Smerácka výška dostala akreditáciu späť. Plavčan pre ňu pracoval

Vysoká škola Danubius v Sládkovičove, blízká vládnej strane SMER-SD, smie naďalej rozdávať tituly na práve. V minulosti ju absolvovali kontroverzní politici aj mafiánsky boss. Pracoval pre ňu minister Plavčan.

Problémy pre školu v Sládkovičove prišli ešte v roku 2015, kedy prišla o možnosť rozdávať tituly na právnickej fakulte. Ešte za ministra Juraja Draxlera akreditačná komisia odhalila niekoľko významných porušení pravidiel pre udelenie vysokoškolskej akreditácie.

Do očí bila najviac právnicka fakulta. Titul na nej získali napríklad kontroverzní českí politici zo sociálnej demokracie ČSSD Michal Hašek, Lukáš Vágner, Zdeněk Krutek, Roman Hanák a Zdeněk Dufek. Asi nikoho neprekvapí, že na prednáškach v Sládkovičove, či pobočkách (napríklad Joštova akademie), ktoré škola prevádzkovala neoprávnene neprepotili mnoho lavíc. Rovnako ako ďalší známy absolvent – mafiánsky boss Juraj Ondrejčák.

Po minuloročnej previerke akreditačnou komisiou je však všetko inak. O akreditáciu prišiel študijný odbor Medzinárodné vzťahy, ale právo smie celé právou vyučovať naďalej.

„Rozhodnutím Akreditačnej komisie zo dňa 8. marca 2017 získala VŠD akreditáciu všetkých existujúcich fakúlt – FPJJ, FVPaVS, FSŠ a študijných programov bakalárskeho i magisterského stupňa – právo, verejná politika a verejná správa, sociálna práca a študijný program bakalárskeho stupňa - medzinárodné vzťahy,“ oznamuje aktuálne vysoká škola.

Čítajte aj:

Dobrá správa pre dotačných podvodníkov? Vyšetrujú šéfa OLAF

SLOVENSKÁ POLÍCIA V KAUZE PRANIA ŠPINAVÝCH PEŇAZÍ NEKONÁ. NA ROZDIEL OD ZAHRANIČIA

Unikol smrti: Boj proti korupcii ma skoro stál život

Rozhodne korenistým faktom je, že súčasný minister školstva Peter Plavčan, pod ktorým akreditačná komisia rozhodnutie predošlého vedenia zmenila, v minulosti pôsobil ako externý člen vedeckej rady inkriminovanej fakulty práva v Sládkovičove.

Súčasný rektor Vysokej školy Danubius Miroslav Daniš bol poslancom Smeru v regionálnej politike. Predošlým rektorom vysokej školy bol známy poslanec Smeru Mojmír Mamojka.

Majiteľmi súkromnej vysokej školy sú honorárny konzul Azerbajdžanu Džalal Gasymov, jeho syn Elčin Gasymov a Shamshir Shamshirli. Ďalšie majiteľské prepojenia smú byť skryté za menom spoločníka – firmy Satex.

 

Tomáš Lemešani

Zaregistrujte sa a získajte exkluzívne info z Biztweetu. Ak ho chcete iba podporiť, posilnite nezávislú žurnalistiku na účte IBAN CZ8920100000002100602454. Ďakujeme