Na podvody s agrodotáciami doplatíme všetci. EÚ vymáha peniaze späť

Organizovaný zločin prerastený so štátom a bývalými vládnymi stranami Smer-SD a SNS bude stáť milióny eur aj štátnu kasu. Európsky úrad pre boj proti podvodom (OLAF) v júni 2020 uzavrel vyšetrovanie podozrení z predošlých rokov a Európska komisia od Slovenska vymáha preplatené neoprávnené dotácie.

“Môžeme potvrdiť, že prípad týkajúci sa platieb v rámci spoločnej poľnohospodárskej politiky bol uzavretý v júni 2020. OLAF toto vyšetrovanie ukončil podaním súdneho odporúčania, ktoré bolo postúpené vnútroštátnym súdnym orgánom. OLAF tiež odporučil príslušnému útvaru Komisie vymáhať príslušný príspevok Európskej únie,” potvrdil Biztweetu tlačový odbor OLAF.

Na Slovensku v súčasnosti prebieha niekoľko vyšetrovaní týkajúcich sa oblasti podvodných schém vyplácania neoprávnených agrodotácií. OLAF však nemôže podať ďalšie informácie, účelom je chrániť dôvernosť prebiehajúcich a možných následných vyšetrovaní, následných súdnych konaní, osobných údajov a procesných práv.

“Európska únia má veľmi jasné pravidlá o tom, ako by sa mali riadiť finančné prostriedky Európskej únie. Podľa zásady zdieľaného hospodárenia sú členské štáty primárne zodpovedné za riadne a legálne riadenie finančných prostriedkov EÚ,“ konštatoval pre Biztweet na danú tému hovorca Európskej komisie Margaritis Schinas v minulosti.

Čítajte aj:

Výmena vysokopostavených úradníkov stojí peniaze. Vyriešiť to má nový služobný zákon

Vysoké školy čaká očista. Tlak pre kauzu Borisa Kollára narastá

Vláda chystá audit Literárneho fondu. Problémom je účtovníctvo a manažment

Podľa zistení zavraždeného novinára Jána Kuciaka vlastnili a vlastnia tri klany talianskej mafie Ndrangheta niekoľko desiatok poľnohospodárskych firiem na Slovensku. Ich majetok sa pohybuje v desiatkach miliónov eur. Obhospodarujú stovky až tisíce hektárov pôdy, na ktoré čerpajú milióny eur dotácií. Len za roky 2015 a 2016 sa firmám spájaným s mafiou podarilo získať na priamych platbách Pôdohospodárskej platobnej agentúry viac ako osem miliónov eur, ďalšie státisíce eur čerpali v rámci projektových dotácií.

Samostatnou kapitolou sú zistenia zo v súčasnosti riešených káuz blízkych ľudí strán Smer-SD a SNS. Policajné vyšetrovanie odhalilo schému, kedy za pridelenie neoprávnených dotácií ľudia z úradov vedome prijímali skryté aj priame úplatky.

Agentúra rozdeľujúca na ministerstve pôdohospodárstva eurofondy bola podozrivá už niekoľko rokov. Podľa Najvyššieho kontrolného úradu napríklad zle rozdelila stovky miliónov eur. Úrad preto na agentúru podal aj trestné oznámenie.

 

Tomáš Lemešani

Biztweet, podporte nás nákupom v našom eshope