Únik technologických gigantov. Ako ich Rusi zahnali a teraz trestajú

Spoločnosti ako Google, či Apple nemajú v Rusku na ružiach ustlané. Po lákavej expanzii z krajiny v zhone utekali a Kremeľ im dodnes posiela účty.

Ruská federácia sa stala destináciou pre investície technologických firiem tesne po roku 2010, kedy boli pravidlá pre príchod tohto kapitálu a technologických riešení zo zahraničia voľnejšie. Rusko si uvedomovalo nemalý ekonomický aj know-how potenciál rastúceho odvetvia a firmy, väčšinou zo Západu samo aktívne lákalo.

Zlom nastal okolo roku 2012, kedy prišlo niekoľko rastúcich zahraničných firiem do konfliktu s domácou konkurenciou - napríklad spory Google a Yandex. Iné upadli v nevôľu režimu, pretože odmietli zavádzať sprísňujúce sa cenzúrne pravidlá. Pravdou je, že v Rusku podnikala aj skupina firiem, ktorá tam expandovala práve kvôli tomu, že k rastu využila nerešpektovanie cenzúry na rozdiel od konkurencie, ktorá sa režimu podrobila.

Pokud považujete texty projektu Independence za přínosné, staňte se patronem projektu klikem na tento link

Situácia sa vyhrotila najviac okolo roku 2014, keď Rusko podniklo vojenské akcie spojené s inváziou na území susednej Ukrajiny. V spojitosti s tým aj rozsiahlou spoločenskou krízou Kremeľ zavádzal najtvrdšiu cenzúru v novodobej histórii krajiny.

Bol prijatý napríklad zákon, ktorý vyžaduje, aby sa údaje o ruských občanoch uchovávali v dátových centrách v Rusku. Za porušenie pravidiel týkajúcich sa osobných údajov začala internetovým firmám v krajine hroziť pokuta.

Iný zákon od tej doby od autorov internetových blogov s najmenej 3000 čitateľmi denne požaduje, aby sa registrovali na vládnych úradoch a poskytli svoju trvalú adresu. Blogeri tiež nesmú podľa tohto zákona šíriť „nepravdivé informácie a používať sprosté slová“. Neskôr sa ukázalo, že je za sprosté slovo považované treba označenie politika za korupčníka.

Čítajte aj: 

Žilinka oslavuje porušovanie ľudských práv a demokratické krajiny si zase klopú na čelo

Love story medzi zahraničnými technologickými firmami a Ruskom definitívne skončila po tom, čo začal ruský prezident Vladimír Putin v početných príhovoroch kritizovať internet ako taký. Keď vyhlásil, že web je projektom, ktorý vytvorili špióni z americkej CIA, vyvolal obavy, že by Kremeľ mohol chcieť obmedziť prístup na internet ako taký.

(vynálezcom webu je Tim Berners-Lee, pôvodom Brit. Internet, ktorý tento programátor vynašiel v roku 1989, bol podľa neho vytvorený skutočne s finančnou pomocou od vlády Spojených štátov amerických. Slúžil však ako nástroj na prepojenie a výmenu informácií medzi členmi akademickej obce na rôznych univerzitách pozn.red.)

Google potom rozhodol o stiahnutí inžinierskeho tímu z krajiny, postupne stiahol aj veľkú časť obchodu, marketingu i technickej podpory. Dnes je v Ruskej federácii skloňovaný skôr v citáciách verdiktov súdov. Pravidelne dostáva pokuty za nedodržiavanie cenzúry režimu. Po opakovaných účtoch v multimiliónových dolárových čiastkach prišla posledná najsilnejšia rana – keď ruské súdy v roku 2021 vymerali Google každoročné penále vo výške až 20 percent tržieb firmy inkasovaných v Rusku. Podľa mnohých názorov ide o definitívny krok, ktorým chce Kremeľ docieliť totálny odchod západnej firmy z ruského trhu.

 

Platforma Independence sleduje hrozby nezávislosti a demokracie v krajinách V4 a Pobaltí. Sleduje hrozby pre vývoj demokracie v regióne, kto tieto hrozby spôsobuje aj možné dôvody prečo. Independence sleduje formy negatívnych vplyvov, kľúčové postavy a financie, ktoré za týmto dianím stoja. Práve sledovanie finančných tokov a postáv v zákulisí je tým, čo Independence odlišuje od podobných projektov zameraných na teoretické hodnotenie hrozieb pre demokraciu.

Ak chcete podporiť projekty Independence, môžete tak urobiť darom na Číslo účtu 1027300577/6100 IBAN CZ496100000001027300577 BIC (SWIFT) EQBKCZPP