Ministerstvo hospodárstva má plány na tretí rok vlády. Deregulácia, eurofondy a energetika

Deregulácia má byť hlavným motívom ministrovania Richarda Sulíka. Jeho rezort plánuje ísť príkladom v zjednodušení čerpania eurofondov a v energetike cieli na dokončenie omeškaných Mochoviec, či vodíkovú stratégiu.

Hoci slovenský minister hospodárstva patrí k tým, ktorí často verbálne v rozhovoroch pre slovenské médiá kritizujú dohovor zvaný Green Deal, podľa plánov, ktoré si rezort stanovuje je zrejmé, že Slovenská republika ciele Európskej únie akceptuje. Kľúčová má byť podľa Richarda Sulíka takzvaná vodíková stratégia.

„Využívanie vodíka nám napríklad môže pomôcť pri dosahovaní cieľa znížiť emisie skleníkových plynov o 55 % do roku 2030 a zároveň zvýšiť konkurencie schopnosť slovenskej ekonomiky. To je fakt. Vodík ako nosič energie vieme využiť aj pri riešeniach na dekarbonizáciu energetiky a priemyselných procesov,“ hovorí v rozhovore pre Biztweet.

Podobne ako niekoľko ďalších krajín – napríklad Česká republika – aj Slovensko chce spoliehať pri dekarbonizácii energetiky aj na jadrovú energiu. Kľúčová bude dostavba Mochoviec, ktorá niekoľko rokov mešká.

„Budem veľmi rád, ak sa tento nekonečný príbeh čím skôr skončí a Mochovce začnú fungovať tak, ako mali už dávno – teda produkovať energiu, a nie obrovské dlhy,“ hovorí Sulík.

Čítajte aj:

Stravné lístky končia. Vláda predkladá návrh na očakávanú zmenu

Bratislava je zase o niečo chytrejšia

Zmena klasifikácie nemocničných prípadov prejde pod ministerstvo zdravotníctva

Ďalšou výraznou stopou funkčného obdobia Richarda Sulíka ako ministra hospodárstva má byť aj zefektívnenie čerpania eurofondov.

„Ministerstvo hospodárstva chce patriť v oblasti využívania eurofondov medzi lídrov. Chceme vyčerpať všetky eurofondy v tomto a takisto aj v nasledujúcom období a máme ambíciu byť v tomto smere najrýchlejší,“ vyzdvihuje túto agendu Sulík.

Gro rozhovoru pre Biztweet, ktorý si viete prečítať na tomto linku, sa však týka deregulačných opatrení, na ktoré je ministerstvo hospodárstva aj s ohľadom na jeho odborný tým zamerané.

 

Biztweet, podporte nás nákupom v našom eshope