Hegerova vláda chce do konca roka rozšíriť možnosti korešpondenčnej voľby

Hlasovanie poštou vo viacerých druhoch volieb a možné otvorenie otázky elektronickej voľby. Vláda Eduarda Hegera chce do konca roka 2022 predložiť novú úpravu volebného zákona.

Návrh zákona pripravuje ministerstvo vnútra ako vládny návrh zákona. „Zákon by mal byť  pripravený do legislatívneho procesu v druhom, prípadne treťom štvrťroku tohto roku,“ uvádza pre Biztweet tlačový odbor Ministerstva vnútra Slovenskej republiky.

Politické strany tvoriace vládnu koalíciu sa vraj zhodujú vo viacerých návrhoch na zmenu, v niektorých oblastiach je však potrebná rozsiahlejšia diskusia, vrátane témy elektronického hlasovania.

„K zmenám volebného zákona vrátane zmien týkajúcich sa voľby zo zahraničia sa uskutočňujú okrúhle stoly zástupcov politických strán s vedením ministerstva vnútra. Výsledkom rokovaní budú dohodnuté návrhy na zmenu legislatívy,“ dodáva ministerstvo vnútra.

Nové otvorenejšie voľby pre všetkých slovenských občanov, ktoré sľubovala nová vláda už v roku 2020 otvárajú otázku, či bude možné voliť zo zahraničia poštou aj v prípade prezidentských volieb či regionálnych a komunálnych volieb.

Čítajte aj:

Ministerstvo hospodárstva má plány na tretí rok vlády

Stravné lístky končia. Vláda predkladá návrh na očakávanú zmenu

Nie je vylúčené ani otvorenie možnosti elektronickej voľby. Tá je v súčasnosti vďaka elektronickým čipom občianskych preukazov a možnej komunikácii s úradmi online, technicky možná. Doposiaľ však chýbala politická vôľa.  

Elektronické hlasovanie sa využíva v množstve vyspelých krajín sveta, napríklad aj Estónsku, ktoré Slováci často v strategických dokumentoch vyzdvihujú ako dobrý príklad.

 

Biztweet, podporte nás nákupom v našom eshope