Čečenský prezident o vojne v jeho krajine: Rusi si vymysleli zámienku

Útoky, ktoré v roku 1999 usmrtili stovky ľudí na ruskom území a následne viedli k ruskému brutálnemu napadnutiu a okupácii Čečenska, podľa bývalého prezidenta Čečenska Aslana Maschadova vykonštruovali ruské tajné služby. Tvrdil to už v roku 2002. Necelé tri roky po tom ho zavraždila ruská FSB.

List Aslana Maschadova je jednou z príloh, ktoré slúžia ako podklad pre ďalšie poznatky obsiahnuté v knihe Rusko v plameňoch.

Kniha vyšla na Slovensku v elektronickej podobe. Autori sa pokúšajú zohnať financovanie aj na vydanie tlačenej verzie knihy. Podporiť tento projekt alebo si knihu priamo objednať môžete klikom na tento link.

Čítajte aj: 

Ako bil bývalý dôstojník FSB na poplach. List Trepaškina Jeľčinovi

Rusko v plameňoch. Ako dopadla kniha, ktorá ohrozovala Putinov nástup k moci?

Vznikla zbierka na vydanie tlačenej knihy zavraždeného Alexandra Litvinenka

Ruská mafia vo východnej Európe II: Černoj, Firtaš, Petrov, Chačatrjan, Kumarin

Ukážka časti listu, ktorý napísal Aslan Maschadov po tom, čo bola jeho krajina rozprášená vojnou s Ruskom, desiatky tisíce obyvateľov zahynulo a stovky tisíc ľudí prišlo o strechu nad hlavou:

Rusko už tretí rok brutálne okupuje Čečenskú republiku. Zatiaľ čo celý civilizovaný svet bojuje proti hrozbe medzinárodného terorizmu, štátny teror, ktorý na Kaukaze uplatňuje Kremeľ, prakticky ignoruje to isté spoločenstvo štátov, ktoré sa slávnostne zaviazalo chrániť demokraciu a ľudské práva pred hrozbou extrémistickej agresie.

Mlčanie okolo Čečenska je cenou za vytvorenie koalície: zbližovanie Západu s Moskvou, ktoré je nevyhnutné pre vedenie spojeneckých operácií v Strednej Ázii, je založené na diplomacii účelnosti a zabudnutia, a preto utrpenie, hlad, hrôza, strach, krutosť a smrť, ktoré sa stali každodennými spoločníkmi čečenského ľudu, môžu byť zabudnuté, pokiaľ ruský prezident Vladimir Putin schvaľuje vojnu proti terorizmu.

Rusko uvádza sériu bombových útokov, ktoré otriasli jeho mestami v septembri 1999, ako dôvod svojej invázie do Čečenska, ktorá je teraz široko propagovaná ako ďalšia bitka v celkovej vojne proti terorizmu zo strany radikálneho krídla islamu.

Z bombových útokov obvinili Čečencov a krátko nato sa na môj národ vrhli tanky a stíhačky Moskvy. Medzitým Putin vyhral prezidentské voľby na vlne nacionalistických nezmyslov, ktoré s injekciou militaristického avanturizmu umožnili dočasne zabudnúť na chronické sociálno-ekonomické problémy krajiny.

Zodpovednosť Čečencov za uvedené bombové útoky však nikdy nebola dokázaná, nebolo vykonané žiadne dôveryhodné vyšetrovanie a podozriví neboli nikdy obvinení z ničoho závažného. O niečo neskôr sa navyše zistilo, že skupina agentov ruskej Federálnej bezpečnostnej služby nastražila výbušniny a rozbušky v suteréne obytného domu v meste Riazaň, juhovýchodne od Moskvy. Oficiálne vysvetlenie bolo, že agenti vykonávali kontrolu pripravenosti v rámci protiteroristického cvičenia. Toto vysvetlenie sa vtedy zdalo byť pochybné a zostáva ním aj dnes.

Niektorí svedomití poslanci ruského parlamentu sa pokúsili o hlbšie vyšetrenie tejto udalosti, najmä v súvislosti s možným zapojením tajných služieb, ale Duma v marci 2000 svoju žiadosť stiahla. S eskaláciou nepriateľských akcií v Čečensku začali najvyšší ruskí vládni predstavitelia po svojej rezignácii informovať, že ruská invázia do Čečenska sa plánovala už mnoho mesiacov pred začiatkom bombových útokov. Útok na ruské mestá v roku 1999 zostáva záhadou, ale zlyhanie argumentov Kremľa pre jeho vojnu nie je nejakou tajnou hypotézou, ale zdokumentovaným faktom, ktorý bol opakovane uverejnený v popredných západných novinách.

