Začiatok slovenskej mýtnej ságy. Ako sa zrodil stroj na miliardy

Medzi objemovo najväčšie korupčné škandály nielen na Slovensku, ale širšom regióne patrí slovenské zavedenie a následná prevádzka mýtneho systému. Ten za podivných okolností skončil v rukách neznámej firmy, za ktorou stoja známe československé mená.

Pre štát nevýhodný systém funguje dodnes a lobovanie za megabiznisom neprelomila žiadna z vlád napriek protestom verejnosti, či dokonca protestným blokádám ciest zo strany autodopravcov.

Do súťaže sa v mýtnom tendri pôvodne prihlásili štyri firmy. Výberová komisia Národnej diaľničnej spoločnosti (NDS) však v apríli 2008 tri spoločnosti zo súťaže vyradila a víťazom sa stalo konzorcium francúzskej firmy Sanef (SanToll) a cyperskej spoločnosti Ibertax. Cena zákazky sa vyšplhala na 852 miliónov eur, najnižšia vyradená ponuka bola o 221 miliónov lacnejšia.

Ako sa čoskoro ukázalo, za firmou Ibertax stáli ďalšie dve schránkové cyperské firmy - Narenamo Limited a Havond Limited. Podľa dokumentov bolo možné rozkľúčovať, že manažment stojaci za schránkami pracuje pre finančnú skupinu J&T. Skupina napriek tomu odmieta, že sa o mýtny tender zaujímala.

Na nezrovnalosti v tendri upozornila oficiálnym pokarhaním Európska komisia. Premiér Robert Fico a jeho minister dopravy Ľubomír Vážny však oficiálne depeše ignorovali. Naopak, zmenili zákony tak, aby znemožnili neúspešným uchádzačom o zákazku tender právne napádať. To vyvolalo ďalšiu ešte naliehavejšiu kritiku z Bruselu, opäť však zostala nevypočutá.

V januári 2009 podpísala diaľničná spoločnosť zmluvu o dodávke elektronického mýtneho systému so spoločnosti SkyToll. Tú založili akcionári a úspešní uchádzači rozporuplného tendra Santoll a Ibertax. Európska komisia v marci 2009 konštatovala, že Slovensko v tomto tendri porušilo záväzné pravidlá.

Tender a jeho víťaza však urputne obhajovali premiér Robert Fico a jeho straníci. Opakovane pritom odmietali, že by sa s ľuďmi stojacimi za víťaznými firmami poznali. Už samotná výberová komisia v tendri pritom bola tvorená ľuďmi nominovanými Ficovou stranou, ktorí v minulosti pracovali pre známych sponzorov strany – Vladimíra Poóra, či Milana Fiľa. Francúzska spoločnosť Santoll čoskoro po zisku zákazky v tichosti z projektu vycúvala a podiel prenechala Ibertaxu, za ktorou stáli manažéri finančnej skupiny J&T. Tá pritom prepojenie naďalej odmietala.

Čítajte aj:

Široký, Majský, Kožený, Vostrý. Nebankovky boli fenoménom regiónu

Nástup Mikuláša Dzurindu. História vzostupu mena, ktoré porazilo Mečiara

Černák, juh a Bratislava

K tajomnému presunu došlo aj v rámci podielu Ibertaxu, keď 80 percent akcií získala neznáma spoločnosť Rehlingen registrovaná v Českej republike. Kto za firmou stojí sa začalo rysovať až pri neskorších rokovaniach so štátom v období krátkej vlády Ivety Radičovej, kedy firmu zastupovali Milan Fiľo, či Ivan Jakabovič. 

Ani v ďalších rokoch sa záhady za slovenským mýtom nepodarilo vyriešiť. Ako sa ukázalo, akcie Skytollu sa stále posúvali k novým firmám a stále s utajenými skutočnými majiteľmi. Najmä presuny akcií Ibertaxu naznačili, že po roku 2012 väčšinu slovenského mýta ovládli Petr Kellner a Petr Syrovátko. Českí miliardári sa však svoje vlastníctvo pokúšali anonymizovať cez schránkové firmy.

Okrem netransparentného vlastníctva a pokrivenej súťaže o mýtny projekt je kauza problematickou najmä kvôli nevýhodnosti v porovnaní s podobnými systémami v zahraničí. Okrem premrštenej cenovky pre štát získal dodávateľ aj mimoriadne nevýhodné podmienky ďalšej prevádzky.

Z vybraného mýta by mala väčšina zdrojov smerovať do diaľničnej spoločnosti a na ďalšie opravy dopravnej infraštruktúry. Na Slovensku však väčšina vybraných peňazí smeruje na prevádzku, teda na provízie rôznym častiam dodávateľského reťazca. Hoci štát sľuboval, že prevádzku mýta bude vlastniť a iba prenajímať súkromníkom, opak je pravdou a celé softvérové riešenie naďalej vlastní súkromný dodávateľ. Štát je teda na súkromníkovi úplne závislý a ak by chcel dodávateľa vymeniť, musel by obstarávať celý balík mýta ako to bolo už v roku 2008. Musel by tiež počítať s výpadkom výberu mýta, ktoré by súčasný dodávateľ prestal vyberať.

Napriek pokutám, tlaku protikorupčných organizácií a verejnej mienky, súdnym peripetiám a nevýhodnosti zmluvy jej štát v nasledujúcich rokoch nezrušil. Zmenu sľubovala až Matovičova vláda. Ani tá však nedokázala lobbing za veľkým biznisom poraziť. 

Tomáš Lemešani

Biztweet, podporte nás nákupom v našom eshope alebo darom na Číslo účtu:1027300577/5500 IBAN: CZ1455000000001027300577 BIC/SWIFT: RZBCCZPP

Independence sleduje formy negatívnych vplyvov, kľúčové postavy a financie, ktoré za týmto dianím stoja.

Ak chcete podporiť projekty Independence, môžete sa stať patrónom platformy klikom na tento link, alebo tak urobiť darom na Číslo účtu:1027300577/5500 IBAN: CZ1455000000001027300577 BIC/SWIFT: RZBCCZPP

Odomknúť článok

Standard Biztweet Standard

  • 1 Kredit
  • Prístup k exkluzívnemu obsahu
Top

Biznis Biztweet Biznis

  • 5 Kreditov
  • Prístup k exkluzívnemu obsahu
  • Objednávka služieb

Golden Biztweet Golden

  • Získavate 10 kreditov
  • Prístup k exkluzívnemu obsahu
  • Objednávka služieb