Námorné trasy v ohrození. Ďalší logistický líder prerušuje prepravu v Červenom mori

Narastajúce násilie na námorných trasách ohrozuje medzinárodnú prepravu. Po Čiernom mori, kde bojujú Rusi a notoricky známej “zákrute” okolo Afrického rohu už nie je bezpečné ani Červené more.

Lodné spoločnosti po sérii útokov na lode rušia zákazky na prepravu po jednom z dopravou najvyužívanejších morí sveta. Na konci roka 2023 ruší zakázky na prepravu tovaru po Červenom mori aj spoločnosť MSC. Rozhodla tak po nedávnom útoku teroristov na jej loď MSC Palatium III.

Príčinou rastu nekľudu je podpora Iránu teroristickým organizáciám, ktoré autoritársky štát motivuje k útokom na zahraničné dopravné aj turistické lode. Najaktívnejšími útočníkmi sú príslušníci hnutia Houthi v Jemene. Po ich útokoch už Červené more obchádzajú aj spoločnosti Maersk a Hapag-Lloyd.

Irán a teroristi využívajú blízkovýchodné nepokoje - hlavne vojnu medzi Izraelom a hnutím Hamas. V okolitých štátoch to predstavuje príležitosť pre ďalšie teroristické bunky, ktoré nerušene rozvíjajú aktivity, predtým tlmené izraelským dohľadom.

Červené more je zvyčajne najkratšou obchodnou cestou pre lode prepravujúce tovar z Ázie do Európy, ktoré prechádzajú blízko Jemenu na juhu a cez egyptský Suezský prieplav na severe. MSC bude musieť trasy dočasne obchádzať okolo južného cípu Afriky. Vyvolá to predraženie dopravy, viac ekologických škôd i vyššie náklady.

Čítajte aj: 

Bratislava je lídrom nielen v EÚ, ale OECD. V ochladzovaní mesta

NA PODVODOCH OKOLO UKRAJINSKÉHO OBILIA SA POČAS VOJNY PRIŽIVILI AJ SLOVENSKÉ FIRMY

Ciele proruských trolov. Aj Biztweet napádajú falošné kontá

Lodní prepravcovia v poslednom čase taktiež čiastočne obmedzovali používanie Panamského prieplavu na prepravu tovaru medzi Áziou a východným pobrežím Spojených štátov z dôvodu nízkej hladiny vody. Kľúčový je aj Suezský prieplav, kde každá havária ženie ceny prepravy a následne aj samotného tovaru nahor.

Analytici tvrdia, že útoky teroristov ovplyvňujú aj trh s energiou, keďže lode využívajú trasy aj na prepravu ropy a zemného plynu z USA do východnej Ázie.

 

Tomáš Lemešani

Biztweet, podporte nás nákupom v našom eshope alebo darom na Číslo účtu:1027300577/5500 IBAN: CZ1455000000001027300577 BIC/SWIFT: RZBCCZPP