Slovenská polícia v kauze prania špinavých peňazí nekoná. Na rozdiel od zahraničia

V Hongkongu časť skupiny odsúdili, v Českej republike stoja pred súdom desiatky ich členov. Na Slovensku však prípad bielych koní okolo Interblue nikto nevyšetruje.

Investigativný novinár a člen Reportérov bez hraníc Antonio Papaleo zmapoval rozsiahlu sieť bielych koní, teda nastrčených postáv, ktoré pomáhali legalizovať príjmy z trestnej činnosť. Ako prezradil v rozhovoroch pre Biztweet, skupinu, ktorá zháňala fiktívnych majiteľov firiem, do ktorých tiekli desiatky miliónov zo známych káuz ako Interblue a Metropolitní spořitelní družstvo, riadili Slováci.

Niektorých z nich natočil Papaleo na skrytú kameru. Aj to pomohlo v Hongkongu, kde sa mali špinavé peniaze prať k zatknutiu a odsúdeniu jedného z hlavných členov tejto skupiny organizovaného zločinu.

Za spreneveru so škodou veľkého rozsahu v kauze tunelovania Metropolitního spořitelného družstva hrozia členom tej istej skupiny tresty päť až desať rokov väzenia. Pred súd pôjdu desiatky bielych koní aj bývalý predseda predstavenstva skrachovaného družstva Petr Jánský. Tým, ktorým obžaloba kladie za vinu aj legalizáciu príjmov z trestnej činnosti, môže súd uložiť tri až osem rokov odňatia slobody. Ak sa preukáže, že konali ako organizovaná skupina, zvýši sa horná hranica trestnej sadzby o tretinu.

Zatiaľ čo vyšetrovacie orgány v Ázii a Českej republike, či domovskej krajine Antonia Papalea Taliansku pracovali s informáciami a nahrávkami, ktoré im novinár odovzdal, na Slovensku sa týmito informáciami nikto nezaoberá.

Prečítajte si rozhovory s Antoniom Papaleom:

Unikol smrti: Boj proti korupcii ma skoro stál život

Antonio Papaleo: Pranie peňazí ukázalo na SNS aj Ficovho spoločníka

„1.6.2010 bolo vyšetrovateľom Národnej kriminálnej agentúry Prezídia Policajného zboru začaté trestné stíhanie pre obzvlášť závažný zločin legalizácie príjmu z trestnej činnosti. Trestné stíhanie sa týkalo páchateľov, ktorí v úmysle zakryť pôvod získaných finančných prostriedkov pochádzajúcich z trestných činov mali predať odkúpené slovenské emisné kvóty za sumu 123 miliónov eur,“ konštatuje pre Biztweet oddelenie komunikácie kancelárie prezidenta Policajného zboru.

Polícia teda prešetrovala členov organizovanej skupiny v súvislosti s takzvanou kauzou Interblue. Slovenské vyšetrovanie na rozdiel od tých v zahraničí nikam neviedlo. „Finančný zisk mali previesť na účty ich rôznych spoločností a fyzických osôb vedených v rôznych slovenských a zahraničných peňažných ústavoch. Dňa 03.10.2014 bolo podľa § 215 ods. 1 písm. b/ Trestného poriadku trestné stíhanie v predmetnej trestnej veci zastavené,“ konštatuje kancelária policajného prezidenta.

Dodáva, že slovenský vyětrovateľ nikdy nepracoval s Antoniom Papaleom ako svedkom, prípadne nepreberal informácie orgánov z Česka, či Hongkonkgu.

Čítajte aj:

Peniaze z najšpinavejšej hry tiekli k slovenským politikom

Prípad Budamar siaha do 7 krajín. Vypočuli už desiatky osôb

Podľa talianského reportéra je reakcia slovenskej polície chladná hlavne preto, že by vyšetrovanie dokázalo prepojenie siete prania peňazí so slovenskými politikmi.
Do skupiny mal byť zapletený napríklad Tomáš Komada, ktorý v roku 2003 založil spoločne s dlhoročným premiérom Robertom Ficom developerskú firmu R.F.Development. Boli priamo finančne prepojení, po čase Fica vo firme nahradila jeho manželka Svetlana.

Nielen na kauzu Interblue, ale aj na kauzu tunelovania Metropolitního spořitelného družstva mal byť napojený aj podnikateľ Rastislav Bilas. Ten vystupoval ako projektový manažér firmy Interblue Group a bol jedným z hlavných aktérov prípadu, keď táto neznáma firma odkúpila počas prvej Ficovej vlády od Slovenska emisné povolenky za takmer polovičnú cenu oproti ich reálnej hodnote.

Bilas je blizkým človekom bývalého šéfa SNS Jána Slotu. Prepojenie so stranou naznačuje aj obsadenie terajšieho vedenia podnikov po Bilasovi. Spolupracuje napríklad s Miroslavom Tajtákom a Vitalijom Ivanovom. Tajták v minulosti figuroval v spoločnosti Interfernex, ktorá v roku 2002 kúpila od košických železiarní lyžiarske stredisko Kojšovská hoľa. Interfernex pracovala s ruským kapitálom a istý čas bola jej konateľkou ďalšia expredsedkyňa SNS Anna Belousová-Malíková.

 

Tomáš Lemešani

Zaregistrujte sa a získajte exkluzívne info z Biztweetu. Ak ho chcete iba podporiť, posilnite nezávislú žurnalistiku na účte IBAN CZ8920100000002100602454. Ďakujeme