Felshtinsky: 24. februára 2022 Putin začal tretiu svetovú vojnu

24. februára 2022 Putin začal tretiu svetovú vojnu. Sám ju neprežije. Ďalšia fáza je naplánovaná na vojnu v Moldavsku, kde sa už ruské jednotky sústreďujú v Podnestersku. Putin plánuje rozpútať v Moldavsku podobnú vojnu ako na Ukrajine. Ruský historik Yuri Felshtinsky.

Ak by Putin zaútočil na Ukrajinu rovnakou silou v rokoch 2014-2015, pravdepodobne by sa mu podarilo ovládnuť Kyjev. Prečo si myslíte, že sa to neodvážil urobiť vtedy, ale rozhodol sa pre to až o osem rokov neskôr?

Yuri Felshtinsky: Putin a Rusko boli v roku 2014 v inej situácii: najprv sa zmocnili Krymu a potom Rusko vstúpilo na východnú Ukrajinu. To všetko sa dialo na pozadí revolúcie na Ukrajine a úteku Janukovyča. V tomto zmysle Putin vojenskú kampaň v roku 2014 nepripravoval vopred. Rozhodnutie o invázii bolo spontánne a vynútené: revolúcia na Ukrajine si vyžiadala Putinov zásah, ktorý by priviedol Janukovyča späť k moci a ponechal Ukrajinu v ruskej sfére vplyvu, čím by zabránil jej vstupu do EÚ a NATO.

Nanešťastie pre nás všetkých, predovšetkým pre Ukrajincov, bol Krym odovzdaný takmer bez boja. Existovali na to objektívne dôvody: Čiernomorská flotila a ruské jednotky tam už boli. Okrem toho na Kryme už bola vytvorená proruská miestna vláda. Zároveň sa pod záštitou "referenda" uskutočnila invázia na východnú Ukrajinu a odtrhnutie území obývaných prevažne etnickými Rusmi.

Operácia Novorossija však zlyhala. Ukázalo sa, že separatistické hnutie na východe je príliš slabé, že ruská armáda nemôže postúpiť za Donbas bez toho, aby sa začala veľká vojna, na ktorú Putin v tom čase nebol pripravený. Spravodajské správy, ktoré mal ruský prezident na stole, naznačovali, že ukrajinské obyvateľstvo bude ruskú armádu vítať ako osloboditeľov. Ukrajinci sa postavili na odpor. V roku 2022 sa teda Putin vrátil k projektu ovládnutia Ukrajiny ako k čisto vojenskej operácii, bez propagandistického krytia etnických Rusov, ktorí sa chcú pripojiť k Rusku.

Pokiaľ považujete projekty platformy Independence za prospešné, staňte sa jej patrónom klikom na tento link

Teraz išlo o vojenské prevzatie území, ktoré spájajú pozemné predmostia v Donbase s Krymom na jednej strane a Podnesterskom na strane druhej. Ďalšia fáza je naplánovaná na vojnu v Moldavsku, kde sa už ruské jednotky sústreďujú v Podnestersku. Putin plánuje rozpútať v Moldavsku podobnú vojnu ako na Ukrajine. Išlo o projekt Novorossiya z roku 2014, ktorý bol prenesený do roku 2022.

V roku 2014 tento projekt zjavne nepočítal s obsadením západných a centrálnych oblastí Ukrajiny, ani s dobytím Kyjeva, pretože v dôsledku revolúcie, ktorá sa začala na Ukrajine, bol Putin namiesto obsadenia Bieloruska a dosiahnutia severozápadných hraníc Ukrajiny, Poľska a Litvy nútený zaútočiť na Ukrajinu z východu, keď predtým obsadil Krym. Majdan o niekoľko rokov oddialil veľkú vojnu, ktorú teraz Putin začína.

Prečo začal vojnu vo februári 2022, sa čoskoro nedozvieme. Možno preto, že Putin už viackrát vyslovil svoj program obnovy Sovietskeho zväzu alebo nového ruského impéria, ktoré by zjednotilo celý "ruský svet" do jedného štátu. Putin o tom prvýkrát hovoril v roku 2007 v Mníchove a odvtedy sa k tejto téme viackrát vrátil. Dnes 70-ročný ruský prezident hrá na istotu.

