Na Plavčanove dotácie nedala EÚ ani euro. OLAF uzavrel vyšetrovanie

Vyšetrovanie dotácií na vedu a výskum, ktorých zvláštna schéma stála kreslo exministra školstva Petra Plavčana je od konca roka 2019 uzavreté. Európska komisia odmietla pridelené dotácie preplatiť.

Šlo o rozsiahly zoznam dotácií na vedu a výskum, ktoré však často namiesto odborných inštitúcií zinkasovali anonymné firmy, bez jasného pozadia. Biztweet napríklad upozornil na dotáciu na výskum, ktorý sa nikdy neuskutočnil.

“OLAF môže potvrdiť, že prípad výskumu a inovácií bol ukončený v decembri 2019. OLAF ukončil toto vyšetrovanie so súdnymi odporúčaniami, ktoré boli postúpené vnútroštátnym súdnym orgánom. Slovenská výskumná agentúra po zásahu povoľujúceho útvaru Komisie prijala potrebné opatrenia a zrušila spolufinancovanie EÚ,” uvádza pre Biztweet tlačový odbor Úradu pre boj proti podvodom (OLAF).

Vyšetrovanie sa začalo hneď v septembri 2017, súbežne s tým, čo Európska komisia pozastavila preplácanie štyroch výziev z operačného programu Výskum a inovácie. Z 300 miliónov eur, ktoré boli určené na vedu a výskum, nezískali univerzity a prestížne vedecké inštitúcie takmer nič. 0 eur si napriek snahe pripísala napríklad aj Slovenská akadémia vied. Milióny a desiatky miliónov eur naopak získali súkromné firmy, z ktorých mnohé vznikli pár dní pred vyhlásením grantových výziev. Často nemali žiadneho garanta výskumu a javili znaky z napojenia napríklad na poslancov Slovenskej národnej strany.

Čítajte aj:

Na podvody s agrodotáciami doplatíme všetci. EÚ vymáha peniaze späť

Výmena vysokopostavených úradníkov stojí peniaze. Vyriešiť to má nový služobný zákon

Vysoké školy čaká očista. Tlak pre kauzu Borisa Kollára narastá

Kontrolórov zo slovenských nezávislých inštitúcií, ale aj európskych úradov zarazila aj forma prideľovania dotácií. O miliónových fondoch pre jednotlivé obory často rozhodovali ľudia, ktorí z daného vedeckého smeru nemajú žiadne skúsenosti. Absolútne nefunkčný bol aj audit.

Vtedajší minister Peter Plavčan sa ohradzoval voči kritike médií a opozície. Po zarážajúcom mlčaní, kedy napríklad v čase najtuhšieho odporu verejnosti odišiel na letnú dovolenku, však napokon pri absencii argumentov bol donútený odstúpiť.

 

Tomáš Lemešani

Biztweet, podporte nás nákupom v našom eshope