Na bezdymové fajčenie dopadne rana. Štát zvýši dane

Malý ústupok, ale výrazné zdraženie. Ministerstvo financií pripravilo novelu zákona, ktorá výrazne zvýši zdanenie bezdymových tabakových výrobkov.

Týka sa to hlavne náplní do prístrojov na zahrievané tabakové výrobky - najznámejšími sú Heets do prístrojov Iqos of tabakového giganta Philip Morris, ale aj ďalšie formy elektronických cigariet.

Tie boli ako pomerne nový tabakový výrobok dlho mimo radar daňových stratégií. K zvyšovaniu spotrebných daní štáty pristupujú až po výraznom vzostupe elektronického fajčenia.

Výrobcovia namietajú, že bezdymové fajčenie nemá tak škodlivé dopady na zdravie ako dymové fajčenie. Podľa iných odborných názorov to však neznamená, že škodlivé nie sú, naviac mnohým fajčiarom nepomáhajú v snahe prestať s fajčením, naopak ich motivujú k fajčeniu s mylnou predstavou “zdravého fajčenia”.

Slovenské ministerstvo financií v tomto roku pripravuje novelu zákona o spotrebnej dani z tabakových výrobkov. Tá počíta s výrazným skokovým nárastom spotrebnej dane na bezdymové tabakové výrobky. Voči výraznému skoku sa ohradili aj Únia miest Slovenska, Asociácia na ochranu práv pacientov, či Potravinová komora Slovenska. Ani spojenci tabakových koncernov však ministerstvo nepresvedčili k výrazným ústupkom, i keď mierne prišli.

Čítajte aj:

Na Plavčanove dotácie nedala EÚ ani euro. OLAF uzavrel vyšetrovanie

Na podvody s agrodotáciami doplatíme všetci. EÚ vymáha peniaze späť

Na základe pripomienok predložených v rámci medzirezortného pripomienkového konania viacerými tabakovými spoločnosťami sa Ministerstvo financií Slovenskej republiky rozhodlo reflektovať na pripomienky k daňovým sadzbám a upravilo pôvodne navrhované zvýšenie sadzieb spotrebnej dane pre cigarety a bezdymové tabakové výrobky nasledovne:

2020 - súčasnosť 2021 2022 2023

Cigarety sadzba (eur/kg) 64,10 74,60 79,60 84,60

BTV sadzba (eur/kg) 76,70 132,20 160,00 187,80

“Uvedený návrh predpokladá pozitívny vplyv na rozpočet verejnej správe pre rok 2021 vo výške cca 101 mil. €, v roku 2022 vo výške cca 185 mil. € a v roku 2023 vo výške cca 251 mil. €,” uvádza pre Biztweet tlačový odbor rezortu financií.  V rámci mechanizmu zvyšovania sadzieb spotrebnej dane vzalo ministerstvo do úvahy vývoj v oblasti sadzbovej politiky v okolitých členských štátoch Európskej únie a zároveň potrebu zabezpečenia primeranej rovnováhy medzi daňovými príjmami a cieľmi v oblasti verejného zdravia.

 

Biztweet, podporte nás nákupom v našom eshope