Stravné lístky končia. Vláda predkladá návrh na očakávanú zmenu

Po rokoch pokusov hlavne zo strany SaS dochádza k predloženiu vládneho návrhu na zrušenie stravných lístkov. Schválenie je vzhľadom k rozloženiu síl v parlamente pravdepodobné.

Návrh zákona, ktorý má definitívne zrušiť stravné lístky je v Národnej rade Slovenskej republiky pripravený na prvé čítanie. Bude doň teda ešte možné zasahovať pozmeňujúcimi návrhmi a zmena prichádza do úvahy hlavne v opatrení, ktoré má stravné lístky nahradiť.

Otázkou je stále, či sa vláda definitívne uznesie ponechať možnosť vyplatenia ekvivalentného finančného príspevku zamestnancovi. Hotovosť v jeho rukách podľa kritikov nemusí skončiť v potravinách, objektívna majorita ekonómov však súhlasí s tým, že zamestnanec by mal byť jediným pánom, ktorý o tom na čo peniaze použije rozhodne.

Minister práce sociálnych vecí a rodiny naďalej verejne pripúšťa možnosť stravných platobných kariet, ktoré by zamestnávatelia zamestnancom vydali. Mohli by nimi platiť za potraviny kdekoľvek a nemuseli by riešiť problém, že im z čiastky v lístkoch obsluha nevydá.

“V čl. III. návrhu zákona sa navrhuje zmeniť zákon č. 595/2003 Z. z. o dani z príjmov. V odôvodnení sa uvádza: Vo väzbe na zmeny v § 152 Zákonníka práce sa navrhuje oslobodiť celý finančný príspevok od dane z príjmu. Vo väzbe na túto zmenu sa z finančného príspevku nebudú platiť ani odvody,” uvádza k daňovej a odvodovej časti pre Biztweet Ministerstvo práce sociálnych vecí a rodiny.   

Účinnosť zákona je v návrhu navrhovaná od 1.3.2021.

Čítajte aj:

Zmena klasifikácie nemocničných prípadov prejde pod ministerstvo zdravotníctva. Epidémia proces údajne nezasiahla

Bratislava je zase o niečo chytrejšia. Koncept Smart Cities ale na Slovensku zaostáva

Na bezdymové fajčenie dopadne rana. Štát zvýši dane

Gro zamestnancov zmenu víta. Kladne ju hodnotí aj gro zamestnávateľov, ale sú aj takí, ktorí vyjadrujú obavy. Asociácia zamestnávateľských zväzov a združení napríklad vyjadrila obavy z nárastu administratívnej záťaže pre zamestnávateľov.

Podľa kritikov doterajšieho systému bol systém stravných lístkov nespravodlivý. Nútil míňať zaslúžený príspevok len v určitých zariadeniach a nerešpektoval právo určovať si vlastné výdavkové priority. Pre firmy, ktoré „gastrolístky“ vyrábajú je to zas systém, ktorý im zarába desiatky miliónov eur ročne. Bez toho, aby sa v priebehu rokov niekam pohli a služby na monopolnom trhu zlepšili. Ide o päť hráčov, u ktorých naviac existovali podozrenia na prepojenia s politikmi vo výkonných funkciách.

Zrušenie gastrolístkov v novembri odhlasovali aj českí poslanci. Na Slovensku návrh na zrušenie straveniek predkladala opakovane bývalá opozícia - hlavne strana SaS a jej vtedajší poslanec Juraj Droba. Zdá sa, že sa po rokoch dočká.

 

Biztweet, podporte nás nákupom v našom eshope