Biotechnologické firmy čaká oživenie. Investorov láka rizikové investovanie do komplikovaného vývoja

Po niekoľkých búrlivých rokoch sa vietor podľa burzových analytikov otáča smerom do plachiet biotechnologických firiem.

Priaznivejší výhľad úrokových sadzieb, nárast obchodných transakcií a inovácie v kľúčových oblastiach, ako je vývoj liečiv proti rakovinovým ochoreniam, či v imunológii naznačujú dobrý výhľad pre investície do biotechnologického priemyslu. 

Ak by sa predpovede naplnili, šlo by o úľavu po ťažkých troch rokoch, kedy v dôsledku strmých poklesov v rokoch 2021 a 2022 obchod s akciami biotechnologických firiem stagnuje. 

Covidová pandémia vyvolala na trhu paradoxné javy. Zatiaľ čo akcie firiem vyvíjajúcich vakcíny spočiatku prudko rástli, investori začali hľadieť na investovanie do náročnejších vývojov s obavami. Spolu s rizikovým obdobím a nárastom úrokových sadzieb to v ďalšom období znamenalo zastavenie dynamiky rastu biotechnologických firiem zameraných na komplikovanejší vývoj liečiv.  

Súčasné úrokové sadzby a nálada medzi investormi však nasvedčujú návrat rizkovejších investícii do vývoja v oblasti biotechnológií. Zdá sa, že sektor sa tiež zbavuje regulačných obáv, ktoré brzdili uzatváranie obchodov začiatkom roka 2023. 

Analytici oslovení Marketwatch sa zhodujú napríklad aj na tom, že blížiaci sa koniec platnosti patentov na niektoré veľmi predávané liečivá znamená, že biotechnologické firmy disponujú veľkou hotovosťou a dopytom po vývoji nových liečiv. Okrem tlaku na inovácie je preto možné očakávať nárast počtu fúzií a akvizícií v sektore. Vylúčené nie sú ani v súčasnosti prakticky neexistujúce primárne verejné ponuky akcií (IPO).

Čítajte aj: 

Investičné tipy pre rok 2024. 13 akcií s rastovým potenciálom

Otázky okolo obchodu U.S.Steelu a Nippon. Americkí regulátori môžu obchod zablokovať

Námorné trasy v ohrození. Ďalší logistický líder prerušuje prepravu v Červenom mori

Známa je už napríklad ohlásená kúpa spoločnosti Karuna Therapeutics firmou Bristol Myers Squibb. Karuna má v rukách nádejný vývoj liečby schizofrénie. Podľa analytikov sú atraktívnymi cieľmi pre budúce akvizície aj firmy Vertex Pharmaceuticals, ktorá vyvíja neopioidnú liečbu akútnej bolesti; Blueprint Medicines, ktorá sa špecializuje na precízne terapie rakoviny, a BioMarin Pharmaceutical, ktorá sa zameriava na liečbu geneticky vyvolaných problémov. 

Oblasťami záujmu investorov bude hlavne vývoj v onkológii, bunkovej a génovej terapii, mRNA či imunológii. Veľké farmaceutické spoločnosti tiež nakupujú aktíva vo výskume cukrovky a obezity.

 

Zdroj: Marketwatch

 

Tomáš Lemešani

Biztweet, podporte nás nákupom v našom eshope alebo darom na Číslo účtu:1027300577/5500 IBAN: CZ1455000000001027300577 BIC/SWIFT: RZBCCZPP