NA PODVODOCH OKOLO UKRAJINSKÉHO OBILIA SA POČAS VOJNY PRIŽIVILi aj SLOVENSKÉ FIRMY

České a slovenské firmy a ich zástupcovia sú zapletené do systému, ktorý okrádal ukrajinský rozpočet a priživil sa na vojnovej blokácii vývozu obilnín.

Reportéri organizácie OCCRP zmapovali sieť firiem, ktoré využili obchod s obilninami, ktorých vývoz z Ukrajiny do obvyklých destinácií blokoval ruský agresor.

Ukrajinské orgány vyšetrujú stovky firiem, z ktorých mnohé vznikli až po ruskom rozpútaní vojny. Podozrenie sa týka rozsiahlych daňových podvodov a neevidovaných skrytých exportov obilia. Tieto firmy javia známky synchronizácie a premysleného systému, ktorého cieľom je nemorálny zisk majiteľov nielen na Ukrajine, ale aj v Maďarsku, na Slovensku, či v Českej republike.

Podľa ukrajinských vyšetrovateľov aj parlamentnej komisie podvodná schéma pripravila ukrajinský rozpočet o zhruba 140 miliónov amerických dolárov. Obvinenými sú aj vysoko postavení ukrajinskí úradníci, ktorí napomáhali priechodu rozsiahlych daňových podvodov. Sú medzi nimi aj funkcionári z Odeskej oblasti. V základoch sa otriasa aj colná správa, ktorá podľa ukrajinských kritikov zámerne ignorovala previerky stoviek podozrivých firiem.

V sieti firiem sú zapojené aj rumunské dcérske spoločnosti významných nadnárodných firiem – COFCO International, Bunge, Viterra, či Ameropa Holding. Napríklad posledná menovaná bola významným partnerom Andreja Babiša pri budovaní jeho biznisového impéria.

Údaje porovnávané OCCRP sledovali 80 podozrivých ukrajinských spoločností. V sledovanom období vyviezli partnerom v Rumunsku, Maďarsku a Českej republike najmenej 1,7 milióna ton obilia v hodnote 495 miliónov dolárov. Pre porovnanie, celý ukrajinský vývoz obilia do Rumunska v rovnakom časovom období dosahoval hodnotu asi 1 miliardy dolárov. Veľká časť „čierneho obilia“ dokonca bola uskladnená v termináloch patriacich ruskému obchodníkovi, na ktorého Ukrajina uvalila sankcie.

Biele kone, offshore

Mnohé zo sledovaných firiem vznikli až po vypuknutí vojny a zastupujú ich osoby, ktoré je možné označiť za biele kone. Zo samotných transakcií neboli odvádzané dane a majetok si sieť firiem presúvala spleťou offshorových spoločností.

Veľké príjmy z obchodovania s obilím zaznamenala napríklad ukrajinská firma Talstaktiv. Založená bola vo februári 2021, rok pred rozsiahlou ruskou inváziou. Počas vyšetrovania Talstaktiv zmenil adresu sídla a prijal nový názov Technotrade Supply. Počas svojej krátkej existencie sa registrovaní majitelia spoločnosti zmenili trikrát. Podľa colných údajov spoločnosť v rokoch 2021 a 2022 vyviezla obilie v hodnote viac ako 150 miliónov amerických dolárov do dvoch maďarských spoločností v likvidácii.

Maďarské súdy síce zakázali spoločnostiam The Mark Global a Borko Trade vykonávať akúkoľvek ďalšiu činnosť, napriek tomu s Talstaktiv uzavreli v rokoch 2021 až 2022 283 transakcií v hodnote 157 miliónov dolárov.

Čítajte aj:

Hegerova vláda chce do konca roka rozšíriť možnosti korešpondenčnej voľby

Ministerstvo hospodárstva má plány na tretí rok vlády

Ciele proruských trolov. Aj Biztweet napádajú falošné kontá

Keď sa reportéri pozreli na to, kto stojí za The Mark Global, Borko a dvoma ďalšími pridruženými firmami, narazili na mladých mužov zjavne mimo podnikateľských kruhov.

Jedným z nich je Litovec Sergiejus Kolobovas. Ten bol tiež generálnym riaditeľom ďalšieho maďarského dovozcu Supstan, ktorý v rokoch 2020 a 2021 kúpil slnečnicový olej z Ukrajiny v hodnote 61,8 milióna dolárov. Pred Kolobovasom bol ako majiteľ firmy vedený Čech menom Ondřej Stáňa, ktorý sa prezentuje ako seba-rozvojový influencer na sociálnej sieti TikTok.

Biznis na psychiatrii

Samotný Stáňa povedal, že sa pred niekoľkými rokmi v Brne liečil v psychiatrickej liečebni s bipolárnou poruchou. Tam ho oslovil muž, ktorý sa predstavil ako Albert. Ponúkol mu, aby sa stal štatutárom firmy. „To všetko za 400 eur mesačne, ktoré som počas dvoch rokov dostával maximálne sedemkrát,“ povedal. „Veľmi rýchlo som si uvedomil, že to bola chyba, ale nevedel som, čo mám robiť. Požiadal som ich, aby odstránili moje meno."

Zdá sa, že za e-mailovou adresou používanou The Mark Global v maďarskom firemnom registri je Ukrajinec menom Albert Yanishevskiy, ktorý mal iba 23 rokov, keď boli tieto spoločnosti v roku 2019 založené. Yanishevskiy kontaktovaný reportérmi povedal, že predtým viedol v Českej republike advokátsku kanceláriu, ktorá sa zaoberala zakladaním spoločností. Muž poprel tvrdenia českého občana Stáňu.

Generálnym riaditeľom The Mark Global bol aj Matej Bartík, 30-ročný slovenský občan, ktorý sa k funkcii dostal rovnako ako Stáňa. V rôznych obdobiach bol Bartík tiež generálnym riaditeľom aj akcionárom českej spoločnosti poskytujúcej počítačové a technologické služby, ktorú predtým vlastnil Ukrajinec Viktor Holovchyk. Od roku 2019 sú Holovchykove spoločnosti vyšetrované v niekoľkých prípadoch údajného prania špinavých peňazí.

Tretím mužom, ktorý sa k podpisu štatutárnych dokumentov obchodných spoločností dostal na psychiatrickej liečebni bol ďalší Čech Lukáš Neradílek. Jeho meno sa objavuje v dvoch spoločnostiach, ktoré nakupovali obilie z Ukrajiny: Resale Consult na Slovensku a GD Delivery Consult v Maďarsku. Spoločnosť Resale Consult doviezla v rokoch 2019 až 2021 obilie v hodnote 43 miliónov dolárov z ukrajinského Mykolajivu a spoločnosť GD Delivery Consult kúpila v roku 2019 sójové bôby v hodnote 2 milióny dolárov.

Týchto päť spoločností – The Mark Global, Borko, Resale Consult, GD Delivery Consult a Supstan – nakúpilo z Ukrajiny v rokoch 2019 až 2022 obilný a slnečnicový olej v hodnote vyše 600 miliónov dolárov. Potom tieto produkty predali spoločnostiam v Turecku, Kórei, Belgicku, Rumunsku a niekoľkých afrických krajinách.

Independence sleduje formy negatívnych vplyvov, kľúčové postavy a financie, ktoré za týmto dianím stoja.

Ak chcete podporiť projekty Independence, môžete sa stať patrónom platformy klikom na tento link, alebo tak urobiť darom na Číslo účtu:1027300577/5500 IBAN: CZ1455000000001027300577 BIC/SWIFT: RZBCCZPP

Biztweet, podporte nás nákupom v našom eshope