoká škola v Sládkovičove tešila záujmu lukratívnych študentov. Za krátke obdobie na škole vyštudovalo napríklad 5 vysokopostavených politikov z českej sociálnej demokracie (Michal Hašek, Lukáš Vágner, Zdeněk Krutek, Roman Hanák, Zdeněk Dufek), bývalý predseda brnenskej bunky Babišovho hnutia ANO Tomáš Kratochvíl, či slovenský mafiánsky boss Juraj “Piťo” Ondrejčák.

Čítajte aj: 

Smerácka výška dostala akreditáciu späť. Plavčan pre ňu pracoval

Hodnotenie Matovičovej a Hegerovej vlády: Životné prostredie

Hodnotenie Matovičovej a Hegerovej vlády: EÚ a konkurencieschopnosť

Vysoké príjmy síce boli a sú pekné - len školné stojí 1000 až 4000 eur ročne - no na reputácii nič nemenili. Škola aj preto dohodla vstup investora Džalala Gasimova. Ten onedlho odkúpil 95 percent akcií celej firmy. Muž, ktorý sa narodil v azerbajdžanskom regióne Kalbajar žil na Slovensku už od roku 1974. Od deväťdesiatych rokov začal najprv samovoľne, potom aj oficiálne zastupovať obchodné záujmy Azerbajdžanu na Slovensku.

V roku 2004 poslal prezidentovi Alijevovi list o smrti jeho otca Heydara Alijevova. Obratom bol predstavený ako „vodca azerbajdžanskej komunity na Slovensku“. Dodnes je honorárnym konzulom Azerbajdžanu a vedie organizačnú zložku AZERŠARGTIDŽARET - firmu podriadenú štátnej proexportnej spoločnosti Azpetrol.

Reštart s azerbajdžanskou stopou

Rodina a partneri Džalala Gasimova začali okolo sládkovičovskej vysokej školy krúžiť po páde vlády Ivety Radičovej. Mená Gasimovcov sa v oficiálnych zápisoch firmy objavili práve v roku 2012. 95 percent akcií vysokej školy mali kúpiť od štyroch predošlých akcionárov za 4,4 milióna eur. Piaty akcionár Vojtech Černák si svoj 5-percentný balík ponechal.
Na otázky prečo sa rozhodol investovať do súkromného školstva Džalal Gasimov neodpovedal. Nevysvetlil ani to odkiaľ kapitál na akvizíciu zohnal. Naša analýza však ukazuje na isté prepojenie so štátnymi predstaviteľmi Azerbajdžanu.

Školu v roku 2012 premenoval na Vysokú školu Danubius a sľuboval zvýšenie kvality, či odstránenie spolitizovaných štruktúr. 95 percent akcií školy ovládla firma Satex International. Džalal Gasimov v nej ovláda 40 percent, zvyšok je aktuálne v rukách Zaura Mammadova. A tu začína byť personálna štruktúra ovládajúca vysokú školu naozaj zaujímavou.

Diplom od trestaného agenta

Zaur Mammadov je v zahraničí trestaný. Podobne je na tom aj Shamshir Shamshirli. Práve od neho prešlo 60 percent akcií začiatkom júla 2019 na Zaura Mammadova. Shamshirli aj Mammadov pritom figurujú v zoznamoch zamestnancov azerbajdžanských informačných služieb. Ešte zaujímavejší je poznatok, že Shamshir Shamshirli je synom Javida Gurbanova - šéfa azerbajdžanskej štátnej železničnej spoločnosti.

Problémom nie je len podozrivá majiteľská štruktúra vysokej školy. Zo sľubov zlepšenia kvality študijných programov, rozvoja vedeckého výskumu, či odpolitizovania zamestnaneckých štruktúr dnes už existujú v prípade Vysokej školy Danubius iba PR zmienky v médiách. Viac ako desať popredných zamestnancov školy patrí medzi politikov a kariérnych úradníkov napojených na Smer-SD Roberta Fica a SNS Andreja Danka.

Smer a SNS

Rektor školy Peter Plavčan (SNS) je bývalý slovenský minister školstva. V roku 2017 rezignoval po odhalení zoznamu spoločností, ktoré získali národné a eurofondové dotáce na vedu. Ministerstvo poskytlo dotácie súkromným firmám za podozrivých okolností. Rozdelenie finančných prostriedkov Únie skúma európsky úrad pre boj proti podvodom Olaf a po tlaku verejnosti na základe návrhu špeciálnej prokuratúry aj slovenská polícia. Plavčan musel zastaviť rozdeľovanie rozpočtu Európskej únie vo výške 600 miliónov eur a zrušiť jeden z programov financovaných z rozpočtu zameraného na dlhodobý výskum.

Ešte predtým, ako sa stal ministrom, bol Plavčan členom akreditačnej komisie, ktorá akreditovala vzdelávacie programy Vysokej školy Danubius.Nie je však ani zďaleka jediným vysokopostaveným politikom, ktorý svoje meno spojil so školou v Sládkovičove. Dekanom právnickej fakulty bol v minulosti Mojmír Mamojka (Smer-SD). Miroslav Daniš (Smer-SD) je bývalým rektorom celej školy (pred Plavčanom).

 

Platforma Independence sleduje hrozby nezávislosti a demokracie v krajinách V4 a Pobaltí. Sleduje hrozby pre vývoj demokracie v regióne, kto tieto hrozby spôsobuje aj možné dôvody prečo. Independence sleduje formy negatívnych vplyvov, kľúčové postavy a financie, ktoré za týmto dianím stoja. Práve sledovanie finančných tokov a postáv v zákulisí je tým, čo Independence odlišuje od podobných projektov zameraných na teoretické hodnotenie hrozieb pre demokraciu.

Ak chcete podporiť projekty Independence, môžete sa stať patrónom platformy klikom na tento link

Biztweet, podporte nás nákupom v našom eshope

 

 

Odomknúť článok

Standard Biztweet Standard

  • 1 Kredit
  • Prístup k exkluzívnemu obsahu
Top

Biznis Biztweet Biznis

  • 5 Kreditov
  • Prístup k exkluzívnemu obsahu
  • Objednávka služieb

Golden Biztweet Golden

  • Získavate 10 kreditov
  • Prístup k exkluzívnemu obsahu
  • Objednávka služieb