10 miliónov nepredaných bytov. Čínska realitná bublina praská

Masívne podporovaný realitný trh v Číne prerástol vláde cez hlavu. Nedostupnosť bývania a developerské krachy ohrozujú ekonomiku celej krajiny.

Klesajúci dopyt po bývaní vyvolaný jeho nedostupnosťou v kombinácii s masívnou výstavbou mohutne poháňanou vládnou ekonomickou politikou v Číne už niekoľko rokov nafukujú realitnú bublinu. Podľa mnohých odborníkov je taká veľká, že môže ohroziť ekonomiku celej krajiny. A podľa mnohých z nich už praská, či dokonca praskla.

Jednou stránkou veci je, že dochádza k sérii krachov developerských firiem. Tie prepúšťajú zamestnancov, nesplácajú úvery v bankách, neplatia za dodaný materiál a v čínskych mestách zanechávajú mestečká nedostavaných skeletov či hromady sute. Druhým spojeným problémom je však rastúca masa poškodených kupujúcich, ktorí neraz zaplatili zálohy, či celé kúpne ceny vopred, aby nikdy ich budúce bývanie nevideli.

Množstvo kupujúcich je navyše sklamané z toho, že nehnuteľnosť zakúpili v čase vysokých cien a teraz iba sledujú postupné prepady cien, či dražby.

Podobne nepríjemná je pachuť masívnej výstavby v chudobnejších a menších mestách, kde v kolóniách novostavieb nemá kto bývať. Chybnou dotačnou politikou štátu a zlým plánovaním developerov totiž došlo k totálnej ignorácii kúpnej sily tamojších obyvateľov. Zväčšujúci sa rozdiel medzi malými a veľkými mestami navyše vyľudňuje menšie a chudobnejšie oblasti. Komunistická vláda však centrálne nariadila stavať práve v nich, s naivnou predstavou, že tým prinúti ekonomickú silu presúvať sa aj do nových regiónov mimo preľudnených destinácií.

Dobrým ukazovateľom toho, ako realitný trh funguje je doba predaja zásob. Ide zjednodušene o porovnanie postavenej plochy a predanej plochy. V decembri 2020 sa postavené nehnuteľnosti predali za osem až deväť mesiacov. Nepredané jednotky sa však začali množiť a do roku 2023 sa ich podiel na celkovom koláči postavených nehnuteľností strojnásobil. V menej ľudnatých mestách je dnes doba, za ktorú sa predajú postavené nehnuteľnosti priemerne až 30 mesiacov.

Čítajte aj: 

Začiatok slovenskej mýtnej ságy. Ako sa zrodil stroj na miliardy

Biotechnologické firmy čaká oživenie

Investičné tipy pre rok 2024. 13 akcií s rastovým potenciálom

Podľa prieskumu think-tanku E-House China Research and Development Institute má napríklad mesto Shaoguan – s 2,8 miliónmi obyvateľov – dobu predaja postavených nehnuteľností 131 mesiacov.

Slabý dopyt a nadmerná kapacita v menších mestách sú spôsobené početnými faktormi, ale hlavným z nich sú ľudia, ktorí sa sťahujú do megamiest, kde hľadajú vyššie platy. V menších mestách je horšia kvalita života a zamestnania.

Zatiaľ čo čínsky štatistický úrad zverejňuje iba údaje o množstve hotových metrov štvorcových, hrubý prepočet aktuálne ukazuje, že zhruba 8 až 10 miliónov jednotiek z nich je nepredaných, a práve hlavne v mestách nižšej úrovne.

Kríza má rozsiahle dôsledky pre čínsku ekonomiku. Príjmy z poplatkov a daní súvisiacich s nehnuteľnosťami totiž tvoria až 80-90 percent rozpočtov menších samospráv. Napriek rastúcim problémom menších miest vládna politika naďalej pokračuje v dotačnej stratégii výstavby práve v nich. Podľa S&P čaká predajcov v menších čínskych mestách aj v roku 2024 zhruba 9 percentný medziročný prepad tržieb.

 

Tomáš Lemešani

Biztweet, podporte nás nákupom v našom eshope alebo darom na Číslo účtu:1027300577/5500 IBAN: CZ1455000000001027300577 BIC/SWIFT: RZBCCZPP