Peniaze z najšpinavejšej hry tiekli k slovenským politikom

Veľké kauzy ako Metropolitní spořitelní družstvo a Interblue smerujú k špičkám slovenskej politiky. Skupina, ktorá prala peniaze kriminálnikov spoluvlastnila firmy s vedením Slovenskej národnej strany, či dokonca Robertom Ficom.

"Nikdy som nenaznačoval, že slovenský premiér vie niečo o sprenevere peňazí 18000 českých domácností, ale je faktom, že Tomáš Komada bol obchodným partnerom premiéra Roberta Fica a jeho manželky," hovorí v rozhovore pre Biztweet investigatívny novinár Antonio Papaleo.

Nechal sa najať skupinou slovenských kriminálnikov, ktorí v zahraničí prali peniaze z významných mafiánskych prípadov. Skoro ho to stálo život. "Bol som napadnutý a skoro zabitý na diaľnici z Karon Kamala v thajskom Phukete ôsmimi násilníkmi na štyroch motocykloch. Na ceste späť do hotela som bol spoločne s priateľkou vytlačený mimo cestu. Po páde na zem mi vzali pas a po konfrontácii ma päťkrát bodli dvoma nožmi," hovorí Papaleo.

Na prípad upozornil polície v dotknutých krajinách. Jedine slovenská ostala v závažnom prípade nečinná.

Viac čítajte v rozhovoroch s Antoniom Papaleom:

Unikol smrti: Boj proti korupcii ma skoro stál život

Antonio Papaleo: Pranie peňazí ukázalo na SNS aj Ficovho spoločníka

"Bolo príznačné, keď jeden zo slovenských dôstojníkov, ktorí spracovali môj prípad, zostal očividne veľmi znepokojený, keď jedna z firiem, na ktoré som upozornil vykazovala napojenie na Tomáša Komadu. Obavy zo zapojenia nejakého verejného činiteľa do prípadu pravdepodobne zohrali v kauze rolu," hovorí Papaleo.

Tomáš Komada v roku 2003 založil spoločne s dlhoročným premiérom Robertom Ficom developerskú firmu R.F.Development. Boli priamo finančne prepojení, po čase Fica vo firme nahradila jeho manželka Svetlana. Komada je podľa zistení Antonia Papalea súčasťou skupiny, ktorá kriminálnikom prala peniaze.

Ďalšie priame a závažne podozrenie smeruje k vedeniu Slovenskej národnej strany. Tá mala inkasovať peniaze z podvodov Interblue a Metropolitního spořitelného družstva.

 

 

Biztweet

Podporte nás platbou na IBAN CZ8920100000002100602454, alebo kúpou predplatného