Ruská armáda je na súčasnú inváziu pripravená lepšie ako v roku 2014. Putin robí svoj posledný skok do Európy. Je to jeho posledná vojna, ktorú on sám pravdepodobne neprežije, pretože 24. februára 2022 Putin začal tretiu svetovú vojnu. Putin už nemá žiadne ďalšie ťahy. To, čo Putin urobil 24. februára, bola samovražda pre neho a pre Ruskú federáciu, rovnako ako sa ukázalo, že pre Hitlera a Nemecko bola samovražda invázia do Poľska 1. septembra 1939.

Ako všetci vojnoví vodcovia, ktorí začnú vojnu, aj Putin očakáva víťazstvo. Očakávania Ruska sa však nie vždy naplnia. Putin dúfal v bleskový útok. Celá vojenská sila Ruskej federácie bola sústredená proti Ukrajine. Vidíme však, že ruská armáda otáľa. Podniká ničivé letecké a delostrelecké útoky na veľké vzdialenosti. Obsadzovanie územia však prebiehalo pomalšie, ako sa očakávalo, a ruské ozbrojené sily utrpeli vážne straty. A to aj napriek tomu, že súťaž je samozrejme nerovná: do roku 2014 Ukrajina nemala žiadnu armádu. V priebehu nasledujúcich ôsmich rokov sa jej podarilo vytvoriť túto armádu, ktorá však počtom a výzbrojou zaostáva za ruskou armádou. Okrem toho je Rusku jedno, ako sa dosiahne víťazstvo alebo koľko ruských vojakov v tejto vojne zomrie. Vo všetkých vojnách Rusko vždy stráca viac mužov ako jeho nepriatelia alebo spojenci, pretože život vojaka nemá pre ruský štát žiadnu cenu.

Úprimne dúfam, že zdravý rozum prinúti lídrov NATO zasiahnuť do tohto konfliktu teraz, na ukrajinskom území, pretože je rozumnejšie a jednoduchšie konfrontovať Putina - keďže vojna sa už aj tak začala - na ukrajinskom území, ktoré na jednej strane kladie odpor a na druhej strane nie je členom NATO. Je lepšie nepriniesť vojenskú konfrontáciu do ďalšej fázy, ktorú plánuje Putin, keď po obsadení Ukrajiny alebo jej vymazaní z povrchu zemského a po vstupe do Moldavska a zmasakrovaní Moldavska Putin vydá ultimátum NATO, aby vrátilo pobaltské štáty Ruskej federácii. Nie je šanca, že by sa tak nestalo, pretože Putin to povedal už mnohokrát a v tomto prípade mu treba veriť. Svoj plán na prevzatie spoločnosti oznámil už mnohokrát a je nesprávne považovať všetko, čo sa deje, za prekvapenie.

Konfrontácia s Putinom sa mala začať oveľa skôr. Ak by sankcie, ktoré sú teraz uvalené na Rusko, boli vyhlásené v roku 2008 po ruskej invázii do Gruzínska alebo aspoň po ruskej invázii na Krym a východnú Ukrajinu v roku 2014, tejto vojne by sa dalo predísť. To, čo sa stalo, je najväčší omyl Európskej únie a NATO.

V roku 2014 -2015. Barack Obama nedodal Ukrajine zbrane. Joe Biden, naopak, poskytol Ukrajine výraznú vojenskú pomoc. Ako hodnotíte reakciu Západu na udalosti na Ukrajine?

Yuri Felshtinsky: Obvinenia voči Barackovi Obamovi sú do veľkej miery spravodlivé. S jednou opravou: samotná Ukrajina sa neponáhľala nazvať ruskú inváziu v roku 2014 vojnou a tvárila sa, že nejakí nepochopiteľní "separatisti" vrátane Ukrajincov vyli na Ukrajinu. Ukrajina neprerušila diplomatické vzťahy s Ruskom, ani neprerušila letecké a železničné spojenie. Ruské vojenské vlaky naďalej prechádzali cez ukrajinské územie do Podnesterska, čím posilnili ruské vojenské zoskupenie v Podnestersku. Slovo "vojna" z oficiálnych ukrajinských úst nikdy nezaznelo. Všetci sa veľmi báli priznať si, že Rusko už začalo vojnu proti Ukrajine. A Putin to, samozrejme, šikovne využil.