Často opakované lži sa, bohužiaľ pre nás, stávajú tromfom pri vyjednávaní. Prinajmenšom sa ukázalo, že nezodpovedné kriminálne obvinenia, ktoré šírili ruské bezpečnostné služby, a ktoré ochotne preberali masmédiá, že v Afganistane bojujú légie čečenských bojovníkov, boli nepravdivé. Napriek tomu sa Sergej Ivanov, ruský minister obrany, a Nikolaj Patrušev, šéf FSB, stále nedokážu vzdať svojich mýtických predsudkov, podľa ktorých sú to Čečenci, ktorí nesú vinu za uskutočnené teroristické činy, ktoré boli iskrou, ktorá v Moskve zapálila plameň nenávisti voči čečenskému národu a túžbu po jeho vyhladení.

Boris Berezovský, ktorého vplyv pomohol ruským prezidentom "zasadnúť na trón", ktorý nedávno upadol do nemilosti a teraz žije v londýnskom exile, sľubuje, že dokáže opak. Ak má Berezovský, donedávna privilegovaný člen Putinovho vnútorného kruhu, odvahu vystúpiť a ak má skutočne dôkazy o tom, že Kremeľ na začiatku vojny klamal ľudí, Západ je povinný vypočuť si informácie, ktoré by mohol v budúcnosti poskytnúť.

V každom prípade Čečenská republika opätovne jednoznačne odmieta obvinenia z akejkoľvek morálnej alebo materiálnej účasti na bombových útokoch z roku 1999 a žiada medzinárodné organizácie, ktoré sú pripravené začať otvorené (transparentné), a nie stranícke vyšetrovanie a objasnenie ich pôvodu, aby tak bez ďalšieho vyčkávania urobili.

Zároveň žiadame vážených poslancov Dumy, ktorí sa zaoberajú týmto prípadom, aby obnovili svoje úsilie a pokúsili sa získať dôkazy, ktoré by s istotou dokázali, že ruská agresia voči môjmu ľudu je neopodstatnená a musí byť zastavená, aby sa otvorila cesta k mierovým rokovaniam. Vyzývame tiež Spojené štáty, Európsku úniu, OBSE, OSN a Interpol, aby v dobrej viere pomohli ich úsiliu vyslaním nezávislých pozorovateľov a vyšetrovateľov, ktorí sa zúčastnia na týchto akciách. Žiadame tiež, aby skutočnosti a materiály zistené v rámci tohto vyšetrovania boli predložené medzinárodnému súdu pre rozhodnutie a aby všetky osoby zapojené do tohto zločinného sprisahania boli postavené pred medzinárodný súd.

Čečenská republika vôbec nie je zločinecká diktatúra, stredoveký náboženský štát ani všeobecne opovrhovaná teroristická organizácia. Naša vláda bola zvolená demokraticky a legálne čečenským ľudom bez akejkoľvek zaujatosti alebo nátlaku a voľby sa konali pod ochranou medzinárodného práva, podľa zásad OBSE, ktorej zástupcovia monitorovali naše prelomové voľby, ktoré nasledovali po vojne za nezávislosť.

Čečensko, ktoré opisuje Putin, je krajina, ktorú nemôžeme uznať a nikdy neuznáme. Odmietame nenávistnú lož, že teroristi chcú všetko zničiť, ako apoteózu bigotnosti. Sme takí, akí sme, a pravdu o našej tragédii by mal poznať každý a malo by nám byť umožnené žiť v mieri a slobode.

Aslan Maschadov - prezident, Čečenská republika Ičkeria, 11. februára 2002

Elektronickú verziu knihy Rusko v plameňoch si viete objednať aj poslaním mailu na marketing@biztweet.eu, v našom eshope, alebo na martinus.sk

Autor listu zomrel 8. marca 2005 v dedine Tolstoj-Jurt pri akcii ruských špeciálnych jednotiek. Podľa oficiálnej ruskej verzie sa ho špeciálne jednotky pokúsili iba zatknúť a zahynul nešťastnou náhodou pri výbuchu granátu, podľa čečenských povstalcov však išlo o cielenú vraždu zo strany FSB. Po zavraždení ho pochovali na neznámom mieste v neoznačenom hrobe, podobne ako ďalších predstaviteľov čečenskej elity. To preto, aby sa na ich odkaz zabudlo, a aby neexistovalo miesto, kde by sa mohla schádzať opozícia nelojálna Rusku.

 

Ak chcete podporiť projekty Independence, môžete sa stať patrónom platformy klikom na tento link, alebo tak urobiť darom na Číslo účtu:1027300577/5500 IBAN: CZ1455000000001027300577 BIC/SWIFT: RZBCCZPP