Felštinskij: Otázkou je, či ruská invázia povedie k totálnej vojne a tretej svetovej vojne

„Je to realistické. Je to pravdepodobné. Otázkou je, či táto invázia vedie k totálnej vojne a tretej svetovej vojne.“ Ruský historik Jurij Felštinskij v rozhovore o napätí na hraniciach Ukrajiny.

Rusko už niekoľko mesiacov presúva svoje armádne jednotky blízko ukrajinských hraníc. Je to len stratégia, ako vyvolať diskusiu so Západom, alebo je za tým niečo iné?

Jurij Felštinskij: Problém je, že to nevieme. Môže to byť len bluf paranoidného vodcu Ruska. Mohla by to byť aj PR kampaň, ktorá by slúžila ako predohra k vojne. Vieme, že rozhodnutie o obsadení Krymu v roku 2014 urobilo päť jednotlivcov (vrátane Putina). Ide teda o veľmi malú a tajnostkársku skupinu a nie je dôvod, prečo by sme mali informácie o konečnom riešení vojny proti Ukrajine. Toto by nikdy nepreniklo.

Myslíte si, že ruská invázia do nových lokalít východnej Ukrajiny je reálna, alebo dokonca pravdepodobná?

Jurij Felštinskij: Je to realistické. Je to pravdepodobné. Otázkou je, či táto invázia vedie k totálnej vojne a tretej svetovej vojne. Ukrajina je obrovský štát, územím aj počtom obyvateľov podobný Francúzsku. Dokonca aj Hitler nechal niektoré časti Francúzska neobsadené, aspoň formálne. V Putinovom sne o okupácii Ukrajiny a jej zničení ako štátu je teda priestor pre etapy. Bude to pre Putina jednoduché a ľahké? Nie. Bohužiaľ žije v inom svete a nevidí zjavné problémy, ktoré jeho a Rusko čakajú.

Videorozhovor s Jurijom Felštinským

Ukrajinská armáda je pripravená lepšie ako pred piatimi-šiestimi rokmi. Myslíte si, že to Rusko odrádza?

Jurij Felštinskij: Nie. A to je hlavný problém. Putin chápe, že Rusko je silnejšie ako Ukrajina. To je zrejmé. Ale Rusko bolo silnejšie ako Afganistan. To nepomohlo. Sovietsky zväz bol silnejší ako pobaltské štáty alebo východná Európa. To nepomohlo ani pri záchrane Sovietskeho impéria. Ruská armáda so všetkými tankami by mohla byť v Kyjeve za dva týždne. Môže to vyzerať ako víťazstvo. V skutočnosti by to ale mohlo znamenať kolaps Putinovho režimu a Putina osobne. To, že to tak nevidí, na tom nič nemení. To bude koniec jeho vlády.

Je prístup NATO a USA v tejto situácii správny? Je správne v dnešnej dobe začať nejaké nejasné rokovania s Ruskom?

Jurij Felštinskij: Na vyjednávaní nie je nič zlé. Máte dovolené vyjednávať s nepriateľom. Na tom nie je nič zlé. Keď je to nutné, Izraelčania vyjednávajú s rôznymi frakciami teroristov. Otázkou je, ako by USA mohli Putinovi pomôcť s jeho psychickými osobnými problémami, ktoré má. A moja odpoveď je, že Američania a NATO mu nie sú schopní pomôcť a vyliečiť jeho rany. V roku 1991, keď sa rozpadol ZSSR, bol hlboko zranený. To sa stalo jeho osobnou tragédiou, ako niekoľkokrát verejne vyhlásil, a jeho osobnou geopolitickou katastrofou. Tu mu nikto nemôže pomôcť. Osmanská ríša je dávno preč, rovnako ako Rakúsko Uhorsko, Ruské impérium, Britské impérium a teraz Sovietske impérium. Nie je nič, čo by sme mohli urobiť, aj keby sme chceli. Žiaľ, pre nás všetkých má Putin problém to prijať.

Podporte alebo objednajte si knihu Rusko v plameňoch Jurija Felštinského, ktorú napísal spoločne so zavraždeným Alexandrom Litvinenkom: 

Aká je úloha Európskej únie? Je od Ruska múdre ignorovať jej pozíciu?