Samozrejme, že to bola zo strany Ukrajiny osudová chyba; Ukrajinci si už vtedy mali uvedomiť, že sú vo vojne, a mali získať podporu celého sveta. Ukrajina to však nebola schopná alebo ochotná urobiť, pretože verila, že všetko nejako prejde. Nebolo to tak.

Čítajte aj:

Krvavé ruky. Ako ruské tajné služby rozpútali vojnu v Čečensku

Felštinskij: Otázkou je, či ruská invázia povedie k totálnej vojne a tretej svetovej vojne

Únik technologických gigantov. Ako ich Rusi zahnali a teraz trestajú

Putin v tom čase dosiahol veľa. Nepodarilo sa mu plne realizovať projekt Novorossija, ale Rusko vytvorilo na Ukrajine konfliktnú situáciu (podobne ako kedysi v Gruzínsku), čo v praxi zaručilo, že Ukrajina nevstúpi do NATO. Okrem toho sa Rusko zmocnilo Donbasu a Krymu, ktoré sa stali odrazovým mostíkom pre budúcu ofenzívu proti Ukrajine. Tretím predmostím bolo Bielorusko. Možnosť útoku na Kyjev z Bieloruska sa nebrala do úvahy. Išlo tiež o chybný odhad zo strany Ukrajiny a NATO.

To, že útok na Ukrajinu môže prísť z Bieloruska, bolo zrejmé. V roku 2015 vyšla v Kyjeve a Varšave moja kniha "Tretia svetová vojna: Bitka o Ukrajinu", v ktorej som presne opísal, ako bude prebiehať nový útok na Ukrajinu, a naznačil som, že útok príde aj z Bieloruska, z Kyjeva. Ďalšia vec je, že som predpokladal, že na to, čisto formálne, by Putin najprv obsadil a anektoval Bielorusko, čo by nejaký čas trvalo. Putin sa však rozhodol, že toto prevzatie ani oficiálne neoznámi, ale pod zámienkou spoločných vojenských cvičení tam zavedie vojenské jednotky a ponechá Bielorusko formálne nezávislé, aby sa stalo jeho spojencom vo vojne s Ukrajinou.

To, že Putin neanektoval Bielorusko a nevyhlásil jeho územie za súčasť Ruskej federácie, nie je náhoda, ale ďalší vojenský trik. Spočíva v tom, že Lukašenko po zmanipulovaní referenda, v ktorom predstieral, že obyvatelia hlasovali za odstúpenie Bieloruska od štatútu bezjadrovej krajiny, teraz požiada Putina, aby Bielorusku vrátil jadrové zbrane, ktoré dostalo Rusko po rozpade ZSSR. Tieto jadrové zbrane rozmiestnené v Bielorusku budú namierené proti Európe vrátane Ukrajiny, keďže Lukašenko už oznámil, že NATO plánuje rozmiestniť jadrové zbrane v Poľsku a Litve, a ruské oficiálne tlačové agentúry 6. marca informovali, že Ukrajina, povedzme, už od roku 2014 pracuje na vývoji jadrových zbraní. Zabratie ukrajinských jadrových reaktorov ruskou armádou zapadá do tejto schémy - prípravy na možný jadrový úder na Európu.

Keď sa Putin zmocní Ukrajiny a Moldavska a postúpi k hraniciam NATO, presunie jadrové zbrane do Bieloruska a dá Západu ultimátum, aby odovzdal pobaltské štáty Ruskej federácii. Je zrejmé, že presne toto je Putinov plán.

Musíme si preto položiť dve neodkladné otázky: kedy sa to stane a čo môžeme a musíme urobiť, aby sme tomu zabránili a zastavili tretiu svetovú termonukleárnu vojnu.

Zatiaľ sa nachádzame v prvej, počiatočnej fáze tejto vojny. Našou jedinou šancou, ako sa vyhnúť druhému scenáru, je zastaviť Putina na Ukrajine. Na to musí NATO zasiahnuť do vojny, ktorá teraz vypukla. Tvrdenia mnohých politikov a vojenských predstaviteľov, že sa tým zvyšuje riziko jadrového stretu s Ruskom, sú mylné, pretože ak toto riziko existuje dnes, bude ešte väčšie, keď Putin ovládne Ukrajinu a Moldavsko.

Nevyzerá to tak, že by bol Vladimir Putin pripravený na ústupky. Ako sa bude rusko-ukrajinský konflikt vyvíjať ďalej?

Yuri Felshtinsky: Bohužiaľ, Ukrajina sa teraz musí kvôli nám vrhnúť do granátu a vlastnými telami brániť zvyšok Európy pred ruskou agresiou. Putin sa nezastaví, kým nebude zničený. Scenár jeho vojny s Ukrajinou už poznáme: bude útočiť zo vzduchu, kým na Ukrajine nezostane jediná nezničená budova.

Najprv sústredil na hraniciach obrovskú armádu v nádeji, že Ukrajina sa invázie zľakne a vzdá sa. Keď bolo jasné, že Ukrajina sa odmietne vzdať bez boja, začal vojnu. Bola koncipovaná ako blesková vojna, podobná krymskej bleskovej vojne v roku 2014, s prielomom a obsadením veľkých miest a s vytvorením bábkovej vlády v Kyjeve alebo Charkove.

Ruské vojenské vedenie pravdepodobne verilo, že Charkov ako ruské mesto nebude vôbec bojovať za svoju nezávislosť a že kľúče od mesta dostane ruské vojenské velenie. Celkovo Putin dúfal, že sa mu podarí pomerne rýchlo zničiť starú vládu, vytvoriť novú, vyhlásiť koniec vojenskej kampane, obmedziť ruskú vojenskú prítomnosť na policajné funkcie a vyvolať občiansku vojnu medzi proruskými Ukrajincami a Ukrajincami, ktorí sa bránia okupantom. Nič z toho sa už nestalo. Na prekvapenie všetkých, nielen Putina, sa ukázalo, že Ukrajina je v odpore proti ruskej agresii jednotná. Z tohto dôvodu sa na stranu Ukrajiny postavilo aj svetové spoločenstvo. Sankcie, ktoré boli a budú uvalené na Rusko, budú zo dňa na deň vážnejšie.

Pokiaľ ide o podporu Ukrajiny, urobilo sa všetko okrem toho hlavného: otvoreného zapojenia síl NATO na strane Ukrajiny. Dokonca si dovolím tvrdiť, že sa tak stane jednoducho preto, lebo Západ nemá inú možnosť. Radšej to urobme, kým má ukrajinská armáda silu, kým nie je zničená zo vzduchu a môže pokračovať v boji s Ruskom spolu s NATO.

Je Putin pripravený ukončiť túto vojnu, alebo ustúpiť, alebo uznať porážku a zostať pri moci? Myslím, že sa to nikdy nestane. Prekvapivo, aj v tejto situácii Putin už zaznamenal jedno víťazstvo: vrátil Rusko do Sovietskeho zväzu, čím si splnil svoj sen - napravil tragédiu, ktorá ho postihla v roku 1991. Rusko bolo vytrhnuté zo svetového ekonomického systému, hranice boli uzavreté, lietadlá nikam nelietajú, rubeľ je opäť prakticky nekonvertibilný, sloboda slova bola v súvislosti s vojnou zničená, ľudia boli za protesty proti vojne väznení po tisícoch, každý, kto mohol, urýchlene opustil krajinu. Za dva týždne vojny s Ukrajinou sa obnovil Sovietsky zväz, o čom mohol Putin len snívať. Bez vojny s Ukrajinou by Putin tento program nemohol realizovať. Vieme, ako sa to všetko skončí: rozpadom Putinovho "Sovietskeho zväzu" a odstránením samotného Putina. Jedinou otázkou je načasovanie.

Rozhovor pripravil Taavi Minnik. Tu je jeho text

Platforma Independence sleduje hrozby nezávislosti a demokracie v krajinách V4 a Pobaltí. Sleduje hrozby pre vývoj demokracie v regióne, kto tieto hrozby spôsobuje aj možné dôvody prečo. Independence sleduje formy negatívnych vplyvov, kľúčové postavy a financie, ktoré za týmto dianím stoja. Práve sledovanie finančných tokov a postáv v zákulisí je tým, čo Independence odlišuje od podobných projektov zameraných na teoretické hodnotenie hrozieb pre demokraciu.

Ak chcete podporiť projekty Independence, môžete sa stať patrónom platformy klikom na tento link, alebo tak urobiť darom na Číslo účtu 1027300577/6100 IBAN CZ496100000001027300577 BIC (SWIFT) EQBKCZPP