Jurij Felštinskij: EÚ je hlavným hráčom v tejto ťažkej politickej hre. Strategickým cieľom Ruska je rozpustiť NATO a zničiť Európsku úniu. Dalo by sa povedať, že tie ciele sú naivné, primitívne a hlúpe. Ale to je presne to, o čo sa Rusko usiluje. Pre Putina je otázkou, či Európa pomôže Ukrajine vojensky, finančne alebo politicky, pokiaľ ju Rusko napadne. Vieme, že EÚ, USA a NATO neplánujú vyslať vojakov na pomoc Ukrajine v prípade ruskej invázie. Prijatím tohto faktu a reality by som povedal, že existuje mnoho spôsobov, ako Ukrajine pomôcť, a myslím si, že táto pomoc bude poskytnutá.

Čo by mali západní partneri Ukrajiny urobiť pre upokojenie situácie dnes?

Jurij Felštinskij: Najprv musíme verejne povedať, v čom je problém. Rusko je dnes hlavným a jediným zdrojom agresie v Európe. Toto je smutné. To sa po rozpade ZSSR v roku 1991 nikdy nečakalo, ale odvtedy krajinu prevzala bývalá KGB, FSB, dosadila ich riaditeľa do funkcie prezidenta a nekontrolovateľne vbehla dovnútra Kremľu. Potlačila slobodu tlače. Uzurpovala si voľby. Marginalizovalo to politické strany. V Rusku vládne ako typická junta. A všetko, čo vieme je, že Putin plánuje zostať pri moci až do roku 2036. Takže, na prvom mieste, musíme formulovať, aký je problém vo vzťahu k Rusku. Musíme tiež pochopiť, že Rusko je primitívny štát so zlou ekonomikou a bez peňazí. Samozrejme, že je to čip na zničenie. Stavba je nákladná. Áno, aj Rusko bez peňazí má veľkú schopnosť ruinovať, keď vezmeme do úvahy, že sa jedná o jadrovú veľmoc. Ale zničenie civilizovaného sveta nemôže viesť k víťazstvu nad krajinami, kam vlastne pošlete svoju rodinu žiť, seba na dovolenku... Kde si kúpite druhé občianstvo a druhý majetok. Sen o víťazstve nad Západom je nakoniec snom, ilúziou, ktorú by nemohol dosiahnuť Putin ako prezident ani Putin ako Rusko. Celá ukrajinská vojna je bojom proti ruskému štátu organizovaným jeho prezidentom KGB Putinom. Obete tejto vojny budú dve: Rusko a Ukrajina. Prvý sa zrúti. Druhý prežije, ale ťažko zaplatí za svoju slobodu.

Ako môžeme vidieť v Bielorusku a Kazachstane, Rusko sa snaží využiť krízu v susedných krajinách ako argumenty na vybudovanie silnejšieho globálneho vplyvu. Má Rusko dostatočnú ekonomickú a politickú silu, aby uvažovalo o expanzii v historickom smere Sovietskeho zväzu?

Jurij Felštinskij: V tomto okamihu Rusko de facto zväčšilo svoje územie na 268 128 kilometrov štvorcových. To je Dnester v Moldavsku, Južné Osetsko, Abcházsko v Gruzínsku a Krym a Donbas na Ukrajine. Zaplatilo Rusko za tieto územia vysokú cenu? Povedal by som, že rozhodne áno. Rusko ako štát stratilo rešpekt (ak ho kedy malo), rubeľ stratil 50 % svojej hodnoty... Ale Putin a jeho súdruhovia sa vlastne o Rusko a jeho prosperitu nestarajú. Takže z tohto pohľadu vyhrali. Získali tieto územia. Historicky vzaté asi nie na veľmi dlho. Pravdepodobne do ďalšieho kolapsu Ruska (tentokrát rozpadu súčasnej Ruskej federácie). Putin by mal zabudnúť na svoj sen obnoviť Sovietsky zväz. Bohužiaľ pre nás všetkých toho nie je schopný.

Celý rozhovor čítajte na forum24.cz

 

Ak chcete podporiť projekty Independence, môžete tak urobiť darom na Číslo účtu 1027300577/6100 IBAN CZ496100000001027300577 BIC (SWIFT) EQBKCZPP